5 tipů pro změnu stravovacích návyků pěkně od základu

Chcete žít zdravě? V tom případě se vykašlete na diety, které se sice zpočátku tváří nevinně, ale ve finále napáchají daleko více škody nežli užitku. Mnoho lidí se na dietu upíná při snaze zhubnout přebytečná kila. Jasně, diety vám dokážou naslibovat hory doly a postavit před vás lákavou vidinu, že díky nim zhubnete tolik kilogramů, kolik budete chtít.

Jenže s dietou nikdy nezhubnete trvale. Výsledky se sice dostaví, ale jakmile s dietou skončíte, kila se vám vrátí zpátky. A pěkně i s nášupem navíc. Tzv. jo jo efekt vám určitě nemusíme dlouze představovat. Pokud chcete žít zdravě, neubližovat svému tělu ani zdraví a klidně i zhubnout, musíte se naučit stravovat tak, aby vám nic nechybělo.

Tip první: chce to čas!

Chcete všechno hned, honem, rychle a včera už bylo pozdě? V tom případě se zastavte, zpomalte, vydechněte. Určitě se těšíte na změny, které s jinými stravovacími návyky přijdou, ale nesmíte se do toho vrhnout po hlavě. To nikam nevede. Pokud chcete tělo navyknout na změnu, musíte na to jít pěkně pomalu a pozvolna. Co třeba začít tím, že si místo čtyř šálků kávy za den dáte jen dva? Nebo že místo tří kopečků rýže k obědu si dáte o jeden méně?

Tip druhý: chce to plán!

Každá změna si především zpočátku vyžaduje plánování a rozvrh. Jak si chcete zvyknout na něco, v čem nemáte přehled? Alespoň pro začátek se proto naučte plánovat jídla minimálně na tři dny dopředu. Vždy si najděte čas a napište si, co dané dny budete jíst a podle toho si nakupte potřebné potraviny. Předejdete tak zmatku a chaosu, navíc omezíte lákadla, po kterých často sáhneme ve chvílích, kdy nevíme, co bychom snědli.

Tip třetí: chce to hledat!

Věřte nebo ne, ale každá nezdravá potravina má svou zdravou alternativu. Něco jako dvojče, ale ve zdravém provedení. Co třeba takové sladké, které většina z nás miluje. Možná byste se divili, ale mlsat se dá i bez výčitek a strachu z toho, že své tělo zanesete škodlivinami jen proto, že vás právě teď honí mlsná. Proto se nebojte hledat, internet je plný informací a jistě vám poradí.

Tip čtvrtý: chce to důslednost!

Jste-li pracovně vytížení, usnadněte si přechod na správné stravovací návyky tím, že si jídlo budete chystat předem. Jasně, ne všichni máme po ránu čas ještě stát v kuchyni u linky a chystat si jídlo ideálně na celý den, že? To ale vůbec nevadí, zkuste si najít čas večer. Zabere vám to maximálně půl hodinky, ale následující den budete mít jistotu, že máte co jíst. A nemusíte nic řešit.

Tip pátý: chce to hřešit!

Samozřejmě ne pořád! Ale čas od času, třeba jednou za čtrnáct dní nebo jednou do měsíce si zkrátka dovolte udělat něco jinak. Jsme jenom lidi, kteří se dopouští chyb a přešlapů, proto si nevyčítejte, když si čas od času dopřejete i něco nezdravého. Ale pamatujte: všeho s mírou!

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Tofu jako náhrada masa a zdroj bílkovin Při vyslovení „tofu“ si možná plno lidí představí jen bílou kostku čehosi, dle odpůrců zcela bez chuti. Tofu si však na našem trhu nachází své místo. Je ryze rostlinného původu, ale přitom našemu tělu dodá pořádnou porci bílkovin. Nachází oblibu nejen u lidí, kteří chtějí ze svého jídelníčku živočiš...
Čím nahradit cukry a jak sladit jídlo zdravěji? O tom, jak naše strava obsahuje příliš cukru, se můžeme dozvědět všude. Zároveň je k dispozici dostatek informací o tom, jak moc nám cukr škodí, co vše může způsobit, a jak jej máme omezit. Čím si ale můžeme jídlo osladit, aby to pro nás taková pohroma nebyla? Bílý cukr nám neprospívá Jako největš...
Vláknina – nestravitelná, ale prospěšná O vláknině můžeme slyšet z mnoha stran, jak je důležitá, jak je třeba přijímat jí dostatek. Jaké potraviny nám ji ale skutečně dodají? Co tak zásadního se s ní v našem těle děje? Nejen výživa pro prospěšné bakterie Přestože vláknina je v našem těle jen minimálně stravitelná, má pro nás velký příno...