Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé?

Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě drží, aniž by si o potravinách s bio původem zjistili nějaké bližší informace.

Je pravda, že bio potraviny zažívají v posledních letech neuvěřitelný boom. Zkusili jste se ale někdy zamyslet nad tím, v čem se ony biopotraviny vlastně liší? V čem jsou jiné? A zda jsou skutečně tak zdravé, jak se o nich říká?

Co jsou bio potraviny?

Jedná se o potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Budeme-li přesnější, tak pokud se daná potravina tváří jako bio, prezentuje se tak, že k jejímu pěstování nebylo použito ani to nejmenší množství chemie.

V případě pěstování bio potravin se nesmí používat žádná syntetická hnojiva ani růstové hormony, které by urychlovaly růst. Stejně tak se nepoužívají hormonální přípravky, díky čemuž dané biopotraviny vznikají tzv. čistě, bez zásahu chemie.

Co patří mezi biopotraviny?

Jako biopotraviny se může pěstovat prakticky ledasco. Nejčastěji jsou to vajíčka, mléko, ovoce a zelenina, patří sem i obiloviny. Přesto je ale mnohem delší seznam potravin, které můžete v současné době v obchodě potkat s nálepkou bio.

Pozor na biopotraviny ve zdravé stravě

Na první pohled se tady zdá, že jsou biopotraviny ideální volbou pro každého, kdo se chce stravovat zdravě a kdo přikládá váhu tomu, aby potraviny měly nějakou kvalitu. Jenže pozor! I když je daná potravina skutečně bio původu, což samozřejmě nechceme vyvracet, ještě to ani zdaleka neznamená, že je vhodná pro zařazení do zdravého jídelníčku.

Některé potraviny, byť s označením bio, mají úplně stejné nutriční hodnoty jako jejich „nebio“ verze. Proto se nenechte na první pohled zlákat těmi třemi písmenky slibujícími kvalitu původu i šetrnost ke zdravé stravě a raději dvakrát čtěte, co daná potravina vlastně obsahuje a zda koresponduje se zásadami zdravé stravy.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte fazole mungo, jsou zdravé i chutné Fazole mungo jsou populární zejména v čínské a indické kuchyni. Tyhle malé zelené fazolky se hodí konzumovat samostatně, ale lze je i přidat do mnoha jídel. Když si je doma necháte naklíčit, svému tělu dopřejete opravdu mnoho blahodárných látek. Podpora našeho zdraví Fazolky pochází z Indie a někd...
Objevte kouzlo vlašských ořechů Když se řekne vlašské ořechy, možná si stejně jako spousta dalších lidí vybavíte Vánoce, při kterých jsou lidově nazývané vlašáky nedílnou součástí pečení vánočního cukroví. Ačkoli je pravda, že vlašské ořechy představují nepostradatelnou součást zdravého pečení, mohou našemu tělu nabídnout daleko v...
Je čokoláda při zdravém stravování opravdu tabu? Zdravá strava a čokoláda nejde většině lidí vůbec dohromady. Pokud se totiž začneme zajímat o zdravý životní styl, je právě čokoláda jednou z pochutin, které se musíme vzdát. Nebo nemusíme…?! Možná si i vy pohráváte s otázkou, zda se čokolády skutečně musíte zříct, chcete-li se stravovat podle zásad...