Negativní dopady diet: poznejte jejich vedlejší účinky

Když se řekne dieta, většina lidí si představí omezení v jídle, zařazení zdravých potravin do jídelníčku a v ideálním případě i ztrátu nechtěných kilogramů. Jen málokdo se ale zamyslí nad tím, jaké vedlejší účinky dodržování mnohdy i drastických diet může mít a jak se tyhle dietní postupy mohou nepříznivě projevit na jejich zdraví.

Pokud ani vy nejste spokojeni se svou postavou a rádi byste nějakého to kilo zhubli, pak se s největší pravděpodobností zajímáte o to, jaké diety existují. Hodně si o nich čtete, možná jste již některé z nich vyzkoušeli, a když se vám s jejich pomocí skutečně podařilo zhubnout, byli jste nadšením bez sebe. Teď ale ruku na srdce: napadlo vás někdy, že i diety mají nežádoucí vedlejší účinky, které se brzy nebo později projeví?!

Rozházený menstruační cyklus

Součástí celé řady diet je vyloučení veškerých pochutin vyrobených z mouky. Děje se tak proto, že jsou tyhle potraviny plné jednoduchých cukrů, které ale s hubnutím rozhodně nejdou ruku v ruce. Místo toho pak lidé jedí potraviny obsahující složité sacharidy a potraviny, které jsou plné vlákniny. To může u žen způsobit nepravidelnost menstruačního cyklu. Jakmile totiž tělu seberete sacharidy, klesne v něm hladina estrogenu, který se podílí na reprodukčních procesech v těle ženy.

Ztráta energie

Poměrně častým vedlejším účinkem diet je ztráta energie. Najednou se začnete cítit hodně unavení, budete postrádat chuť cokoli dělat a nejraději byste pořád jen spali. I za tímto stavem může nízké procento sacharidů v lidském těle.

Problémy s vyprazdňováním

Kdo někdy držel nějakou dietu, mohl se setkat s problémy s vyprazdňováním – lidově řečeno s průjmem. I ten totiž patří na seznam negativních dopadů na lidské tělo, které se nedokáže tak rychle vyrovnat se změnou ve stravování a kterému často chybí vysoké množství vlákniny. Ta zpomaluje průchod potravin střevním traktem a tračníkem a způsobuje, že si třeba i několik dní nebudete moci dojít na záchod.

Pesimistická nálada

Posledním negativním projevem diety, který si v dnešním článku společně zmíníme, je deprese. Možná se tomu budete divit, ale skutečně i deprese a ztráta pozitivní energie je způsobena tím, že svému tělu seberete sacharidy. Deprese na vás může upadnout i v případě, kdy se vám i přes dodržování diety nepodaří zhubnout a vy ztratíte motivaci.

Rubriky Diety

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Bodová dieta – aneb tak trochu jiné počítání Pokud si do internetového vyhledávače zadáte slovíčko dieta a spustíte vyhledávání, objeví se před vámi nespočet nejrůznějších diet a možností, s jejichž pomocí můžete dosáhnout vysněné váhy. Nebo se o to alespoň pokusit. Ne všechny diety ale fungují a ne všechny vám musí vyhovovat. Pokud se tedy ch...
Krátkodobé diety nadělají více škody než užitku 23Pod pojmem krátkodobá dieta je zřejmě možné mít ukryto více představ. Bez větších následků se může obejít situace, kdy se rozhodnete zhubnout, trochu snížíte svůj kalorický příjem, zapojíte do života více pohybu, ale nevydržíte u toho a po dvou týdnech se opět vrátíte do svého zaběhnutého režimu. ...
Co zvýší šanci na úspěšnost diety? Rozhodli jste se, že potřebujete shodit nějaké to kilo. Vydrželi jste držet dietu pár dní, pak se to zvrhlo. Po pár týdnech se odhodláte znovu. Zase začínáte, vydržíte první dny, ale dlouhodobější úspěch se nekoná. Jsou lidé, kteří se mohou téměř celoživotně točit v takovém kolečku, a výsledky jsou ...