Jak se stravovat, když máte vysoký krevní tlak?

Pokud je u vás potvrzené, že máte vysoký krevní tlak, možná se už spoléháte na pomoc pravidelně užívaných léků. Velkou úlohu při ovlivnění vašeho zdraví však sehrává i stravování. Zařaďte do jídelníčku více prospěšných potravin a omezte dopady vysokého krevního tlaku na vaše zdraví.

Jako vysoký krevní tlak neboli hypertenze se označuje stav, kdy je u člověka opakovaně naměřen tlak krve 140/90 mmHg nebo i víc. Velkou roli při léčbě sehrávají nejen léky, ale také úprava životosprávy, regulace hmotnosti, zařazení pravidelné pohybové aktivity, omezení kouření a pití alkoholu. My se dále zaměříme na změnu stravy a vytvoření takového jídelníčku, který vám prospěje.

Nebezpečný společník

Sám o sobě vás třeba vysoký krevní tlak tolik trápit nemusí, ale je zodpovědný za celou řadu potíží, které už jsou velmi vážné. Srdce totiž musí podávat vyšší výkon, aby byla dodána krev do celého těla. Při dlouhodobém stavu tím trpí srdce i cévy. Značně se pak zvyšuje riziko mozkové mrtvice a infarktu myokardu.

Nesolte zbytečně

Důležitým bodem je omezení soli. Někdy už jídlo přisolujeme jen ze zvyku, než že by to opravdu bylo nutné. Snažte se tedy před osolením jídla pozastavit a sami pro sebe si zodpovědět, zda je to potřeba. V mnoha případech můžete sůl nahradit bylinkami a přitom se nebudete cítit nijak ochuzeni.

Z jídelníčku zkuste eliminovat vyloženě slané potraviny – různé solené pochoutky, ale také třeba tavené sýry s vysokým obsahem soli, konzervované potraviny, uzeniny. Berte v úvahu, že denně bychom měli přijmout zhruba jednu čajovou lžičku soli.

Osvědčené potraviny

Ve stravě si ohlídejte příjem nasycených tuků. Měla by jich obsahovat co nejméně. Naopak do jídelníčku přidejte zeleninu a v rozumné míře i ovoce. Místo bílého pečiva sáhněte po celozrnném. Nepřipravujte si smažená jídla. Pravidelně konzumujte ryby, z ostatního masa volte ta libová. Taktéž si dopřejte luštěniny – a zdaleka nemusíte zůstat jen u hrachu a fazolí, můžete vyzkoušet různé druhy čočky nebo cizrnu.

Existují potraviny, které vyloženě pomáhají ke snížení krevního tlaku. V jídelníčku by neměli chybět česnek, cibule, celer, červená řepa, jablka, pohanka, obilné vločky, luštěniny, ryby a ořechy. Výborným doplňkem nebo pravidelným večerním mlsáním mohou být ořechy a různá semínka. Nápomocný je i včelí med. Hodí se využít sílu bylinkových čajů. V boji s vysokým krevním tlakem se osvědčuje hloh, lipový květ, meduňka nebo květy černého bezu.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Vláknina – nestravitelná, ale prospěšná O vláknině můžeme slyšet z mnoha stran, jak je důležitá, jak je třeba přijímat jí dostatek. Jaké potraviny nám ji ale skutečně dodají? Co tak zásadního se s ní v našem těle děje? Nejen výživa pro prospěšné bakterie Přestože vláknina je v našem těle jen minimálně stravitelná, má pro nás velký příno...
Jak svému tělu zajistit dostatek kyseliny listové O kyselině listové toho většina z nás ví jen málo. Přitom se jedná o důležitý ve vodě rozpustný vitamín spadající do skupiny B-komplex. Mnoho lidí si jej správně spojuje s těhotenstvím, kdy je jeho příjem důležitý pro zajištění správného vývoje miminka. Skutečnost je ale taková, že dostatek kyseliny...
Cholesterol existuje „hodný“ i „zlý“. Co v těle dělá? Zvýšení hladiny cholesterolu v krvi nad stanovenou mez může mít pro naše zdraví mnoho neblahých následků. Zvyšuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění, která představují závažné ohrožení života. Cholesterol je však na druhou stranu v našem těle potřebný, hovoříme dokonce o „hodném“ cholesterolu. ...