Čaga – houba ze Sibiře pro posílení imunity

Čaga je druh houby, kterou najdeme růst zejména na Sibiři. Někdy se o ní hovoří jako o houbě nesmrtelnosti. Botanicky se jedná o rezavec šikmý (latinsky Inonotus Obliquus). Může pomoci ke zklidnění trávení, posílení imunity i k probrání po prohýřené noci. Na Sibiři se po dlouhá léta jedná o součást tradičního léčitelství.

Čaga (někdy se uvádí též chaga) roste zejména na bříze. Je k nalezení i na jiných stromech, ale nemá pak tak výrazné léčivé účinky. Na povrchu má černou barvu. Žije jako parazit a živí se šťávou hostitelského stromu. Pyšní se obsahem vitamínů skupiny B, minerálů a enzymů. Je zde zastoupena kyselina pantotenová a přírodní antioxidant melanin.

Nejen podpora imunity

Tradiční léčitelství užívalo čagu k léčbě potíží s trávením a onemocnění jater. I dnes se nejvíc využívá pro posílení celkové obranyschopnosti těla. Díky ní tělo dokáže harmonicky fungovat a bránit se případným škodlivým látkám. Preventivně působí proti chřipkám, angínám nebo drobnému nachlazení.

Zároveň se osvědčuje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, astmatu, artritidy. S její pomocí dochází ke zmírnění kožních potíží. Výzkumy dokládají, že omezuje nádorové bujení, zlepšuje úspěšnost léčby rakoviny. Konzumace houby efektivně upravuje výši krevního tlaku. Dochází ke snížení hladiny cukru i cholesterolu v krvi. Zároveň podpoří naše zdraví v psychické rovině – zmírňuje negativní působení stresu, podporuje psychickou stabilitu.

Využití houby

K zakoupení bývá obvykle usušená mletá houba. Z té stačí připravit odvar zalitím jedné čajové lžičky 250 ml vroucí vody. Je třeba nechat hodinu louhovat a poté přecedit. Užívá se šálek maximálně třikrát denně. Vždy po čtyřech týdnech užívání by měla následovat dvoutýdenní pauza. Pozor na její konzumaci si dejte v případě, kdy užíváte léky na ředění krve nebo na stabilizaci hladiny cukru v krvi. Tady je vhodná konzultace s lékařem předtím, než začnete čagu používat.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Co byste měli vědět o zeleném ječmenu? Zelený ječmen je stále častěji se opakující pojem, který můžeme v současné době slýchat ze všech stran. Říká se, že pravidelná konzumace mladého ječmene má více než pozitivní dopad na naše zdraví. Odborníci se shodují na tom, že kdo se chce stravovat zdravě a celkově se zajímá o zdravý životní styl,...
Pomelo je chutné ovoce s bohatým obsahem Když se řekne pomelo, spousta lidí jen znechuceně ohrne nos. Za jejich reakce nemůže ani tak samotná chuť tohoto citrusového ovoce, jako spíše docela pracný způsob loupání - pokud jste někdy pomelo měli, pak možná i vás dříve přešla chuť, nežli jste se vůbec skrze pevnou slupku dostali ke šťavnatému...
Zdravé potraviny, jejich seznam a jak je vybírat S dobře naplánovaným nákupním seznamem můžete rychle projít obchodem a nakoupit tak jen to, co chcete. Abyste si ale z nabídky potravin mohli vybrat jen zdravé potraviny, je důležité vědět, které to jsou. Níže vám uvedeme několik tipů, s jejichž pomocí vyberete zdravější varianty potravin a naučíte ...