Jaké potraviny si můžete dát při bezlepkové dietě?

Pokud u vás nastane situace, že budete muset vy sami nebo někdo z vašich blízkých konzumovat jen stravu bez lepku, možná si nebudete zprvu jisti, jak má vlastně vhodný jídelníček vypadat. Co tedy můžete jíst nadále, co zcela vynechat a jaké nové potraviny třeba vyzkoušet?

Celiakie se může rozvinout kdykoliv

Lepek je označení pro směs bílkovin, která tvoří povrchovou část obilovin. Nejčastějším důvodem pro to, aby ho člověk přestal jíst, je diagnostikované onemocnění celiakií.

Jedná se o autoimunitní chorobu, která se může projevit kdykoliv v průběhu života, je geneticky podmíněná. Stěžejním principem léčby je právě celoživotní dodržování bezlepkové diety. Při příjmu lepku totiž dochází u nemocných k poškození sliznice tenkého střeva a jejímu zanícení. Objevuje se bolest břicha, plynatost, průjmy, ubývání na váze, ale i deprese a zvýšená únava.

Pro bezlepkovou stravu se můžete samozřejmě rozhodnout z jiných důvodů. Může se jednat o intoleranci lepku nebo se stravou úzce související diagnózy, kdy může být právě úprava jídelníčku velmi nápomocná.

Vynechejte běžný chléb i třeba těstoviny

Je pravdou, že vynechání lepku ze stravy váš jídelníček otočí vzhůru nohama – tedy za předpokladu, že jste se do této doby stravovali jako průměrný obyvatel naší země. Na druhou stranu ale časem přijdete na to, jak i po této změně uspokojit veškeré své chutě, a možná objevíte plno nových potravin.

Na internetu je k dispozici databáze bezlepkových potravin. Můžete si tu vyhledat výrobky a zjistit, jestli jsou pro vás vhodné. Najdete tady seznam speciálních bezlepkových produktů i potravin, které jsou bezlepkové přirozeně.

Z jídelníčku je každopádně nutné vynechat cokoliv, co obsahuje byť jen nepatrné množství pšenice, žita, ječmene nebo ovsa. Je třeba tedy nahradit něčím jiným běžný chléb, pečivo, ale i těstoviny, knedlíky, vločky nebo kroupy. Také špalda je druhem pšenice a v jídelníčku nemá místo. Některé osoby, i když nesnesou lepek, mohou do své stravy bez výrazných potíží zařadit oves. Toto je ale třeba individuálně vyzkoušet.

Pestrý výběr mezi bezlepkovými potravinami

I když to na první pohled může vypadat, že vám vlastně v jídelníčku nic nezbude, přesto máte výběr z mnoha jídel, která si můžete bez obav dopřát. Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří brambory, brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, jáhly, quinoa a amarant. Samozřejmě si neodpírejte ovoce a zeleninu, houby, maso, vejce nebo sýry, tvarohy, jogurty. Jako náhražku masa můžete využít tofu a tempeh.

Při bezlepkové dietě je možné kromě přirozeně bezlepkových potravin využít i speciálně upravených výrobků. Dá se koupit i čerstvé pečivo, knedlíky, těstoviny nebo balená hotová jídla. Na výrobcích bývá uvedeno, že jsou bezlepkové nebo je na nich vyznačený symbol přeškrtnutého klasu. Na trhu je dnes už dostatek výrobků speciálně určených pro bezlepkovou stravu. Bývají běžně k dostání v supermarketech a samozřejmě v prodejnách zdravé výživy.

Zdroje:

  • BRETŠNAJDROVÁ, Alena, MÜLEROVÁ, Dana, SVAČINA, Štěpán. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.
  • Potraviny bez lepku [online]. Výzkumný ústav potravinářský Praha: 2019 [cit. 19.5.2019]. Dostupné z: http://www.potravinybezlepku.cz/
  • Principy bezlepkové diety. Celiak.cz [online]. 2019 [cit. 19.5.2019]. Dostupné z: https://www.celiak.cz/o-diete/principy-bezlepkove-diety
  • RYŠAVÁ, Ludmila, STRÁNSKÝ, Miroslav. Fyziologie a patologie výživy. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte fazole mungo, jsou zdravé i chutné Fazole mungo jsou populární zejména v čínské a indické kuchyni. Tyhle malé zelené fazolky se hodí konzumovat samostatně, ale lze je i přidat do mnoha jídel. Když si je doma necháte naklíčit, svému tělu dopřejete opravdu mnoho blahodárných látek. Podpora našeho zdraví Fazolky pochází z Indie a někd...
Banánová mouka a její přínosy pro naše zdraví Ano, i mouka vyrobená z banánů existuje. Obvykle je tedy řeč o namletých usušených zeleninových banánech neboli plantainech. Mouku z nich můžete využít do sladkých i slaných jídel. Můžete s ní nahradit část běžné pšeničné mouky nebo v ní třeba obalit maso. Výhodou je, že vás dokáže na dlouhou dobu z...
Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...