Čaj Rooibos a jeho účinky

Pod tímto názvem si zřejmě většina lidí vybaví druh čaje. Skutečnost je však zcela jiná. S čajem nemá Rooibos nic společného. Pro přípravu se totiž užívají lístky čajovníkovce kapského, a tak někdy bývá Rooibos označován jako „čaj nečaj“. Při jeho konzumaci však kromě podpory pitného režimu také zlepšíme své zdraví v mnoha ohledech.

Čaj Rooibos se k nám dostal z Afriky. Přezdívá se mu též „červený čaj“, dříve se označoval jako „horský čaj“. Má zvláštní nasládlé aroma, krásně sytou barvu a specifickou vůni. Rooibos zakoupíte sypaný nebo v klasických čajových sáčcích. Lze sehnat i různé příchutě, např. ovocnou, vanilkovou.

Dodá mnoho potřebných látek

Našemu tělu prospěje zásobováním minerálními látkami (železem, mědí, sodíkem, zinkem, draslíkem) a vitamíny (C, E). Obsahuje antioxidanty, které v organizmu ničí volné kyslíkové radikály. Na rozdíl od jiných čajů neobsahuje kofein. Může být tedy podáván
i malým dětem, těhotným a kojícím ženám.

Zlepšení spánku i kožních obtíží

Rooibos pomáhá v případech, kdy trpíte bolestí hlavy, nespavostí, depresí, vyšší hladinou cukru v krvi nebo zvýšeným krevním tlakem. Zlepšuje stav různých kožních obtíží a alergií. Podporuje psychickou stabilitu a hodí se jej užívat v době, kdy cítíte, že jste
pod velkým stresem. Podpoří detoxikaci těla, příznivě působí na celkovou obranyschopnost.

Pravidelná konzumace snižuje riziko propuknutí různých civilizačních chorob, např. cukrovky a revmatických onemocnění. Dle některých studií působí velmi příznivě i proti vzniku rakovinného bujení v těle.

Vychutnejte si jej v mnoha podobách

Do Rooibosu si můžete přidat mléko nebo smetanu. Dochutit jej lze medem nebo citronem. Můžete si jej dát teplý, ale i ledově vychlazený. V kuchyni jej můžete přidat i do pokrmů, ozvláštní jejich chuť, ale i vůni a barvu. Lze jej však využít i zcela jinak. Usušené lístky můžete vyluhovat a následně jejich odvarem potřít místo, kde máte zánět, trpíte zde ekzémem či jiným kožním problémem. Rooibos potlačí zánět a urychlí hojení.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a...
Nejhorší jídla, která si můžete dát na snídani I když váš mozek potřebuje po ránu šálek kávy, vaše tělo potřebuje něco jiného: snídani. Když spíte, metabolismus vašeho těla se zpomalí, protože se připravuje na půst, který ho čeká v noci. Když se probudíte, je stále v pomalém režimu, ale výživná snídaně může nakopnout váš metabolismus a poskytnou...
Hlíva pomůže s hubnutím i posílením imunity U hlívy bylo prokázáno mnoho pozitivních vlivů na lidské zdraví. Může se zdát zvláštní, že se v podstatě jedná o parazita dřevin. Vás však může oslovit nejen její chuť,  ale i účinek – podpora imunitního systému, zmírnění alergií nebo třeba pomoc s řešením kožních obtíží. Jedná se o houbu, která ...