Pochutnejte si na pomelu. Je to výborný zdroj vitamínů

Zvlášť na podzim bývá pomelo u nás velmi oblíbenou pochoutkou. Má charakteristickou vůni, jeho chuť sice nemusí oslovit každého, ale naše zdraví ho jistě ocení. Pomelo můžeme charakterizovat jako křížence pomeranče a grepu. Tento druh citrusu pochází z Asie a třeba Číňani ho chápou jako symbol štěstí a bohatství.

Co našemu tělu přinese?

Je výbornou zásobárnou vitamínů A a C. Našemu tělu prospějí i antioxidanty, které se dokážou vypořádat s volnými radikály. Pomelo je bohaté na vlákninu, což pozitivně ovlivňuje naše trávení. Díky nízkému obsahu kalorií se hodí v době, kdy chceme zhubnout. Pravidelná konzumace prospívá stavu našeho imunitního systému. Lépe se pak dokážeme bránit nemocem, jsme celkově odolnější.

Podpoří také zdraví našeho srdce a cév. Ovlivňuje v těle vstřebávání železa, a je tedy přínosné pro lidi s anémií. Díky obsahu draslíku je vhodnou prevencí osteoporózy. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Hodí se v období, kdy je na vás vyvíjen vyšší tlak – dokáže totiž snížit množství stresového hormonu v těle.

Může se konzumovat v těhotenství?

Není důvod, proč si pomelo nedopřát i v těhotenství. Do těla maminky dodá plno potřebných látek, které může k vývoji využít i miminko. Podpoří imunitu ženy, zároveň má příznivý vliv na stav cév, srdce i kostí. Je třeba ho vynechat akorát v případech, kdy je u ženy zřejmá alergie na citrusové plody.

Hodí se pro diabetiky?

Ani při cukrovce není na místě vyškrtnout ze svého jídelníčku ovoce. Dodá nám totiž mnoho potřebných látek. Pomelo patří mezi velmi vhodné ovoce i pro lidi s cukrovkou. Pomáhá totiž ke snížení hladiny cukru v krvi. Denní příjem tohoto ovoce by se však měl pohybovat do 100g. Stejně jako u jiného sladkého ovoce i tady platí, že je lepší konzumovat ho přes den a ne večer před spaním. Tělo by pak totiž nezvládlo přijaté cukry spálit.

Jak ho oloupat?

Přestože loupání pomela může být pro mnohé odrazující, šťavnaté kousky ukryté uvnitř za tu trochu námahy jistě stojí. Slupku je nutné důkladně nakrojit a rozdělit ji na části. Je velmi silná, a je tedy třeba ji proříznout hlouběji. Pomelo pak rozdělte jako pomeranč. Dužinu ještě rozkouskujte na jednotlivé dílky a odstraňte z nich průhlednou blanku, která je nahořklá.

Co se z něj dá připravit?

Pomelo se nejčastěji jí syrové, pouze oloupané. Pokud chcete, můžete ho ale klidně přidat i do salátu. Je možné z něj připravit džus. V některých zemích se z jeho kůry dělá marmeláda. Kůra se i kanduje, dělá se z ní sirup. Z pomela se využívají také jeho další části pro specifické léčebné účinky.

Přečtěte si také

Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...
Co jsou to artyčoky a jaké mají přínosy pro zdraví Na první pohled tato zelenina asi úplně lákavě nevypadá. S největší pravděpodobností vám připomene bodlák a jen stěží si lze představit, co vlastně ukrývá ve svém nitru, a jak se dá v kuchyni využít. Když jí ale dáte šanci, objevíte její máslovou, hořko-sladkou chuť. Co jsou artyčoky? Artyčoku se ...
Co je to syrovátka a k čemu vlastně slouží? Syrovátka je pojem, o který se v posledních pár letech začíná zajímat stále více lidí. Zatímco někteří nemají sebemenší tušení o definici syrovátky, pro jiné je tzv. mléčné sérum každodenním chlebem. Možná i vy chcete o tomto produktu, který vzniká po sražení mléka, vědět něco více. Především vás za...