Jak se zdravě stravovat v různém věku?

Je zřejmé, že nemůže být shodně vytvořen jídelníček dítěte a dospělého pracujícího člověka. Během života dochází k mnoha změnám a měly bychom na ně reagovat i v tom, jaké potraviny, a jak často si dopřáváme. Jedině tak můžeme naše tělo dovést k harmonickému fungování.

Zdraví pro ty nejmenší

U miminek je po dlouhou dobu nejlepší zárukou zdraví plné kojení. Mateřské mléko jim totiž poskytne vše potřebné a kromě adekvátní výživy zajistí i cenný pocit bezpečí a kontaktu s maminkou. Dle aktuálních doporučení je ideální, aby dítě bylo výlučně kojené po dobu zhruba šesti měsíců a poté mu byla do stravy postupně zaváděna běžná jídla. U nás je nejobvyklejší naučit dítě nejprve přijímat zeleninu, maso, poté ovoce a mléčné kaše.

Strava pro batolata a předškoláky

Kojení může pokračovat i déle než dva roky, zde velmi záleží na pocitech maminky a potřebách dítěte. Dále má dítě tři hlavní jídla v průběhu dne a k tomu dvě svačiny. Strava by se měla od jídel dospělého člověka lišit zejména omezením soli a výrazného koření. Dále by zde neměly zaujímat důležité místo sladkosti, smažená nebo tučná jídla.

U batolat i předškoláků je důležité, aby postupně zavedli jídlo jako běžný rituál, osvojili si zvyklosti, které se s ním pojí. Je třeba dbát na pravidelnost jídla, dostatek ovoce a zeleniny, ale i potravin, které dětem dodají potřebný vápník.

Školáci a dospívající

Ve škole je již strava dítěte ovlivněna do značné míry tím, jaká je nabídka školní jídelny, ale také jaké preference mají spolužáci. Ideální je vést dítě ke konzumování zdravých pokrmů, vynechání smažených jídel a sladkostí. Je třeba zaměřit se i na to, aby si dítě navyklo se pravidelně a v klidu nasnídat před odchodem do školy. Večeře může být chápána jako čas, kdy se sejde celá rodina.

Spolu s tím, jak dítě roste, je třeba soustředit se na to, aby příjem energie odpovídal jejímu výdeji. Sportovně aktivní jedinci by měli přijímat dostatek energeticky bohaté stravy. Pitný režim by měly nadále zajišťovat především neslazené nápoje. Rizikem jsou dnes u dospívajících různé potíže se stravováním (např. anorexie), je třeba věnovat náležitou pozornost stravovacím návykům svého dítěte a zamýšlet se nad tím, zda je jeho váha a příjem jídla přiměřený.

V dospělosti zodpovídáme za svou stravu sami

Většina dospělých vychází ve způsobu svého stravování z toho, co jim bylo dáno v dětství. Pokud jim již rodiče vštěpovali návyky zdravého stravování, obvykle zde nebývá problém. Pokud však byla situace odlišná, musí si pak sami přijít na to, jak se co nejlépe stravovat tak, aby podpořili své zdraví a měli odpovídající váhu. Je třeba mít ve stravě adekvátně zastoupeny bílkoviny, cukry i tuky. Je třeba sem zahrnout také potřebné vitamíny, minerály a vlákninu.

Důležitým obdobím je u žen těhotenství a období po něm, kdy je třeba přizpůsobit svůj jídelníček. V těhotenství se doporučuje zaměřit se na dostatek kyseliny listové ve stravě. Je běžné, že váha ženy během těchto měsíců stoupne o 10 – 15 kilogramů. I při kojení je pak hlavním požadavkem vyváženost stravy.

Odlišné potřeby s postupujícím věkem

Ve vyšším věku se často stává, že dochází ke snadnějšímu ukládání tuku v těle a už není tak snadné zbavit se nadbytečných kilogramů. Je třeba zaměřit se na pravidelnost a vyváženost stravy. Vhodné je zařadit do jídelníčku dostatek potravin, které zásobí tělo vápníkem.

Při přípravě jídel se doporučuje užívat kvalitní rostlinné oleje. Je třeba dodržovat pitný režim. Ve stáří se stává, že pocity žízně se dostavují až mnohem později a velmi snadno pak může dojít k dehydrataci. Ze sportu je možné doporučit takové, které příliš nezatěžují klouby (např. chůze, plavání).

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak omezit příjem soli? Sůl je nezbytnou složkou stravy. Naše tělo ji potřebuje, avšak doporučené denní množství je jen zhruba půlka čajové lžičky a my obvykle spotřebujeme dvakrát tolik. Zvyšujeme si tím riziko vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce, řídnutí kostí i obezity, jelikož při výraznější konzumaci soli vzrůst...
Co je cukrovka a dá se jejímu vzniku předejít? Cukrovka je dnes velmi častým onemocněním. Nejen, že vám do života vnese řadu doporučení, kterými byste se měli řídit, ale také je u ní riziko velmi nepříjemným možných následků. Pokud by diabetes nebyl sledován a léčen, mohl by vést k selhání ledvin, slepotě nebo ztrátě končetin. Dá se vzniku onemo...
Strava má vliv na naši náladu i energii Ne nadarmo se říká: jste to, co jíte. Možná vás nikdy nenapadlo se nad tím pozastavit a zamyslet. Ale je to tak. Naše strava je odrazem našeho duševního a samozřejmě i fyzického rozpoložení. Jen málokdo si ale uvědomuje, jak obrovský vliv na náladu i energii má skladba jeho jídelníčku. Pokud se stra...