ZdraváZóna.cz

Éčka, která by vás měla odradit od konzumace výrobku

Do potravin je přidáváno mnoho dalších látek ve snaze udělat je pro zákazníky co nejlákavějšími. Mnohdy to však může být na úkor našeho zdraví. Mezinárodní kód těchto látek má tvar E a za ním nějaké číslo – proto se o nich hovoří jako o éčkách. Můžeme zaslechnout i označení aditiva neboli přídatné látky.

Proč se éčka do potravin dávají?

Veškeré tyto látky dodají výslednému produktu některé potřebné vlastnosti. Mohou pozměnit chuť, barvu nebo zajistit požadovanou trvanlivost. Valná většina z těchto látek je uměle vyrobena.

Všechny jsou evidované Evropskou komisí pro zdravé potraviny. Bohužel ani to není zárukou toho, že nám nemohou uškodit. U každé látky je určeno, v jakém množství může být použita. Není ale třeba příliš známé, jak některá éčka mohou působit v kombinaci s dalšími.

Čemu se opravdu vyhnout?

Jak eliminovat škodlivá éčka ze života?

Uvedená éčka je vážně lepší vůbec nekonzumovat. Je třeba opatrnosti zejména u těch nejmenších, u nichž mohou napáchat největší škody. Můžete využít i mobilní aplikaci. Při zjišťování složení výrobku pak stačí jednoduše naskenovat čárový kód. Pokud si chcete pátrání mezi vhodnými potravinami usnadnit, kupujte potraviny nesoucí na obalech logo CEFF. Tyto potraviny neobsahují nejvíce sledovaná éčka.

Zdroje: