ZdraváZóna.cz

Bylinky nápomocné při léčbě cukrovky

Pro lidi s onemocněním diabetes mellitus je důležité dodržování režimových opatření. Mezi obvyklá doporučení patří dietní stravování, pravidelná pohybová aktivita a někdy též aplikace inzulínu. Kromě výše uvedeného a předepsaných léků je však možné vzít si na pomoc i bylinky. Mohou zlepšit průběh onemocnění a přispějí k celkové harmonizaci organismu. Mnoho z nich můžete klidně využít v kuchyni při přípravě jídla nebo k jeho okořenění.

Bez černý

Z černého bezu využijete listy a mladé výhonky, které napomáhají ke snížení hladiny cukru v krvi. Nápoj si vytvoříte povařením částí rostliny (na zhruba deset minut) ve vodě. Pak už jen přecedíte a můžete pít dvakrát denně. Při cukrovce najdou využití i usušené plody této rostliny.

Stévie sladká

Stévii si můžete zamilovat jako ideální sladidlo. Klidně si ji můžete vypěstovat doma v květináči a využít ji hned čerstvou, případně pak nasušit do zásoby. V našem těle dokáže optimálně regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje funkci slinivky břišní, která je zodpovědná za vylučování inzulínu.

Smetanka lékařská

Najít venku pampelišku nebývá složité. Prospějí vám obsažené hořčiny, flavonoidy, fytosteroly, vitamíny, mangan a draslík. Listy můžete rozžvýkat samotné nebo je vmíchat do salátu. Odvar se připravuje z kořene rostliny – dvě čajové lžičky usušeného kořene stačí přelít šálkem vroucí vody a následně pár minut povařit. Po vylouhování můžete pít dvakrát denně.

Ženšen pravý

Můžeme zaslechnout též označení „všehoj ženšenový“. Opravdu je možné využít ho k léčení mnoha zdravotních neduhů. V našem těle dokáže kromě jiného také utlumit vstřebávání cukrů a zároveň podpoří vylučování inzulínu.

Borůvkové listy

Ideální doba na sběr listů je těsně před dozráním plodů. Můžete si z nich udělat čaj – stačí jednu polévkovou lžíci sušených listů zalít 500 ml vody. Pak přiveďte vše k varu a chvilku povařte.

Puškvorec obecný

Puškvorcový čaj lze připravit z půl litru vody a dvou lžiček sušené rostliny. Nijak se nevaří, ale necháte vše vylouhovat přes noc. Ráno si čaj akorát ohřejete a můžete užívat v průběhu dne vždy trochu čaje před jídlem i po něm.