ZdraváZóna.cz

Čočka na Nový rok přinese štěstí po zbytek roku

Pokud dodržujete tradice, pravděpodobně u vás na Nový rok nechybí na stole čočka. V dalších měsících by se vás pak měly držet peníze. Není však jednoznačně dané, jak si čočku připravit, a nabízí se vám tedy plno možností. I pokud vám klasická zelená nebo hnědá čočka nechutná, můžete vyzkoušet třeba červenou a ve zcela jiné úpravě.

Tradičním receptem je čočka na kyselo s masem, vejcem a okurkou nebo čočková polévka. I když vám však čočka takto nechutná, nemusíte se dodržování zvyků vzdát. Jen si vyberte, co by na Nový rok mohly vaše chuťové pohárky ocenit.

Stejná čočka – jen jinak

Zelenou a hnědou čočku známe jistě všichni. Někteří ale mohou mít výhrady vůči její chuti, někdo ji má prostě spjatou s klasickou čočkou ve školní jídelně, kterou musel i přes značný odpor sníst. Jestli ale její chuť zvládnete, jen vám připadá fádní připravit ji jako přílohu, zkuste jiné varianty.

Čočku můžete dusit spolu se zeleninou, můžete ji dochutit kari kořením a přidat smetanu nebo si připravit salát. Lze ji kombinovat s uvařenou kořenovou zeleninou, sýrem, vejci. I polévku můžete pojmout tentokrát jinak, dát do ní třeba dýni a špenátové listy. Čočka se dá využít také k přípravě pomazánky.

Sáhněte i po jiných druzích

Nejběžnější je v naší kuchyni stále čočka hnědá nebo zelená. Existují však i jiné druhy. Třeba indickou hnědou čočku uvaříte velmi rychle, tedy spíš se rozvaří a hodí se třeba na přípravu kaše. Do salátů nebo polévek lze využít žlutou čočku. Zelená francouzská čočka Puy má příjemně pikantní chuť, černá čočka Beluga chutná ještě výrazněji. Běžně se u nás v obchodech nabízí červená čočka. Její příprava je rychlá a nestrávíte tak Nový rok u plotny. Navíc si můžete vybrat z pestré palety využití dle vlastních preferencí.

Červená čočka vás může nadchnout

Když si připravíte na Nový rok červenou čočku, pochutnáte si, podpoříte své zdraví a ještě si do života přitáhnete bohatství – tedy věřit v to jistě můžete. Ideální je, když nezůstanete u její konzumace jen na počátku roku, ale i v dalších měsících.

Svému tělu dodáte minerály, vitamíny a bílkoviny. V červené čočce najdete potřebné železo, zinek a vitamín B6. Při pravidelné konzumaci se podpoří schopnost regenerace vašeho těla, sníží se množství škodlivého cholesterolu a hezky se nastartuje bezproblémový metabolismus. Výhodou je, že čočka rychle zasytí a nezpůsobuje nadýmání. Klidně si ji s vámi mohou dát i malé děti. 

Obohatí teplou i studenou kuchyni

A jak si ji připravit? Můžete udělat polévku tak trochu s nádechem indické kuchyně. K uvařené kořenové zelenině a bramborám vmícháte rajčatový protlak, až ke konci vaření přidáte červenou čočku. K dochucení se hodí kari koření, česnek a zázvor.

Můžete ji ale konzumovat i jako samostatný chod. Dobrá je kombinace s rajčaty a paprikou. Přidat můžete kurkumu, skořici a v momentě, kdy je vše uvařené, jídlo posypete strouhaným balkánským sýrem. Pro ty, komu by jídlo takto samo o sobě nestačilo, může být přílohou tmavé pečivo. Červená čočka se hodí i k přípravě pomazánek nebo jako součást salátů.