Co může přinést březová voda?

Slyšeli jste již někdy o březové vodě? Pokud v tuto chvíle kroutíte hlavou na nesouhlas, pak vám všemi deseti doporučujeme začíst se do dnešního článku. Ten jsme totiž věnovali březové vodě, o které se říkalo, že je univerzálním všelékem. Co všechno z toho je pravda?

Co je březová voda?

Hned na začátku je určitě na místě vysvětlit, co to ta březová voda vlastně je. Možná už tušíte (a název tomu samozřejmě hodně napovídá), že se jedná o vodu získanou z břízy bělokoré – a v takovém případě je vaše tušení správné. Březová voda je čistý a zdravý produkt nabitý celou řadou účinných látek, které mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Jak a kdy se sbírá?

Březovou vodu je ideální sbírat ze začátku jara, protože v tomto období se stromy probouzí z dlouhého zimního spánku a břízy začínají pučit. Sbírá se tak, že cca ve výšce 5 cm nad zemí naříznete kůru stromu a necháte březovou vodu zvolna odkapávat. Březová voda chutná sladce, ale dobrou zprávou je, že není nabitá cukry. Nemusíte se proto bát o svou štíhlou linii.

Účinky březové vody na naše zdraví

Když už jsme v dnešním článku několikrát zopakovali, že je březová voda přínosem pro naše zdraví, byla by chyba nepodat vám nějaké pořádné informace a konkrétní příklady.

  • napomáhá při detoxikaci organismu
  • podporuje funkci metabolismu
  • zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů i pleti
  • pročišťuje játra
  • uklidňuje nervový systém
  • podporuje vyprazdňování
  • zvyšuje funkci imunitního systému
  • zbavuje tělo přebytečné vody

Účinná, ale chráněná

Z dnešního článku je zřejmé, že březová voda skutečně představuje úžasný elixír, který má pozitivní dopad na naše zdraví. Ještě než ale nadšeně půjdete vrtat do stromů ve vašem okolí, měli byste vědět, že sběr březové vody je u nás zakázán.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Čočka na Nový rok přinese štěstí po zbytek roku Pokud dodržujete tradice, pravděpodobně u vás na Nový rok nechybí na stole čočka. V dalších měsících by se vás pak měly držet peníze. Není však jednoznačně dané, jak si čočku připravit, a nabízí se vám tedy plno možností. I pokud vám klasická zelená nebo hnědá čočka nechutná, můžete vyzkoušet třeba ...
Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Už jste si také zamilovali červený čaj Pu-erh? Pití čaje je známou aktivitou, která má své kořeny v době před několika tisíci lety. Naši předci si užívali chvíle, kdy si mohli posedět nad konvičkou horkého čaje - určitě znáte populární čajové dýchánky. Kromě toho, že čaj dokáže zahnat žízeň, umí nás zahřát a navíc skvěle chutná, může nám pomo...