Zdravotní přínosy chia semínek

Navzdory jejich velikosti, jsou chia semínka plná důležitých živin. Jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin bohatých na antioxidanty a poskytují vlákninu, železo a vápník. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají zvyšovat HDL cholesterol, „dobrý“ cholesterol, který chrání před infarktem a mrtvicí.

Nutriční údaje

Jedna porce chia semínek (28 gramů) obsahuje:

  • 131 kalorií,
  • 8,4 gramů tuku,
  • 13,07 gramů sacharidů,
  • 11,2 gramů vlákniny,
  • 5,6 gramu bílkovin,
  • žádný cukr.

Pokud si dáte jednu porci chia semínek denně, dostanete 18 procent denní potřeby vápníku, 27 procent fosforu, 30 procent manganu a menší množství draslíku a mědi.

Chia semínka a síla vlákniny

Muži mladší 50 let by měli konzumovat 30,8 gramů vlákniny denně a ženy mladší 50 let by měly konzumovat 25,2 gramů denně. U dospělých nad 50 let je doporučení pro muže 28 g denně, u žen je 22,4 g za den. Většina lidí konzumuje méně než polovinu tohoto doporučení. Nejjednodušším způsobem, jak zvýšit příjem vlákniny, je jíst více potravin, jako je ovoce, zelenina, ořechy, semena a nezpracovaná zrna. Jedna porce chia semínek poskytuje 10 gramů vlákniny, což je téměř polovina denního doporučení pro ženu starší 50 let.

Zdravotní přínosy chia semínek

Hubnutí

Potraviny, které mají vysoký obsah vlákniny, pomáhají lidem pociťovat sytost delší dobu a obvykle mají nižší obsah kalorií. Strava s vysokým obsahem vlákniny pomáhá snižovat tělesnou hmotnost. Kromě obsahu vlákniny mají chia semínka také vysoké hladiny omega-3-mastných kyselin a kyseliny alfa-linolové, což je další důvod, proč mohou být užitečné pro snížení tělesné hmotnosti.

Léčba divertikulózy

Divertikulóza je onemocnění ve střevech. Strava s vysokým obsahem vlákniny pomáhá předcházet a léčit tuto chorobu tím, že absorbuje vodu v tlustém střevě a usnadňuje průchod střev. Přesné příčiny divertikulárního onemocnění nejsou známy, ale tento stav byl opakovaně spojován se stravou s nízkým obsahem vlákniny.

Kardiovaskulární onemocnění a cholesterol

Zvýšený příjem vlákniny ukázal snížení hladiny krevního tlaku a cholesterolu.

Diabetes

Strava s vysokým obsahem vlákniny je spojena s nižším rizikem vzniku cukrovky. Jídlo s vysokým obsahem vlákniny pomáhá udržet hladinu cukru v krvi stabilní.

Trávení a detoxikace

Vláknina zabraňuje zácpě a podporuje pravidelnost zdravého zažívacího traktu. Pravidelné pohyby střev jsou zásadní pro denní vylučování toxinů žlučí a stolicí.

Tipy

Chia semínka můžete nalézt v každém velkém obchodě s potravinami. Jsou černé barvy a mají mírnou, ořechovou chuť. Syrové je můžete přidat do jogurtu, ovesné kaše nebo smoothie. Můžete je také přidat při pečení do pečiva.

Při veganském pečení mohou nahradit vejce. Chcete-li je použít jako náhražku vajec při pečení, zkuste smíchat 1 polévkovou lžíci chia semínek se 3 polévkovými lžícemi vody a pak je nechte několik minut odstát. Vytvoří se gel, který může být namísto vajec použit při pečení.

Chia semínka součástí každodenní stravy

Protože mají chia semínka nevýraznou chuť, můžete je přidat do jakéhokoli pokrmu, aniž byste ovlivnili jeho chuť. Vzhledem k tomu, že nabízí takové množství zdravotních přínosů a vy si jich ve svém jídle téměř ani nevšimnete, není důvod, proč je nezkusit. Jejich cena není příliš vysoká a dostupné jsou v téměř jakémkoli obchodě s potravinami.

Jana Hlaváčová

Bylinkám jsem se začala věnovat již před čtrnácti lety. Dostala se mi do rukou kniha, ve které byly recepty na přípravu různých kosmetických výrobků z bylinek, které si můžeme připravit i doma – mýdla, tělová mléka, šampony, oleje, balzámy na rty, ale i make-up a mnohé další. Natolik mě to zaujalo, že jsem si všechny kosmetické výrobky začala vyrábět doma, zdravě a bez chemie. Protože jsem byla netrpělivá, tak jsem si všechny potřebné bylinky kupovala. Postupně jsem ale zjistila, že domácí bylinky jsou lepší a začala jsem se o bylinky zajímat ještě z pohledu pěstování, nebo jsem si je nasbírala rovnou v přírodě. Dnes už mám svoje místečka, na která chodím bylinky sbírat. Doma pro ně mám speciální místnost, kde bylinky zpracovávám – suším, nakládám do olejů, pěstuji atd. Chodím na různé kurzy o bylinkách a jejich zdravotních účincích. Protože mě téma velmi zajímá, baví mě o něm psát a dělit se tak o své zkušenosti s jinými.

Přečtěte si také

Banánová mouka a její přínosy pro naše zdraví Ano, i mouka vyrobená z banánů existuje. Obvykle je tedy řeč o namletých usušených zeleninových banánech neboli plantainech. Mouku z nich můžete využít do sladkých i slaných jídel. Můžete s ní nahradit část běžné pšeničné mouky nebo v ní třeba obalit maso. Výhodou je, že vás dokáže na dlouhou dobu z...
Pochutnejte si na pomelu. Je to výborný zdroj vitamínů Zvlášť na podzim bývá pomelo u nás velmi oblíbenou pochoutkou. Má charakteristickou vůni, jeho chuť sice nemusí oslovit každého, ale naše zdraví ho jistě ocení. Pomelo můžeme charakterizovat jako křížence pomeranče a grepu. Tento druh citrusu pochází z Asie a třeba Číňani ho chápou jako symbol štěst...
Kokosový olej – jeden olej využijete na tisíc způsobů O kokosovém oleji dnes můžete zaslechnout zmínku velmi často. Je vynikajícím pomocníkem při péči o vlasy, využijete ho při vaření, ale tím to zdaleka nekončí. Koukněte na naše následující tipy, kde všude ho můžete uplatnit. Pochutnejte si Výhodou kokosového oleje je, že je velmi stabilní i při vys...