O mladém ječmenu se hovoří jako o jedné z tzv. zelených potravin. Lze sem přidat ještě např. chlorellu nebo spirulinu. Pro náš organizmus mají všechny mnoho blahodárných účinků. Zelený ječmen podpoří detoxikaci těla, nastolí v něm harmonii a zlepší fungování veškerých orgánových soustav. Pokud chcete zhubnout, může vám pomoci k nastartování metabolizmu a rychlejšímu spalování.
Ječmen obsahuje nejen vitamíny
Ječmen v této podobě obsahuje 20 aminokyselin, z nichž 8 je pro naše tělo esenciálních. Nedokážeme si je sami vytvořit a musíme je tedy přijmout ze stravy. Při konzumaci ječmene do sebe vpravujeme též enzymy, které umožní průběh mnoha reakcí v těle. Podpoří dobré trávení, detoxikaci těla i likvidaci volných radikálů.
Z vitamínů v něm nalezneme např. vitamín A, vitamíny skupiny B, betakaroten, vitamín C, E nebo K. Z minerálů a stopových prvků je zde obsažen hořčík, vápník, draslík, zinek nebo železo. Nezanedbatelný je obsah zeleného barviva – chlorofylu. V našem těle se pak uplatňují jeho protizánětlivé účinky, urychluje hojení, zmírňuje bolest, podílí se na zvyšování hladiny hemoglobinu. Zelený ječmen obsahuje vyvážený podíl sacharidů, bílkovin a tuků.
Podpora imunity i pomoc při hubnutí
Nezdravá strava mnohdy vede k překyselení organizmu, které se může manifestovat v různých nepříjemných podobách. Snadněji zde propuká nemoc, objevují se záněty. Ječmen tomuto brání svou schopností vyrovnávat pH v těle. Dokáže podpořit vyloučení odpadních látek – a to i takových, které se v organizmu střádají již celá léta.
Pomáhá využít adekvátně železo ze stravy, sám podporuje krvetvorbu. Celkově posílí fungování imunitního systému. Zelený ječmen je velmi vhodný při hubnutí. Harmonizuje metabolizmus a zároveň dodá tělu veškeré potřebné živiny a vitamíny pro případ, že by ve stravě při dietě nebylo jejich zcela ideální zastoupení.
Podílí se na udržení optimální hladiny cholesterolu i cukru v krvi. Předchází vzniku aterosklerózy či diabetu. Zajišťuje ochranu buněk proti předčasnému stárnutí. Podporuje regeneraci všech tkání, zlepšuje stav pokožky, navozuje též psychickou stabilitu. Enzymy obsažené v zeleném ječmenu neutralizují v těle karcinogenní a mutagenní látky.
Nepříjemný čistící proces
Pro některé lidi může být odrazující to, že na počátku užívání ječmene dochází k dočasnému zhoršení dosavadních zdravotních obtíží. To je však způsobeno počínajícím čištěním těla. Může se objevit i bolest hlavy nebo potíže se zažíváním. Očistná reakce obvykle netrvá déle než tři týdny. Pokud by pro vás byla opravdu nepříjemná, dočasně můžete snížit dávkování ječmene a poté postupně dávku zvyšovat. Je důležité dbát na dostatečný pitný režim.
Abychom opravdu viděli výsledky působení ječmene, je doporučováno užívat jej pravidelně po dobu půl roku a více. Nehrozí u něj žádné předávkování nebo vedlejší účinky. Je však na místě konzultace s lékařem v případech, kdy řešíte vážný zdravotní problém. Ječmen se obecně nedoporučuje po transplantacích orgánů, pacientům, kteří podstupují léčbu rakoviny, jsou po operaci trávicího traktu, lidem se zánětem hlubokých žil a plicní embolií.
Rozmanité možnosti využití
Příprava zeleného ječmene je snadná. Na trhu je k dostání prášek připravený z usušené šťávy této rostliny. Stačí pak jeho čajovou lžičku rozmíchat ve 200 ml vody. Voda by měla být maximálně vlažná, aby nedošlo k likvidaci obsažených enzymů. Můžete do nápoje přidat zeleninovou či ovocnou šťávu. Trochu tím pozvednete chuť ječmene, která vám zprvu může připadat opravdu odpudivá. Ječmen se užívá nalačno dvakrát až třikrát denně.
Zelený ječmen však můžete využít i v kuchyni. Důležité je, aby zde neprošel varem a ani jste jej nevmíchali do horkých potravin. Spolu s banánem, džusem, příp. mátou a limetkou lze připravit zelené smoothie. V kombinaci s jablečným octem a olivovým olejem se zelený ječmen hodí k přípravě zálivky na salát.