Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé?

Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě drží, aniž by si o potravinách s bio původem zjistili nějaké bližší informace.

Je pravda, že bio potraviny zažívají v posledních letech neuvěřitelný boom. Zkusili jste se ale někdy zamyslet nad tím, v čem se ony biopotraviny vlastně liší? V čem jsou jiné? A zda jsou skutečně tak zdravé, jak se o nich říká?

Co jsou bio potraviny?

Jedná se o potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Budeme-li přesnější, tak pokud se daná potravina tváří jako bio, prezentuje se tak, že k jejímu pěstování nebylo použito ani to nejmenší množství chemie.

V případě pěstování bio potravin se nesmí používat žádná syntetická hnojiva ani růstové hormony, které by urychlovaly růst. Stejně tak se nepoužívají hormonální přípravky, díky čemuž dané biopotraviny vznikají tzv. čistě, bez zásahu chemie.

Co patří mezi biopotraviny?

Jako biopotraviny se může pěstovat prakticky ledasco. Nejčastěji jsou to vajíčka, mléko, ovoce a zelenina, patří sem i obiloviny. Přesto je ale mnohem delší seznam potravin, které můžete v současné době v obchodě potkat s nálepkou bio.

Pozor na biopotraviny ve zdravé stravě

Na první pohled se tady zdá, že jsou biopotraviny ideální volbou pro každého, kdo se chce stravovat zdravě a kdo přikládá váhu tomu, aby potraviny měly nějakou kvalitu. Jenže pozor! I když je daná potravina skutečně bio původu, což samozřejmě nechceme vyvracet, ještě to ani zdaleka neznamená, že je vhodná pro zařazení do zdravého jídelníčku.

Některé potraviny, byť s označením bio, mají úplně stejné nutriční hodnoty jako jejich „nebio“ verze. Proto se nenechte na první pohled zlákat těmi třemi písmenky slibujícími kvalitu původu i šetrnost ke zdravé stravě a raději dvakrát čtěte, co daná potravina vlastně obsahuje a zda koresponduje se zásadami zdravé stravy.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Nejhorší jídla, která si můžete dát na snídani I když váš mozek potřebuje po ránu šálek kávy, vaše tělo potřebuje něco jiného: snídani. Když spíte, metabolismus vašeho těla se zpomalí, protože se připravuje na půst, který ho čeká v noci. Když se probudíte, je stále v pomalém režimu, ale výživná snídaně může nakopnout váš metabolismus a poskytnou...
Kdy nám pomohou brusinky? Brusinky bývají díky svému vysokému obsahu živin a antioxidantů řazeny mezi tzv. superpotraviny. Ty mají opravdu velkou moc nad lidským zdravím, disponují antioxidačními účinky a výrazně podporují celkovou imunitu. Můžeme pro ně zaslechnout i označení červené borůvky nebo kalina. Obsažené vitamíny ...
Zelený jíl můžete využít více způsoby Můžete zaslechnout též označení „francouzský jíl“. K zakoupení je tento rozemletý minerál ve formě prášku, který můžete chápat jako doplněk stravy, ale má též široké možnosti zevního použití. Oceníte zejména jeho schopnost vstřebat z našeho těla nahromaděné škodliviny. Čím nám prospěje? Pyšní se o...