Je obecně známou pravdou, že rybí maso bychom měly pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Již méně rozšířené je ale povědomí o tom, co že nám vlastně ryby přináší tak pozitivního, a jak mohou naše zdraví ovlivnit.
Nedoporučovanější bývají tučné ryby – losos, pstruh, tuňák nebo makrela. Neuděláme však chybu, pokud do jídelníčku zařadíme rybu jakoukoliv. Obsahují totiž velmi kvalitní bílkoviny, ale i vitamíny (zejména A, B12, D) a minerály. Je jen třeba brát v úvahu, že kvalita masa může být ovlivněna prostředím, odkud ryba pochází a případným přikrmováním.
Prevence onemocnění srdce
Velmi skloňované jsou v souvislosti s konzumací ryb omega-3-mastné kyseliny. Jejich příjmem podpoříte dobré fungování vašeho srdce a cév. Pokud jich máte ve stravě dostatečné množství, chrání vás před infarktem myokardu nebo cévní mozkovou příhodou. Snižují též hladinu škodlivého cholesterolu a brání vzniku aterosklerotických plátů v cévách.
Konzumace ryb v těhotenství
Zároveň jsou tyto kyseliny nepostradatelné pro zajištění správného vývoje mozku a celkového růstu plodu. Je tedy podstatné zaměřit se na jejich konzumaci zejména v době těhotenství. Je zde ale nutné dbát na vysokou kvalitu rybího masa a jeho dobré tepelné zpracování.
Kvalita myšlení i ve stáří
Výzkumy zjistily, že lidé, kteří mají ve svém jídelníčku dostatečně zastoupené ryby, mají i ve stáří v mozku vyšší podíl šedé hmoty. Jelikož její nedostatek je spojován se zhoršeným fungováním mozku a vznikem např. Alzheimerovy choroby, je možné chápat konzumaci ryb jako vhodnou prevenci. Obsažené látky též bojují proti vzniku deprese a dalších psychických obtíží.
Pro zdraví kostí, vlasů i pleti
Podstatný je pro náš organismus též obsažený vitamín D. Ten se v těle stará zejména o adekvátní hospodaření s vápníkem. Ovlivňuje vývoj kostí u dětí, ale také později brání jejich řídnutí. Dále tento vitamín hraje podstatnou roli při fungování imunitního systému.
Obsažený jód podporuje správnou činnost štítné žlázy. Ta pak zodpovídá za produkci hormonů, které ovlivňují celý metabolismus. Pokud je v těle jódu nedostatek, může se objevit únava, zimomřivost i přibývání na váze. Jeho příjem ovlivňuje i kvalitu vlasů, kůže, nehtů a zubů.
Nejen ryby nám prospějí
Pokud do jídelníčku zařadíme i další mořské živočichy, např. sépii, chobotnici, kraby, krevety nebo ústřice, dodáme tělu mnoho dalších potřebných látek. Zásobí nás jódem, hořčíkem, vápníkem, draslíkem, selenem a zinkem. Jsou zde též vitamíny A, B a H. Výhodou je též to, že mají velmi nízký energetický obsah a malý podíl tuku. Lze si je tedy dopřát, i pokud chcete zhubnout.