Čaga – houba ze Sibiře pro posílení imunity

Čaga je druh houby, kterou najdeme růst zejména na Sibiři. Někdy se o ní hovoří jako o houbě nesmrtelnosti. Botanicky se jedná o rezavec šikmý (latinsky Inonotus Obliquus). Může pomoci ke zklidnění trávení, posílení imunity i k probrání po prohýřené noci. Na Sibiři se po dlouhá léta jedná o součást tradičního léčitelství.

Čaga (někdy se uvádí též chaga) roste zejména na bříze. Je k nalezení i na jiných stromech, ale nemá pak tak výrazné léčivé účinky. Na povrchu má černou barvu. Žije jako parazit a živí se šťávou hostitelského stromu. Pyšní se obsahem vitamínů skupiny B, minerálů a enzymů. Je zde zastoupena kyselina pantotenová a přírodní antioxidant melanin.

Nejen podpora imunity

Tradiční léčitelství užívalo čagu k léčbě potíží s trávením a onemocnění jater. I dnes se nejvíc využívá pro posílení celkové obranyschopnosti těla. Díky ní tělo dokáže harmonicky fungovat a bránit se případným škodlivým látkám. Preventivně působí proti chřipkám, angínám nebo drobnému nachlazení.

Zároveň se osvědčuje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, astmatu, artritidy. S její pomocí dochází ke zmírnění kožních potíží. Výzkumy dokládají, že omezuje nádorové bujení, zlepšuje úspěšnost léčby rakoviny. Konzumace houby efektivně upravuje výši krevního tlaku. Dochází ke snížení hladiny cukru i cholesterolu v krvi. Zároveň podpoří naše zdraví v psychické rovině – zmírňuje negativní působení stresu, podporuje psychickou stabilitu.

Využití houby

K zakoupení bývá obvykle usušená mletá houba. Z té stačí připravit odvar zalitím jedné čajové lžičky 250 ml vroucí vody. Je třeba nechat hodinu louhovat a poté přecedit. Užívá se šálek maximálně třikrát denně. Vždy po čtyřech týdnech užívání by měla následovat dvoutýdenní pauza. Pozor na její konzumaci si dejte v případě, kdy užíváte léky na ředění krve nebo na stabilizaci hladiny cukru v krvi. Tady je vhodná konzultace s lékařem předtím, než začnete čagu používat.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Luštěniny – často podceňovaná potravina, která má příznivé účinky Když se řekne luštěniny, většina lidí si automaticky představí třeba takovou čočku a s ní neodmyslitelně spojené nadýmaní. To se samozřejmě týká i dalších luštěnin - například fazolí. Právě z tohoto důvodu se jim spousta lidí vědomě vyhýbá, aniž by věděli, že jim toho luštěniny mají hodně co nabídno...
Jedl ho i Pepek Námořník: špenát není jen pro svaly, ale i pro zdraví! Určitě si vybavíte legendárního Pepka Námořníka, pro kterého byla typická nejen kouřící dýmka v ústech, ale i plechovka špenátu v ruce. A právě o špenátu, na který Pepek nikdy nedal dopustit, bude náš dnešní článek. Zelená barva a zkřivené obličeje dětí ve školkách - to jsou dvě věci, které si mo...
Pochutnejte si na pomelu. Je to výborný zdroj vitamínů Zvlášť na podzim bývá pomelo u nás velmi oblíbenou pochoutkou. Má charakteristickou vůni, jeho chuť sice nemusí oslovit každého, ale naše zdraví ho jistě ocení. Pomelo můžeme charakterizovat jako křížence pomeranče a grepu. Tento druh citrusu pochází z Asie a třeba Číňani ho chápou jako symbol štěst...