Zdravé potraviny za hubičku: prospívají zdraví a skoro nic nestojí

Chcete se začít stravovat zdravě? Chcete zhubnout nebo si svou ideální váhu udržet? Pak vás možná stejně jako spoustu dalších lidí od zdravého stravování odrazuje vidina vyšší finanční investice. Většina lidí má v sobě zakořeněnou představu, že kdo chce jíst zdravě, musí se připravit na to, že ho potraviny budou stát daleko více.

Co když to ale není pravda? Co když jsou to jen výmluvy vycházející z úst těch, kteří sami sobě pořád jen něco slibují, ale ve skutečnosti nemají dostatek odhodlání cokoli změnit? Co když zdravé stravování vůbec není dražší?

Zdravý jídelníček, který vás nezruinuje

Jasně, je pravda, že na trhu je dostupná široká škála potravin, nad jejichž cenou musíte protáčet panenky. Kdo ale říká, že právě tyhle potraviny musíte kupovat? Kde je psáno, že pouze tyhle potraviny patří na zdravý jídelníček? Věřte nebo ne, ale zdravě se můžete stravovat i bez nutnosti při každém nákupu vyždímat peněženku do poslední koruny! Existují totiž potraviny, které jsou zdravé, chutné a jako třešnička na dortu i cenově přijatelné! Chcete vědět, které potraviny to jsou? V tom případě si udělejte pohodlí a přečtěte si následující řádky!

Vajíčka

Vajíčka bezesporu patří na zdravý jídelníček. Obsahují totiž celou řadu zdraví prospěšných látek – jako například proteiny, cholin, vitamíny A, B a D, spoustu minerálních látek atd. Sníst můžete 2-3 vajíčka denně, nedoporučuje se je konzumovat úplně každý den, ale rozhodně e jim nemusíte vyhýbat. Navíc máte-li vlastní slepice nebo možnost kupovat domácí vajíčka od někoho známého, získáte přijatelný zdroj zdravé potraviny, kterou si i ve zdravém jídelníčku můžete připravit na spoustu způsobů.

Ovesné vločky

Pokud jste až do dnešního dne ovesné vločky v obchodě pouze míjeli, po přečtení dnešního článku je naopak začnete vyhledávat. Ovesné vločky pořídíte opravdu za hubičku, samozřejmě záleží na konkrétní značce, ale ty nejlevnější začínají na cca 10 korunách za kilo vloček. I ovesné vločky se dají připravit na mnoho způsobů, někdo má rád ovesné kaše, jiný si vločky mixuje a používá je jako zdravou náhražku mouky, další si z nich vyrobí ovesné rostlinné mléko. Měli byste vědět, že ovesné vločky obsahují vitamíny skupiny B, jsou bohaté na sacharidy i bílkoviny a nechybí jim ani želeno, zinek, hořčík, draslík nebo vápník.

Fazole

Do třetice všeho dobrého dnes zmíníme fazole, které jsou pro mnoho lidí velké tabu. Divili byste se, kolik lidí fazole vůbec nejí a to zpravidla jen proto, že jednoduše netuší, jak je připravit. Způsobů je přitom hned několik a každý si tak dokáže najít ten svůj. Fazole jsou známé pro obsah vitamínu B, velkého množství antioxidantů, vápníku, draslíku i železa. Navíc je o nich známo, že podporují zdraví srdce.

A zdravých potravin, které jsou cenově dostupné, je samozřejmě daleko více. Nebojte se tedy hledat i mezi zcela obyčejnými potravinami. O zdraví opravdu cena nerozhoduje.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Slzovka pomáhá nejen při potížích se slezinou Možná se vám pod názvem „slzovka“ vůbec nic konkrétního nevybaví. U nás se stále jedná o nepříliš známou superpotravinu a je užívána spíše výjimečně. Našemu zdraví však může výrazně prospět, její příprava není složitá a využít ji můžete do zcela běžně konzumovaných pokrmů. Tradičně pěstovaná plodin...
Už jste si také zamilovali červený čaj Pu-erh? Pití čaje je známou aktivitou, která má své kořeny v době před několika tisíci lety. Naši předci si užívali chvíle, kdy si mohli posedět nad konvičkou horkého čaje - určitě znáte populární čajové dýchánky. Kromě toho, že čaj dokáže zahnat žízeň, umí nás zahřát a navíc skvěle chutná, může nám pomo...
Objevte kouzlo rostlinného mléka Stále více lidí se začíná zajímat o rostlinná mléka. Někoho k této alternativě dovede intolerance laktózy (alergie na laktózu), jiného zase pochybnosti o kvalitě klasického kravského mléka - zkrátka může být nespočet důvodů, pro které se spousta lidí zajímá o druhy rostlinných mlék, jejich chutě, vů...