Proč si dopřávat ryby a mořské plody?

Je obecně známou pravdou, že rybí maso bychom měly pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Již méně rozšířené je ale povědomí o tom, co že nám vlastně ryby přináší tak pozitivního, a jak mohou naše zdraví ovlivnit.

Nedoporučovanější bývají tučné ryby – losos, pstruh, tuňák nebo makrela. Neuděláme však chybu, pokud do jídelníčku zařadíme rybu jakoukoliv. Obsahují totiž velmi kvalitní bílkoviny, ale i vitamíny (zejména A, B12, D) a minerály. Je jen třeba brát v úvahu, že kvalita masa může být ovlivněna prostředím, odkud ryba pochází a případným přikrmováním.

Prevence onemocnění srdce

Velmi skloňované jsou v souvislosti s konzumací ryb omega-3-mastné kyseliny. Jejich příjmem podpoříte dobré fungování vašeho srdce a cév. Pokud jich máte ve stravě dostatečné množství, chrání vás před infarktem myokardu nebo cévní mozkovou příhodou. Snižují též hladinu škodlivého cholesterolu a brání vzniku aterosklerotických plátů v cévách.

Konzumace ryb v těhotenství

Zároveň jsou tyto kyseliny nepostradatelné pro zajištění správného vývoje mozku a celkového růstu plodu. Je tedy podstatné zaměřit se na jejich konzumaci zejména v době těhotenství. Je zde ale nutné dbát na vysokou kvalitu rybího masa a jeho dobré tepelné zpracování.

Kvalita myšlení i ve stáří

Výzkumy zjistily, že lidé, kteří mají ve svém jídelníčku dostatečně zastoupené ryby, mají i ve stáří v mozku vyšší podíl šedé hmoty. Jelikož její nedostatek je spojován se zhoršeným fungováním mozku a vznikem např. Alzheimerovy choroby, je možné chápat konzumaci ryb jako vhodnou prevenci. Obsažené látky též bojují proti vzniku deprese a dalších psychických obtíží.

Pro zdraví kostí, vlasů i pleti

Podstatný je pro náš organismus též obsažený vitamín D. Ten se v těle stará zejména o adekvátní hospodaření s vápníkem. Ovlivňuje vývoj kostí u dětí, ale také později brání jejich řídnutí. Dále tento vitamín hraje podstatnou roli při fungování imunitního systému.

Obsažený jód podporuje správnou činnost štítné žlázy. Ta pak zodpovídá za produkci hormonů, které ovlivňují celý metabolismus. Pokud je v těle jódu nedostatek, může se objevit únava, zimomřivost i přibývání na váze. Jeho příjem ovlivňuje i kvalitu vlasů, kůže, nehtů a zubů.

Nejen ryby nám prospějí

Pokud do jídelníčku zařadíme i další mořské živočichy, např. sépii, chobotnici, kraby, krevety nebo ústřice, dodáme tělu mnoho dalších potřebných látek. Zásobí nás jódem, hořčíkem, vápníkem, draslíkem, selenem a zinkem. Jsou zde též vitamíny A, B a H. Výhodou je též to, že mají velmi nízký energetický obsah a malý podíl tuku. Lze si je tedy dopřát, i pokud chcete zhubnout.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Čím nám prospěje červená řepa? V mnoha domácnostech se červená řepa netěší příliš velké oblibě a lidé často ani neví, jak tuto zeleninu v kuchyni využít. Naše tělo však dokáže podpořit v mnoha ohledech a můžete vyzkoušet konzumovat červenou řepu syrovou, vařenou, pečenou nebo sterilovanou. V některých oblastech světa se dokonce v...
Co je to pohanka a proč jí přijít na chuť Pohanka bývá často opomíjenou plodinou, která pochází z Asie, odkud si postupně našla cestu do Severní Ameriky, Japonska i celé Evropy. Možná byste ji nenašli ani ve vašem jídelníčku, což je poměrně škoda. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a záleží vám na tom, jak se stravujete, určitě by ve v...
Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...