Jak se stravovat, když máte vysoký krevní tlak?

Pokud je u vás potvrzené, že máte vysoký krevní tlak, možná se už spoléháte na pomoc pravidelně užívaných léků. Velkou úlohu při ovlivnění vašeho zdraví však sehrává i stravování. Zařaďte do jídelníčku více prospěšných potravin a omezte dopady vysokého krevního tlaku na vaše zdraví.

Jako vysoký krevní tlak neboli hypertenze se označuje stav, kdy je u člověka opakovaně naměřen tlak krve 140/90 mmHg nebo i víc. Velkou roli při léčbě sehrávají nejen léky, ale také úprava životosprávy, regulace hmotnosti, zařazení pravidelné pohybové aktivity, omezení kouření a pití alkoholu. My se dále zaměříme na změnu stravy a vytvoření takového jídelníčku, který vám prospěje.

Nebezpečný společník

Sám o sobě vás třeba vysoký krevní tlak tolik trápit nemusí, ale je zodpovědný za celou řadu potíží, které už jsou velmi vážné. Srdce totiž musí podávat vyšší výkon, aby byla dodána krev do celého těla. Při dlouhodobém stavu tím trpí srdce i cévy. Značně se pak zvyšuje riziko mozkové mrtvice a infarktu myokardu.

Nesolte zbytečně

Důležitým bodem je omezení soli. Někdy už jídlo přisolujeme jen ze zvyku, než že by to opravdu bylo nutné. Snažte se tedy před osolením jídla pozastavit a sami pro sebe si zodpovědět, zda je to potřeba. V mnoha případech můžete sůl nahradit bylinkami a přitom se nebudete cítit nijak ochuzeni.

Z jídelníčku zkuste eliminovat vyloženě slané potraviny – různé solené pochoutky, ale také třeba tavené sýry s vysokým obsahem soli, konzervované potraviny, uzeniny. Berte v úvahu, že denně bychom měli přijmout zhruba jednu čajovou lžičku soli.

Osvědčené potraviny

Ve stravě si ohlídejte příjem nasycených tuků. Měla by jich obsahovat co nejméně. Naopak do jídelníčku přidejte zeleninu a v rozumné míře i ovoce. Místo bílého pečiva sáhněte po celozrnném. Nepřipravujte si smažená jídla. Pravidelně konzumujte ryby, z ostatního masa volte ta libová. Taktéž si dopřejte luštěniny – a zdaleka nemusíte zůstat jen u hrachu a fazolí, můžete vyzkoušet různé druhy čočky nebo cizrnu.

Existují potraviny, které vyloženě pomáhají ke snížení krevního tlaku. V jídelníčku by neměli chybět česnek, cibule, celer, červená řepa, jablka, pohanka, obilné vločky, luštěniny, ryby a ořechy. Výborným doplňkem nebo pravidelným večerním mlsáním mohou být ořechy a různá semínka. Nápomocný je i včelí med. Hodí se využít sílu bylinkových čajů. V boji s vysokým krevním tlakem se osvědčuje hloh, lipový květ, meduňka nebo květy černého bezu.

Přečtěte si také

Co o vašem zdraví prozradí krevní tlak? Zjištění hodnoty krevního tlaku je nedílnou součástí návštěvy lékaře téměř jakéhokoliv zaměření. Jakmile si o vás sestřička zjistí potřebné informace, již vám nasazuje na paži manžetu. Někdo si musí tlak pravidelně měřit i doma. Snadno pak na sobě může jeho výkyvy sledovat. Krevní tlak není jen pouh...
Tipy, jak nachystat dětem svačinu do školy Rodiče školáků o tom jistě ví své. Připravit dítěti svačinu, na kterou si ve svém vytíženém harmonogramu najde čas, a zároveň se nejedná o ryze nezdravou pochoutku, může být opravdu nelehký úkol. Pro děti je však svačina důležitou součástí každodenního jídelníčku a je dobré nabídnout jim jídlo zdrav...
Jak svému tělu dopřát dostatek vlákniny? O vláknině se hovoří poměrně často. I když je to v podstatě nestravitelná složka potravy, pro naše tělo má blahodárný přínos. Prospívá mu hned v několika ohledech. Zajistí pocit sytosti, dobré trávení a je prevencí mnoha onemocnění. Jak se můžete postarat o to, abyste jí měli každý den dostatek? Ef...