Pod tímto názvem si zřejmě většina lidí vybaví druh čaje. Skutečnost je však zcela jiná. S čajem nemá Rooibos nic společného. Pro přípravu se totiž užívají lístky čajovníkovce kapského, a tak někdy bývá Rooibos označován jako „čaj nečaj“. Při jeho konzumaci však kromě podpory pitného režimu také zlepšíme své zdraví v mnoha ohledech.
Čaj Rooibos se k nám dostal z Afriky. Přezdívá se mu též „červený čaj“, dříve se označoval jako „horský čaj“. Má zvláštní nasládlé aroma, krásně sytou barvu a specifickou vůni. Rooibos zakoupíte sypaný nebo v klasických čajových sáčcích. Lze sehnat i různé příchutě, např. ovocnou, vanilkovou.
Dodá mnoho potřebných látek
Našemu tělu prospěje zásobováním minerálními látkami (železem, mědí, sodíkem, zinkem, draslíkem) a vitamíny (C, E). Obsahuje antioxidanty, které v organizmu ničí volné kyslíkové radikály. Na rozdíl od jiných čajů neobsahuje kofein. Může být tedy podáván
i malým dětem, těhotným a kojícím ženám.
Zlepšení spánku i kožních obtíží
Rooibos pomáhá v případech, kdy trpíte bolestí hlavy, nespavostí, depresí, vyšší hladinou cukru v krvi nebo zvýšeným krevním tlakem. Zlepšuje stav různých kožních obtíží a alergií. Podporuje psychickou stabilitu a hodí se jej užívat v době, kdy cítíte, že jste
pod velkým stresem. Podpoří detoxikaci těla, příznivě působí na celkovou obranyschopnost.
Pravidelná konzumace snižuje riziko propuknutí různých civilizačních chorob, např. cukrovky a revmatických onemocnění. Dle některých studií působí velmi příznivě i proti vzniku rakovinného bujení v těle.
Vychutnejte si jej v mnoha podobách
Do Rooibosu si můžete přidat mléko nebo smetanu. Dochutit jej lze medem nebo citronem. Můžete si jej dát teplý, ale i ledově vychlazený. V kuchyni jej můžete přidat i do pokrmů, ozvláštní jejich chuť, ale i vůni a barvu. Lze jej však využít i zcela jinak. Usušené lístky můžete vyluhovat a následně jejich odvarem potřít místo, kde máte zánět, trpíte zde ekzémem či jiným kožním problémem. Rooibos potlačí zánět a urychlí hojení.