Ne všechny tuky škodí, existují i ty zdraví prospěšné

Bojíte se tuků? Nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku a bez tuku se staly normou. Bylo nám řečeno, že nízkotučná strava nám pomůže získat takové tělo, po jakém toužíme. Skutečnost je ale úplně jiná. Jedná se o jednu z největších výživových lží [1], které byly zveřejněny. Existuje totiž spousta zdravých tuků, které jsou životně důležité pro zdravý životní styl. Ne všechny tuky jsou ale stejné. Co patří mezi zdravé tuky?

Jak se tuky dostali na černou listinu?

Po skončení druhé světové války se objevil výzkum [2], který spojoval potraviny s nasycenými tuky, jako jsou vejce a červené maso, s koronárním srdečním onemocněním. Americká asociace pro lidské zdraví tak doporučila snížit příjem tuku a zvýšit příjem sacharidů ve formě ovoce, zeleniny a celozrnných potravin. Avšak lidé si to přeložili tak, že jakýkoli druh sacharidů je dobrý, zatímco jakýkoli tuk je špatný.

Na co jsou zdravé tuky?

Tuky jsou důležité pro život. Vzpomeňte si na termín „vitamíny rozpustné v tucích“. Pokud nebudete jíst žádný tuk, nebudete schopni využívat pro své tělo právě tyto vitamíny (A, D, E, K). Zdravé tuky nevedou k vyššímu cholesterolu – naopak: snižují „špatný“ cholesterol. Pomáhají vám zbavit se nadměrné hmotnosti, poskytují zdravé a lesklé vlasy a nehty a je toho mnohem více. Zkuste tedy nahradit nezdravé tuky těmi zdravými.

Co patří mezi zdravé tuky?

1. Avokádo

Avokádo je bohaté na mononenasycené tuky, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují špatný cholesterol. Navíc je plné vitamínu E, který pomáhá předcházet poškození volnými radikály, zvyšuje imunitu a působí proti stárnutí. Obsahuje více zdravých bílkovin, než kterékoli jiné ovoce. Avokádo můžete konzumovat v některém z receptů nebo ho používejte ve formě avokádového oleje (který je vhodný i pro smažení).

2. Kokosový olej

Kokosový olej patří k oblíbeným olejům díky svým mnoha výhodám. Kokosový olej má všestranné využití – můžete ho použít na kůži, masku na vlasu i do pokrmů. Je bohatý na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které tělo snadno tráví a v těle se neukládají jako tuk, takže ho okamžitě využijete jako energii.

Tyto mastné kyseliny také zlepšují funkce mozku a paměti. Zvyšují dobrý cholesterol a podporují zdraví srdce, zatímco antioxidanty nacházející se v kokosovém oleji z něj činí účinné protizánětlivé potraviny a pomáhají snižovat artritidu.

3. Olivový olej

Extra panenský olivový olej je skvělý pro zdraví srdce. Snižuje výskyt infarktu a srdečních onemocnění, pravděpodobně kvůli vysokým hladinám mononenasycených tuků. Chrání také vaše buňky před poškozením. Pomáhá zlepšovat paměť a kognitivní funkce a funguje jako protizánětlivý prostředek.

4. Omega 3 mastné kyseliny z ryb

Lidské tělo není schopné vyrábět si omega 3 samo, proto je nutné přijímat je v potravě. Populace, které konzumují větší množství omega-3 potravin, jako lidé v Japonsku, žijí déle a zdravěji než lidé, kteří jedí standardní stravu s omezeným obsahem omega-3.
Ve skutečnosti existují tři různé typy omega 3: ALA (kyselina alfa-linolenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová). DHA a EPA se nachází v mořských plodech (losos, sardinky ad.), Ala v rostlinných potravinách (například ořechy a semínka) a kvalitním mase (libové hovězí maso).

5. Oříšky a semínka

Jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny a jsou ideální na svačiny. Pravidelné konzumování ořechů může přispět ke snížení hladiny LDL neboli špatného cholesterolu. Díky své vysoké hladině antioxidantů vyživují mozek a bojují proti depresím.
Další zdravé tuky

Mezi další zdravé tuky patří například libové hovězí maso, plnotučné mléčné výrobky, vejce a také hořká čokoláda. Zkuste být při konzumaci jídel trochu vybíravý a příště zvolte namísto tradičního slunečnicového oleje kvalitní olivový nebo avokádový olej. Posílíte tím své celkové zdraví a prodloužíte svůj život. Cílem není přijímat těchto zdravých tuků co nejvíce, spíše se snažte nahradit jimi tuky nezdravé.

Zdroje:

  1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2006/02/09/low-fat-diet-not-a-cure-all-womens-health-initiative/
  2. https://www.aocs.org/stay-informed/inform-magazine/featured-articles/big-fat-controversy-changing-opinions-about-saturated-fats-june-2015

Jana Hlaváčová

Bylinkám jsem se začala věnovat již před čtrnácti lety. Dostala se mi do rukou kniha, ve které byly recepty na přípravu různých kosmetických výrobků z bylinek, které si můžeme připravit i doma – mýdla, tělová mléka, šampony, oleje, balzámy na rty, ale i make-up a mnohé další. Natolik mě to zaujalo, že jsem si všechny kosmetické výrobky začala vyrábět doma, zdravě a bez chemie. Protože jsem byla netrpělivá, tak jsem si všechny potřebné bylinky kupovala. Postupně jsem ale zjistila, že domácí bylinky jsou lepší a začala jsem se o bylinky zajímat ještě z pohledu pěstování, nebo jsem si je nasbírala rovnou v přírodě. Dnes už mám svoje místečka, na která chodím bylinky sbírat. Doma pro ně mám speciální místnost, kde bylinky zpracovávám – suším, nakládám do olejů, pěstuji atd. Chodím na různé kurzy o bylinkách a jejich zdravotních účincích. Protože mě téma velmi zajímá, baví mě o něm psát a dělit se tak o své zkušenosti s jinými.

Přečtěte si také

Přírodní urychlovače metabolismu: zázvor, skořice i chilli Rychlost metabolismu v těle je u každého z nás jiná. Mají na ni vliv genetické dispozice, životní styl, skladba stravy, tělesné aktivity i psychická kondice. Někomu funguje metabolismus velmi rychle a spalování tuků v těle je bezproblémové. Takový člověk může sníst takřka cokoli a stejně to na jeho ...
Které ovoce a zelenina mají nejvíce vitamínu C? S vitamínem C je to v našem těle tak trochu zapeklité. Vyrobit si ho sami neumíme. Jaká škoda! Zvlášť, když ze všech stran slyšíme, jak je pro naše zdraví nepostradatelný. Musíme si ho tedy dodat stravou. Jenže když si ho dáte velké množství naráz, tělo si s ním beztak neumí poradit a jeho nadbytek ...
Mochyně peruánská: poznáte jedlý druh a víte jak jej využít? Mochyně peruánská nás může na první pohled zaujmout svým specifickým vzezřením. Jakmile odkvete, vytvoří se na ní šedozelený měchýřek se zelenožlutou až žlutooranžovou bobulí uvnitř. Velmi efektně působí, když ji použijete k ozdobení dezertů. Existuje však i jedovatý druh mochyně židovské. Není radn...