Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer?

Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nejen, že vaše tělo zásobí potřebnými vitamíny a minerály, ale ještě nabudí vaši sexuální touhu. Řapíkatý celer je totiž přírodní afrodiziakum.

Jak prospěje našemu zdraví?

Konkrétně se pyšní obsahem vitamínů A, C, E, K a vitamínů skupiny B. Je v něm fosfor, draslík, vápník a zinek. Obsahuje dostatek nerozpustné vlákniny. Zajistí nám tedy i po menším množství pocit nasycení a našemu trávicímu systému konzumací celeru vyloženě prospějeme. Podpoří střevní peristaltiku a pravidelné vyprazdňování. Při trávení dále stimuluje tvorbu žluči.

Efektivně nabudí imunitní reakce našeho těla. Hodí se pro diabetiky, jelikož má vliv na regulaci krevního cukru. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Řapíkatý celer vás hned v první chvíli zaujme svou specifickou vůní. Toho se využívá i v aromaterapii – konkrétně k léčbě únavy a depresí. Jak již bylo řečeno, jedná se o přírodní afrodiziakum.

Pokud ho nebudete jíst opravdu v nadměrné míře, neměl by vám způsobovat žádné obtíže. Ty by mohly nastat pouze při jednostranně zaměřené dietě s vysokou konzumací této zeleniny. U lidí s potravinovou alergií se může objevit vyrážka nebo ztížené dýchání.

Jak s ním v kuchyni naložit?

Čerstvý celer má stonky pevné, neovadlé, zbytky listů mají zdravě zelenou barvu. Po zakoupení a omytí jej klidně hned můžete jíst. Nejvíc vám prospěje právě syrový. Před jídlem z něj jen oloupejte vláknitou vrstvu na povrchu. Můžete z něj využít i šťávu. Samotná je sice dost odpudivá, ale když ji zkombinujete se šťávou z jablka nebo mrkve, stane se z toho lahodný nápoj.

Hodí se do zeleninových salátů nebo k přípravě pomazánky (spolu se sýrem či tvarohem). Můžete jej ale využít i při grilování, dušení, vaření nebo pečení. Ozvláštní chuť masa nebo zeleniny, vhodný je také do různých zapečených pokrmů. Spolu s další zeleninou ho klidně dejte do polévky.

Přečtěte si také

Čím našemu zdraví prospějí zelené potraviny? V dnešním článku bude řeč o nejčastěji používaných zelených potravinách - chlorelle, mladém ječmeni a spirulině. Mnohdy jsou jim připisovány doslova zázračné účinky a jsou prezentovány jako lék na každé onemocnění. Jak moc se tedy můžete spolehnout na jejich působení? Zásobárna cenných látek Mnohd...
Jaké má zelený čaj účinky na zdraví? Pití čaje je pro naše zdraví jedině přínosem. Pakliže i vy raději sáhnete po šálku čaje nežli kávy, děláte dobře a máte od nás palec nahoru. Možná to nevíte, ale o pozitivním dopadu čajů na naše zdraví a o jejich léčivých účincích věděli již naši předci před více jak 2000. lety. My se dnes společ...
Je čokoláda při zdravém stravování opravdu tabu? Zdravá strava a čokoláda nejde většině lidí vůbec dohromady. Pokud se totiž začneme zajímat o zdravý životní styl, je právě čokoláda jednou z pochutin, které se musíme vzdát. Nebo nemusíme…?! Možná si i vy pohráváte s otázkou, zda se čokolády skutečně musíte zříct, chcete-li se stravovat podle zásad...