Proč si dopřávat ryby a mořské plody?

Je obecně známou pravdou, že rybí maso bychom měly pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Již méně rozšířené je ale povědomí o tom, co že nám vlastně ryby přináší tak pozitivního, a jak mohou naše zdraví ovlivnit.

Nedoporučovanější bývají tučné ryby – losos, pstruh, tuňák nebo makrela. Neuděláme však chybu, pokud do jídelníčku zařadíme rybu jakoukoliv. Obsahují totiž velmi kvalitní bílkoviny, ale i vitamíny (zejména A, B12, D) a minerály. Je jen třeba brát v úvahu, že kvalita masa může být ovlivněna prostředím, odkud ryba pochází a případným přikrmováním.

Prevence onemocnění srdce

Velmi skloňované jsou v souvislosti s konzumací ryb omega-3-mastné kyseliny. Jejich příjmem podpoříte dobré fungování vašeho srdce a cév. Pokud jich máte ve stravě dostatečné množství, chrání vás před infarktem myokardu nebo cévní mozkovou příhodou. Snižují též hladinu škodlivého cholesterolu a brání vzniku aterosklerotických plátů v cévách.

Konzumace ryb v těhotenství

Zároveň jsou tyto kyseliny nepostradatelné pro zajištění správného vývoje mozku a celkového růstu plodu. Je tedy podstatné zaměřit se na jejich konzumaci zejména v době těhotenství. Je zde ale nutné dbát na vysokou kvalitu rybího masa a jeho dobré tepelné zpracování.

Kvalita myšlení i ve stáří

Výzkumy zjistily, že lidé, kteří mají ve svém jídelníčku dostatečně zastoupené ryby, mají i ve stáří v mozku vyšší podíl šedé hmoty. Jelikož její nedostatek je spojován se zhoršeným fungováním mozku a vznikem např. Alzheimerovy choroby, je možné chápat konzumaci ryb jako vhodnou prevenci. Obsažené látky též bojují proti vzniku deprese a dalších psychických obtíží.

Pro zdraví kostí, vlasů i pleti

Podstatný je pro náš organismus též obsažený vitamín D. Ten se v těle stará zejména o adekvátní hospodaření s vápníkem. Ovlivňuje vývoj kostí u dětí, ale také později brání jejich řídnutí. Dále tento vitamín hraje podstatnou roli při fungování imunitního systému.

Obsažený jód podporuje správnou činnost štítné žlázy. Ta pak zodpovídá za produkci hormonů, které ovlivňují celý metabolismus. Pokud je v těle jódu nedostatek, může se objevit únava, zimomřivost i přibývání na váze. Jeho příjem ovlivňuje i kvalitu vlasů, kůže, nehtů a zubů.

Nejen ryby nám prospějí

Pokud do jídelníčku zařadíme i další mořské živočichy, např. sépii, chobotnici, kraby, krevety nebo ústřice, dodáme tělu mnoho dalších potřebných látek. Zásobí nás jódem, hořčíkem, vápníkem, draslíkem, selenem a zinkem. Jsou zde též vitamíny A, B a H. Výhodou je též to, že mají velmi nízký energetický obsah a malý podíl tuku. Lze si je tedy dopřát, i pokud chcete zhubnout.

Přečtěte si také

Zdravé potraviny, jejich seznam a jak je vybírat S dobře naplánovaným nákupním seznamem můžete rychle projít obchodem a nakoupit tak jen to, co chcete. Abyste si ale z nabídky potravin mohli vybrat jen zdravé potraviny, je důležité vědět, které to jsou. Níže vám uvedeme několik tipů, s jejichž pomocí vyberete zdravější varianty potravin a naučíte ...
Co našemu zdraví přinese kapsaicin z chilli papriček? Jestliže si dáme do úst chilli papričku nebo se s ní třeba jen dotkneme okraje rtů, ucítíme ostré pálení. Za to je právě zodpovědná látka kapsaicin. Našemu tělu ale přináší mnoho dobrého, což jistě nadchne milovníky ostrých jídel. Chemicky se jedná o alkaloid. Jeho původním záměrem, proč byl v pa...
Využijte na podzim jedlé kaštany pro své zdraví Jedlé kaštany můžete ocenit s právě se blížícím podzimem. Mohou se stát milým zpestřením jídelníčku, ale zároveň i velmi zdravou pochoutkou. Znali je již staří Řekové a Římané. Kdysi byly tak ceněné, že byly využívány jako platidlo. Tyto plody musí pocházet z kaštanovníku jedlého. Rozhodně si je ne...