Co je to pohanka a proč jí přijít na chuť

Pohanka bývá často opomíjenou plodinou, která pochází z Asie, odkud si postupně našla cestu do Severní Ameriky, Japonska i celé Evropy. Možná byste ji nenašli ani ve vašem jídelníčku, což je poměrně škoda. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a záleží vám na tom, jak se stravujete, určitě by ve vaší stravě pohanka neměl chybět.

Pohanka představuje starou kulturní plodinu, která byla už kdysi dávno velmi oblíbená a často bývala součástí pokrmů. I v současné době se jedná o velice rozšířený trend, který si určitě zaslouží vaší pozornost. Pojďme si teď o pohance říci něco více a především si zmiňme důvody, pro které stojí za to jí přijít na chuť!

Historie pohanky

Pohanka je původem z jihovýchodní Asie. Do Evropy se podle všeho dostala ve 13. století díky tatarským bojovníkům, kteří pohanku převáželi s sebou v kožených měšcích. Název této plodiny vznikl právě díky těmto bojovníkům, kterým místní obyvatelé často přezdívali pohané – a odtud tedy název pohanka, který se používá i v dnešní době. Od 14. století už byla pohanka považována za tradiční pochutinu, která bývala pokrmem chudších vrstev.

Nutričně bohatá obilnina

Pohanka je velice oblíbenou součástí zdravého jídelníčku, protože je po nutriční stránce velmi bohatá. Není se tak čemu divit, že na ni sází nejen sportovci, ale i ti, kteří se snaží dodržovat zdravý životní styl.

Pohanka obsahuje:

  • rutin
  • vápník
  • hořčík
  • železo
  • draslík
  • bílkoviny
  • sacharidy
  • cholin
  • vitamín B1
  • vitamín E

Můžete si vybírat!

Patříte k lidem, kteří chtějí mít na výběr? Máte rádi, když můžete zkoušet stále něco nového? Objevovat nové pochutiny? V tom případě vám určitě udělá radost zjištění, že pohanka není jen jedna. Ve skutečnosti existuje až 15 druhů této obilniny. Rozhodně tak máte z čeho vybírat, můžete zkoušet různé druhy a uvidíte, který vám nejvíce zachutná.

Proč pohanku zařadit do jídelníčku?

A teď už se konečně dostává k tomu, proč by ani ve vašem jídelníčku neměla pohanka chybět. Připravili jsme si na vás celkem 4 důvody, které vás určitě přesvědčí!

Různorodé využití

Jako první důvod, který vás bezesporu naladí na vlnu této oblíbené obilniny, je její různorodé využití. V kuchyni ji totiž můžete připravit jak na sladko, tak i na slano, takže záleží na vás, v jaké podobě vám bude více chutnat. Z pohanky se dají připravit třeba palačinky – tak je zkuste!

Snížení cholesterolu

Máte problémy s vysokým cholesterolem v krvi, což byl jeden z důvodů, proč jste se rozhodli stravovat zdravě? V tom případě si pochutnejte na pohance, která díky obsahu kyseliny listové napomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi!

Odbourání tuků

V pořadí již třetím důvodem, proč dát pohance šanci, je odbourání tuků z těla. Možná to nevíte, ale pohanka obsahuje cholin a ten pomáhá při regeneraci jaterních buněk, zároveň ale pomáhá při zbavování se nadbytečného tuku v játrech.

Neobsahuje lepek

Na závěr ještě zmíníme skutečnost, že v pohance nenajdete žádnou stopu po lepku. Z toho plyne, že i pohanku mohou dopřávat jak ti, kteří se stravují zdravě, tak i pacienti s cukrovkou.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Zajímavé přínosy mrkve na naše zdraví „Sněz všechnu mrkev, je dobrá na oči“ říkávala často babička každému z nás a apelovala na to, aby z talíře zmizela všechna vesele oranžová zelenina. Možná jste jí jako děti nesnášely, protože byla díky nízké ceně a snadné dostupnosti častou součástí pokrmů, když se ale na mrkev podíváte pozorněji, r...
Rakytník poslouží pro posílení imunity Znáte rakytník? Ne? Tak to byste určitě měli! Rakytník je dlouholetý keř, který si pro své nenáročné podmínky dokáže najít své čestné místečko úplně všude. Celým jménem rakytník řešetlákový poznáte podle výrazně oranžových bobulí, které mají lehce oválný tvar a jsou známé svým zdraví prospěšným obsa...
Luštěniny – často podceňovaná potravina, která má příznivé účinky Když se řekne luštěniny, většina lidí si automaticky představí třeba takovou čočku a s ní neodmyslitelně spojené nadýmaní. To se samozřejmě týká i dalších luštěnin - například fazolí. Právě z tohoto důvodu se jim spousta lidí vědomě vyhýbá, aniž by věděli, že jim toho luštěniny mají hodně co nabídno...