Když zmíníme chmel, zřejmě vás na prvním místě napadne jeho využití v pivovarnictví. Zdaleka to však není jediné uplatnění. Celým názvem se jedná o chmel otáčivý, který můžete zřejmě nejčastěji vidět na rozsáhlých chmelnicích, jak se pne po dřevěných sloupech.
Lodyha rostliny může dosahovat délky až šesti metrů. Chmel kvete obvykle od května do července, na konci srpna a na začátku září probíhá jeho sklizeň. Samičí květy jsou nazelenalé, samčí žlutavé. Z rostliny se sbírají jehnědovité šištice.
Klidně si ho vypěstujte doma
Pro léčivé účinky je však možné využít i planě rostoucí chmel, nejen ten, který uvidíte na chmelnicích. Chmel si můžete vypěstovat i doma. Berte však v úvahu, že vám zabere poněkud víc místa. Ideální je, když ho necháte popínat po plotě nebo třeba po zdi.
Zlepšení trávení i kvality spánku
Na naše tělo má chmel především uklidňující účinky. Podporuje dobré trávení, za což jsou zodpovědné obsažené hořčiny. Dokáže vybudit chuť k jídlu. Chmel obsahuje fytoestrogeny, které jsou velmi podobné ženským pohlavním hormonům. Kromě jiného u mužů mírně eliminují působení jejich mužských hormonů, utlumují sexuální aktivitu. U žen fytoestrogeny snižují nepříjemné pocity při nástupu klimakteria. Chmel má močopudné účinky, prospěje tedy harmonickému fungování ledvin a močových cest. Pozitivně ovlivní kvalitu našeho spánku.
Pro naši krásu
Extrakty z rostliny mají pozitivní vliv na pleť. Můžete si všimnout, že se chmel využívá jako součást různých pleťových krémů nebo masek. Chmelové šampóny zvyšují lesk vlasů a působí proti jejich lámavosti. Podpořit růst vlasů můžete vymasírováním nálevu z chmele do pokožky hlavy. Chmel je pro tyto účely vhodné zkombinovat s kopřivami a kořenem lopuchu.
Příprava nálevu
Chmel je třeba velmi pečlivě skladovat. Poměrně brzy totiž dochází k jeho vyčichnutí a ztrátě léčivých účinků. Ideální je mít ho nasušený stlačený v uzavřených sklenicích. Z chmele se nejčastěji připravuje nálev, který vytvoříte přelitím 0,5 až 1 gramu šištic 150 ml vroucí vody. Vše je třeba nechat zhruba deset minut louhovat.
Zdroje:
- Chmel – nezbytný při výrobě piva, znáte všechny jeho účinky na vaše zdraví? Bylinkovo [online]. 2018 [cit. 16.8.2019]. Dostupné z: https://www.bylinkovo.cz/chmel-otacivy-se-nepouziva-jen-pri-vyrobe-piva/
- MLČOCH, Zbyněk. Chmel – účinky na zdraví, co léčí, použtí, užívání, využití. Bylinky pro všechny [online]. 2017 [cit. 16.8.2019]. Dostupné z: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/1435-chmel-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
- NOVÝ, Břetislav. Chmel. Celostní medicína [online]. 2017 [cit. 16.8.2019]. Dostupné z: https://www.celostnimedicina.cz/chmel.htm