Pochutnejte si na pomelu. Je to výborný zdroj vitamínů

Zvlášť na podzim bývá pomelo u nás velmi oblíbenou pochoutkou. Má charakteristickou vůni, jeho chuť sice nemusí oslovit každého, ale naše zdraví ho jistě ocení. Pomelo můžeme charakterizovat jako křížence pomeranče a grepu. Tento druh citrusu pochází z Asie a třeba Číňani ho chápou jako symbol štěstí a bohatství.

Co našemu tělu přinese?

Je výbornou zásobárnou vitamínů A a C. Našemu tělu prospějí i antioxidanty, které se dokážou vypořádat s volnými radikály. Pomelo je bohaté na vlákninu, což pozitivně ovlivňuje naše trávení. Díky nízkému obsahu kalorií se hodí v době, kdy chceme zhubnout. Pravidelná konzumace prospívá stavu našeho imunitního systému. Lépe se pak dokážeme bránit nemocem, jsme celkově odolnější.

Podpoří také zdraví našeho srdce a cév. Ovlivňuje v těle vstřebávání železa, a je tedy přínosné pro lidi s anémií. Díky obsahu draslíku je vhodnou prevencí osteoporózy. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Hodí se v období, kdy je na vás vyvíjen vyšší tlak – dokáže totiž snížit množství stresového hormonu v těle.

Může se konzumovat v těhotenství?

Není důvod, proč si pomelo nedopřát i v těhotenství. Do těla maminky dodá plno potřebných látek, které může k vývoji využít i miminko. Podpoří imunitu ženy, zároveň má příznivý vliv na stav cév, srdce i kostí. Je třeba ho vynechat akorát v případech, kdy je u ženy zřejmá alergie na citrusové plody.

Hodí se pro diabetiky?

Ani při cukrovce není na místě vyškrtnout ze svého jídelníčku ovoce. Dodá nám totiž mnoho potřebných látek. Pomelo patří mezi velmi vhodné ovoce i pro lidi s cukrovkou. Pomáhá totiž ke snížení hladiny cukru v krvi. Denní příjem tohoto ovoce by se však měl pohybovat do 100g. Stejně jako u jiného sladkého ovoce i tady platí, že je lepší konzumovat ho přes den a ne večer před spaním. Tělo by pak totiž nezvládlo přijaté cukry spálit.

Jak ho oloupat?

Přestože loupání pomela může být pro mnohé odrazující, šťavnaté kousky ukryté uvnitř za tu trochu námahy jistě stojí. Slupku je nutné důkladně nakrojit a rozdělit ji na části. Je velmi silná, a je tedy třeba ji proříznout hlouběji. Pomelo pak rozdělte jako pomeranč. Dužinu ještě rozkouskujte na jednotlivé dílky a odstraňte z nich průhlednou blanku, která je nahořklá.

Co se z něj dá připravit?

Pomelo se nejčastěji jí syrové, pouze oloupané. Pokud chcete, můžete ho ale klidně přidat i do salátu. Je možné z něj připravit džus. V některých zemích se z jeho kůry dělá marmeláda. Kůra se i kanduje, dělá se z ní sirup. Z pomela se využívají také jeho další části pro specifické léčebné účinky.

Přečtěte si také

Zázračná aloe vera – zdravotní přínosy i možnosti využití Jen málokdo by neznal aloe vera - jednu z nejznámějších léčivek, jejíchž zdravotních účinků využívali již naši předkové. Za místo původu se udává Afrika, kde se této rostlince náramně daří, s jistotou to však určit nelze. Přesto si aloe vera dokázala získat pozornost mnoha lidí doslova po celém svět...
Konopí nachází své místo i v kuchyni Pokud se hovoří o využití konopí, asi nás jako první nenapadne zrovna příprava jídla. Ale ono právě ve zdravé kuchyni jej můžete ocenit. Konkrétně jde o konopné semínko a z něj lisovaný konopný olej. Semínka neobsahují onu látku, která zajišťuje proslulost konopí. Žádných omamných účinků se tedy ned...
Využíváte v kuchyni amarant? Zkuste jej přidat do jídelníčku Drobná semínka laskavce můžete při vaření využít mnoha způsoby. Ať již si oblíbíte jakýkoliv, při konzumaci amarantu své tělo zásobíte bílkovinami, vlákninou, ale i železem a zinkem. Když se vám nebude líbit užít jej jako přílohu, můžete si z něj vytvořit jakousi obdobu popcornu. Zrnka nabitá zdrav...