ZdraváZóna.cz

Mindful eating: Zkuste se začít na jídlo soustředit

Pokud byste chtěli název dnešního článku přeložit do češtiny, šlo by o všímavé jedení nebo všímavost při jídle. Celá tato myšlenka je založena na soustředění na to, co aktuálně děláme, vnímání přítomného okamžiku, kdy jíme. Teď si zřejmě řeknete: „A k čemu mi tohle může být dobré?“ Ono je těch výhod hned několik.

Tady a teď

Celý koncept vnímání současného okamžiku vychází z buddhistické filozofie. Člověku pomáhá s vypořádáním se s vlastními emocemi, s procesy, které se u něj odehrávají. Při aplikace v době jídla přispěje ke zlepšení stravovacích návyků.

Když tedy jíte, předpokládá se, že jíte pomalu. Při jídle vás nic nevyrušuje, nemáte puštěnou televizi ani rádio, nečtete knížku, netelefonujete s přáteli, nepíšete jim smsky. Soustředíte se pouze na pocity svého těla. Tak dokonale poznáte okamžik, kdy jste sytí a s jídlem přestanete. Zároveň pečlivěji vnímáte samotnou chuť jídla.

Odbourání obtěžujících návyků

Někdo už má k jídlu vytvořené velmi nepříjemné asociace. Pokud se dlouhodobě snažíte zhubnout a nedaří se, každé jídlo už můžete vnímat negativně. Vidíte předem, jak přiberete, nejste schopni si odepřít sladké nebo si dopřejete něco jinak nezdravého. Mindful eating by vás mělo vrátit k tomu, že si jídlo užíváte, vychutnáváte ho a je to pro vás příjemná část dne.

Vnímání pocitu sytosti

To ovšem neznamená, že zcela popustíte své chutě a začnete se nezřízeně cpát. Právě naopak. Najíte se tak, aby vám bylo příjemně. Ve výsledku tedy právě toto pomůže s hubnutím, s tím, abychom se přestali přejídat. Pokud jíte rychle, pocitu nasycení si všimnete pozdě. Dle některých studií už byl přínos tohoto přístupu v dietě prokázán.

Budete všímavější k tomu, jaké jídlo vám dělá dobře, po kterém vám naopak dobře není, a vaše tělo ho nevyžaduje. Snadněji odbouráte situace, kdy se k jídlu uchylujete z důvodu nějakých negativních emocí. Snažíte se zajíst úzkost, nepříjemné myšlenky nebo třeba samotu.

Zdroje: