Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé?

Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě drží, aniž by si o potravinách s bio původem zjistili nějaké bližší informace.

Je pravda, že bio potraviny zažívají v posledních letech neuvěřitelný boom. Zkusili jste se ale někdy zamyslet nad tím, v čem se ony biopotraviny vlastně liší? V čem jsou jiné? A zda jsou skutečně tak zdravé, jak se o nich říká?

Co jsou bio potraviny?

Jedná se o potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Budeme-li přesnější, tak pokud se daná potravina tváří jako bio, prezentuje se tak, že k jejímu pěstování nebylo použito ani to nejmenší množství chemie.

V případě pěstování bio potravin se nesmí používat žádná syntetická hnojiva ani růstové hormony, které by urychlovaly růst. Stejně tak se nepoužívají hormonální přípravky, díky čemuž dané biopotraviny vznikají tzv. čistě, bez zásahu chemie.

Co patří mezi biopotraviny?

Jako biopotraviny se může pěstovat prakticky ledasco. Nejčastěji jsou to vajíčka, mléko, ovoce a zelenina, patří sem i obiloviny. Přesto je ale mnohem delší seznam potravin, které můžete v současné době v obchodě potkat s nálepkou bio.

Pozor na biopotraviny ve zdravé stravě

Na první pohled se tady zdá, že jsou biopotraviny ideální volbou pro každého, kdo se chce stravovat zdravě a kdo přikládá váhu tomu, aby potraviny měly nějakou kvalitu. Jenže pozor! I když je daná potravina skutečně bio původu, což samozřejmě nechceme vyvracet, ještě to ani zdaleka neznamená, že je vhodná pro zařazení do zdravého jídelníčku.

Některé potraviny, byť s označením bio, mají úplně stejné nutriční hodnoty jako jejich „nebio“ verze. Proto se nenechte na první pohled zlákat těmi třemi písmenky slibujícími kvalitu původu i šetrnost ke zdravé stravě a raději dvakrát čtěte, co daná potravina vlastně obsahuje a zda koresponduje se zásadami zdravé stravy.

Přečtěte si také

Které potraviny se nevyplatí jíst syrové? U mnoha druhů ovoce a zeleniny se jednoznačně preferuje jíst je co nejméně upravené, protože v tomto stavu nám dodají maximum prospěšných látek. Pak jsou tu ale potraviny, které se jíst syrové nevyplácí, a měli bychom si opravdu dát pozor, jestli je jíme jen dobře tepelně upravené. Maso a vejce Na...
Jedl ho i Pepek Námořník: špenát není jen pro svaly, ale i pro zdraví! Určitě si vybavíte legendárního Pepka Námořníka, pro kterého byla typická nejen kouřící dýmka v ústech, ale i plechovka špenátu v ruce. A právě o špenátu, na který Pepek nikdy nedal dopustit, bude náš dnešní článek. Zelená barva a zkřivené obličeje dětí ve školkách - to jsou dvě věci, které si mo...
Potraviny pomáhající pročistit vaše cévy Nemoci srdce a cév jsou na žebříčku četnosti chorob mezi prvními. Jako dobrou zprávu však můžete vnímat skutečnost, že jejich vzniku lze v mnoha případech zabránit a velký podíl má způsob vašeho stravování. Můžete do jídelníčku pravidelně zařadit některé z následujících potravin, které podpoří dobrý...