Onemocnění srdce a cév jsou dnes velmi častým problémem. Faktem však je, že valné většině z nich se dá zabránit zdravým životním stylem a dlouhodobou podporou vlastního zdraví. Jedním ze způsobů, jak ovlivnit svůj stav, je samozřejmě strava. Je důležité, jak vypadá váš jídelníček, a zda je v něm zastoupeno vše, co vaše tělo potřebuje. Existují potraviny, které vašemu srdci a cévám vyloženě prospějí.
Kardiovaskulární onemocnění mohou mít velmi neblahé následky. Infarkt nás ohrozí na životě, po prodělané mozkové mrtvici můžeme být omezeni v pohybu, může být zdeformována naše řeč nebo poškozeno myšlení. Je tedy dobré zaměřit se na to, čím mohu prospět svému srdci. Mezi klasická doporučení samozřejmě patří nekouřit, zdravě se stravovat a pravidelně sportovat.
Jaké potraviny jsou našemu srdci přínosné?
Vodní meloun
Látky obsažené v melounu působí protizánětlivě, pomáhají udržet dobrou průchodnost cév, snižují krevní tlak a regulují srdeční tep. Je zde obsažen antioxidant lykopen, který v těle likviduje škodlivé volné radikály.
Lesní plody
Borůvky, maliny, brusinky nebo ostružiny bývají často řazeny mezi superpotraviny. Mají vysoký obsah protizánětlivých látek, vitamínu C a vlákniny.
Ořechy
Velkým přínosem konzumace ořechů je zásobení těla zdraví prospěšnými tuky. Dochází pak ke snižování hladiny „zlého“ (LDL) cholesterolu a naopak přibývání „hodného“ (HDL) cholesterolu v krvi. Není natolik důležité, které ořechy zvolíte. Pochutnat si můžete na kešu, vlašských ořechách, pistáciích nebo arašídech.
Luštěniny
Při jejich konzumaci si dodáte vlákninu a omega-3-mastné kyseliny. Do jídelníčku můžete zařadit čočku (klidně vyzkoušejte i červenou), fazole, hrách nebo třeba cizrnu.
Hroznové víno
Lahodné bobule hroznového vína obsahují látku zvanou resveratrol. Jedná se o přírodní antioxidant, který brání shlukování krevních destiček a zajišťuje průchodnost cév.
Jablka
Při pravidelné konzumaci jablek posílíte svůj imunitní systém, ale také podpoříte činnost srdce a celého krevního oběhu. Našemu tělu dodá vitamín C a vlákninu. Protizánětlivé látky pomohou v boji s mnoha nemocemi.
Ovesné vločky
Hodí se zejména ke snídani, ale klidně si je dopřejte kdykoliv v průběhu dne. Obsahují kyselinu linolovou a olejovou, které podpoří správnou činnost srdečného svalu.
Olivový olej
Kvalitní panenský olivový olej využijete zejména ve studené kuchyni. Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, preventivně působí proti vysokému krevnímu tlaku.
Mořské ryby
Losos nebo tuňák nám dopřejí zejména omega-3-mastné kyseliny. Při jejich pravidelné konzumaci dochází ke snížení rizika vzniku srdečních arytmií. Obsahují i protizánětlivé látky. V našem jídelníčku by měly figurovat každý týden.
Není samozřejmě na místě tvrdit, že pokud si dáte jednou týdně ryby, infarkt vám určitě nehrozí. Je zapotřebí ohlídat si celkový životní styl a navíc své srdce podpořit konzumací vhodných potravin. Zkuste tedy překonat některé ze svých zlozvyků a místo večerní porce sladkostí si dopřejte třeba borůvky nebo oříšky.