Co může přinést březová voda?

Slyšeli jste již někdy o březové vodě? Pokud v tuto chvíle kroutíte hlavou na nesouhlas, pak vám všemi deseti doporučujeme začíst se do dnešního článku. Ten jsme totiž věnovali březové vodě, o které se říkalo, že je univerzálním všelékem. Co všechno z toho je pravda?

Co je březová voda?

Hned na začátku je určitě na místě vysvětlit, co to ta březová voda vlastně je. Možná už tušíte (a název tomu samozřejmě hodně napovídá), že se jedná o vodu získanou z břízy bělokoré – a v takovém případě je vaše tušení správné. Březová voda je čistý a zdravý produkt nabitý celou řadou účinných látek, které mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Jak a kdy se sbírá?

Březovou vodu je ideální sbírat ze začátku jara, protože v tomto období se stromy probouzí z dlouhého zimního spánku a břízy začínají pučit. Sbírá se tak, že cca ve výšce 5 cm nad zemí naříznete kůru stromu a necháte březovou vodu zvolna odkapávat. Březová voda chutná sladce, ale dobrou zprávou je, že není nabitá cukry. Nemusíte se proto bát o svou štíhlou linii.

Účinky březové vody na naše zdraví

Když už jsme v dnešním článku několikrát zopakovali, že je březová voda přínosem pro naše zdraví, byla by chyba nepodat vám nějaké pořádné informace a konkrétní příklady.

  • napomáhá při detoxikaci organismu
  • podporuje funkci metabolismu
  • zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů i pleti
  • pročišťuje játra
  • uklidňuje nervový systém
  • podporuje vyprazdňování
  • zvyšuje funkci imunitního systému
  • zbavuje tělo přebytečné vody

Účinná, ale chráněná

Z dnešního článku je zřejmé, že březová voda skutečně představuje úžasný elixír, který má pozitivní dopad na naše zdraví. Ještě než ale nadšeně půjdete vrtat do stromů ve vašem okolí, měli byste vědět, že sběr březové vody je u nás zakázán.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Co je to syrovátka a k čemu vlastně slouží? Syrovátka je pojem, o který se v posledních pár letech začíná zajímat stále více lidí. Zatímco někteří nemají sebemenší tušení o definici syrovátky, pro jiné je tzv. mléčné sérum každodenním chlebem. Možná i vy chcete o tomto produktu, který vzniká po sražení mléka, vědět něco více. Především vás za...
Mochyně peruánská: poznáte jedlý druh a víte jak jej využít? Mochyně peruánská nás může na první pohled zaujmout svým specifickým vzezřením. Jakmile odkvete, vytvoří se na ní šedozelený měchýřek se zelenožlutou až žlutooranžovou bobulí uvnitř. Velmi efektně působí, když ji použijete k ozdobení dezertů. Existuje však i jedovatý druh mochyně židovské. Není radn...
Které ovoce a zelenina mají nejvíce vitamínu C? S vitamínem C je to v našem těle tak trochu zapeklité. Vyrobit si ho sami neumíme. Jaká škoda! Zvlášť, když ze všech stran slyšíme, jak je pro naše zdraví nepostradatelný. Musíme si ho tedy dodat stravou. Jenže když si ho dáte velké množství naráz, tělo si s ním beztak neumí poradit a jeho nadbytek ...