ZdraváZóna.cz

Nechte se inspirovat středomořskou stravou

Jídelníček typický pro země na jihu Evropy má v sobě zakomponováno mnoho charakteristik zdravého stravování. Není pak divu, že obyvatelé v této oblasti jsou méně náchylní k nadváze, vysoké hladině cholesterolu i různým srdečně cévním onemocněním. Pokud je vám tento jídelníček blízký, nechte se jím inspirovat a využijte jeho benefity i v našich podmínkách.

Základní charakteristika

Když se vypravíte do Itálie, Řecka, Španělska, Portugalska nebo na jih Itálie, jistě rádi ochutnáte místní kuchyni. Výhodou tu je zcela bezproblémová dostupnost ryb a darů moře. Když už jídelníček obsahuje maso, jedná se zejména o ryby nebo libové drůbeží maso. Běžnou přílohou je ke každému jídlu velká porce zeleniny. Do jídelníčku dále patří těstoviny a celozrnné pečivo. Pro chuť si místní dopřávají oříšky a semínka. Místo sladkostí je tu zastoupeno ovoce.

Velkou roli sehrává olivový olej. Při přípravě potravin se klade důraz na kvalitu a čerstvost výchozích surovin. K dochucení se používají čerstvé bylinky, koření.

Hlavní principy splnitelné i u nás

I v našich podmínkách je možné zajistit tělu výhody, které právě z tohoto druhu stravování plynou. Co by nás mohlo hned v počátku odradit je menší dostupnost ryb. Odrazující na jejich nákupu může být skutečnost, že je nezakoupíte úplně čerstvé, a pokud byste je měli konzumovat opravdu pravidelně, poznáte to na celkové útratě za potraviny.

Z jídelníčku však můžete vypustit hovězí a vepřové maso. Ryby si dopřejte alespoň občas. Když už si dáte jiné maso, zvolte libové drůbeží. Běžnou součástí jídla by měla být porce zeleniny. Z tuků volte ty rostlinné a kvalitní.

Luštěniny by se také měly stát pevnou součástí jídelníčku. Každý den si dopřejte nějaký mléčný výrobek – jogurt nebo sýr. Dále si dejte výrobky z obilovin. Vyhněte se smaženým jídlům. K dochucení místo soli zvolte bylinky. Při konzumaci ořechů a semínek si jich dopřejte jen malé množství. V opačném případě byste do sebe vpravovali poměrně velké množství tuků. Volte jejich nesolené a nepražené varianty.

Lákavý přínos pro zdraví

Středomořská strava má pro naše tělo mnoho zdravotních benefitů. Je v ní zastoupený velký podíl vitamínů, minerálních látek a nenasycených mastných kyselin. Naopak do těla dodáte méně soli, cholesterolu a cukru. Po určité době postupně dojde ke snížení hladiny cholesterolu i cukru v krvi, snížení tlaku. Celé tělo by se mělo postupně uvést do harmoničtějšího fungování. Pomůže vám také shodit nadbytečné kilogramy, protože většina jídel má méně kalorií než třeba chody tradiční české kuchyně.

Výhodou je i to, že taková jídla si připravíte velmi rychle. Navíc přejít na tento druh stravy obvykle nečiní větší potíže. Pokud se vám podaří vyhnout se nadbytku masa, další změny už provedete snadno. Počítejte s tím, že na efekt diety si musíte počkat – uvádí se obvykle, že začnete pozorovat změny zhruba po dvou měsících.