Čaj Rooibos a jeho účinky

Pod tímto názvem si zřejmě většina lidí vybaví druh čaje. Skutečnost je však zcela jiná. S čajem nemá Rooibos nic společného. Pro přípravu se totiž užívají lístky čajovníkovce kapského, a tak někdy bývá Rooibos označován jako „čaj nečaj“. Při jeho konzumaci však kromě podpory pitného režimu také zlepšíme své zdraví v mnoha ohledech.

Čaj Rooibos se k nám dostal z Afriky. Přezdívá se mu též „červený čaj“, dříve se označoval jako „horský čaj“. Má zvláštní nasládlé aroma, krásně sytou barvu a specifickou vůni. Rooibos zakoupíte sypaný nebo v klasických čajových sáčcích. Lze sehnat i různé příchutě, např. ovocnou, vanilkovou.

Dodá mnoho potřebných látek

Našemu tělu prospěje zásobováním minerálními látkami (železem, mědí, sodíkem, zinkem, draslíkem) a vitamíny (C, E). Obsahuje antioxidanty, které v organizmu ničí volné kyslíkové radikály. Na rozdíl od jiných čajů neobsahuje kofein. Může být tedy podáván
i malým dětem, těhotným a kojícím ženám.

Zlepšení spánku i kožních obtíží

Rooibos pomáhá v případech, kdy trpíte bolestí hlavy, nespavostí, depresí, vyšší hladinou cukru v krvi nebo zvýšeným krevním tlakem. Zlepšuje stav různých kožních obtíží a alergií. Podporuje psychickou stabilitu a hodí se jej užívat v době, kdy cítíte, že jste
pod velkým stresem. Podpoří detoxikaci těla, příznivě působí na celkovou obranyschopnost.

Pravidelná konzumace snižuje riziko propuknutí různých civilizačních chorob, např. cukrovky a revmatických onemocnění. Dle některých studií působí velmi příznivě i proti vzniku rakovinného bujení v těle.

Vychutnejte si jej v mnoha podobách

Do Rooibosu si můžete přidat mléko nebo smetanu. Dochutit jej lze medem nebo citronem. Můžete si jej dát teplý, ale i ledově vychlazený. V kuchyni jej můžete přidat i do pokrmů, ozvláštní jejich chuť, ale i vůni a barvu. Lze jej však využít i zcela jinak. Usušené lístky můžete vyluhovat a následně jejich odvarem potřít místo, kde máte zánět, trpíte zde ekzémem či jiným kožním problémem. Rooibos potlačí zánět a urychlí hojení.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Sušené maso jako oblíbený pokrm cestovatelů V našem jídelníčku nemá sušené maso tradiční význam, ale může nám nabídnout mnohé výhody. Je oblíbeným pokrmem na cestování, pro děti, ale i jako pochoutka k mlsání u televize nebo na párty. Můžete ho zakoupit v mnoha variantách nebo můžete vyzkoušet připravit si ho doma. Sušené maso zažívá dnes ...
Strašák s názvem geneticky modifikované potraviny Snahou genetické modifikace je zajistit snazší pěstování rostlin. Nejčastěji zmiňovanou geneticky upravenou plodinou je kukuřice. Můžeme si ale povšimnout zmatků, které se v diskuzích ohledně těchto potravin objevují. Na jedné straně je prezentován jejich přínos a možné zajištění vyšší produkce, na ...
Víte, kdy použít nálev ze švestiček umeboshi? Stále častěji můžete v regálech obchodů zaregistrovat umeocet. Možná vás zprvu nemusí napadnout, jak by se dal využít, a nemáte informace o tom, k čemu je vlastně dobrý. Jakmile ho ale vyzkoušíte, získá v kuchyni své stálé místo. Specifická chuť Octů existuje na trhu více druhů. Populární je jable...