Někdo se bez nich neobejde jediný den, jiný je naprosto ze svého života vyškrtl. Pokud je vám žvýkání žvýkaček nepříjemné a neradi to vidíte u druhých, nejspíš vás k němu nepřimějí ani různé studie zkoumající jejich vliv na naše zdraví. Pokud jsou ale běžnou součástí vašeho života, je dobré vědět, co vám přináší nebo naopak čím by vám mohly uškodit.
Trocha historie
O osvěžení dechu se snažili již naši předkové před opravdu mnoha lety. Staří Egypťané za tímto účelem žvýkali kuličky z melounu, myrhy a kadidla. V Řecku se používala pryskyřice z kůry keře Pistacia lentiscus.
Když se posuneme o několik let dopředu, v roce 1983 byly firmou Wm. Wrigley Jr. Company na trh uvedeny žvýkačky Wrigley Spearmint. V roce 1910 začal Adolph Glaser vyrábět v Praze žvýkačky Rici. V roce 1924 H. Knighton poprvé informoval o čistícím působení žvýkaček.
Během vývoje moderních žvýkaček došlo k odklonu od používání sacharózy. Místo ní se začal užívat xylitol nebo glucitol. Žvýkačky se pak vryly do podvědomí veřejnosti také jako účinná prevence proti vzniku zubního kazu.
Pro dobrý pocit i pro zdraví
Jako první efekt žvýkaček nám zřejmě přijde na mysl zajištění svěžího dechu. Mají ale i řadu dalších účinků na naše zdraví. Jak již bylo zmíněno, žvýkačky nám pomohou s obranou proti zubním kazům. Některé výzkumy ukazují, že žvýkačky slazené xylitolem jsou v prevenci zubního kazu účinnější.
Žvýkání žvýkaček zajistí uvolnění svalového a psychického napětí. Během žvýkání dochází v těle k poklesu hladiny stresových hormonů. Některé studie prokázaly také zvýšení schopnosti koncentrace a zlepšení paměti. Zrychlí se totiž krevní oběh a zlepší prokrvení tkání, tedy i zásobení mozku kyslíkem.
Pokud se snažíte zhubnout, žvýkání vám může pomoci odbourat různé chutě na svačinky mezi jídly. Díky žvýkačce si můžete v ústech přivodit určitou chuť, aniž byste do těla dostávali výrazné množství kalorií. Přijde vám vhod také v případě, kdy nechcete během vaření jídlo zbytečně ochutnávat.
Potenciálně škodlivé látky ve žvýkačkách
Většina dnešních žvýkaček je vyrobena ze syntetických kaučuků. Součástí bývá gumovitá báze, pryskyřice, konzervační prostředky, různá změkčovadla, sladidla a složky zajišťující konkrétní příchuť.
V některých žvýkačkách jsou obsažené látky, na které ani mezi odborníky nepanuje jednotný názor. Nejčastěji se hovoří o BHT (butylovaném hydroxytoluenu), který se užívá jako konzervační látka zabraňující žluknutí tuků. Některé studie poukazují na možné riziko vzniku rakoviny při konzumaci BHT, ale existuje jen málo průkazných výzkumů. Obsažené množství látky je však vždy mnohonásobně nižší, než to, které by naše zdraví dokázalo poškodit. Jako další zkoumané látky lze zmínit oxid titaničitý užívaný k bělení a dodání hladké struktury výrobku a umělé sladidlo aspartam.
Zdroje:
- Žvýkáte? Žvýkejte! Aneb co nevíte o žvýkačkách. Zuby.cz [online]. 2006 [cit. 31.5.2019]. Dostupné z: https://www.zuby.cz/zajimavosti/zvykate-zvykejte-aneb-co-nevite-o-zvykackach.html
- WEST, Helen. Chewing Gum: Good or Bad? Healthline.com [online]. 2016 [cit. 31.5.2019]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/chewing-gum-good-or-bad