Tradiční stravování během svátků jara

Velikonoce jsou důležitým svátkem z hlediska křesťanství. Dnes se na ně však mnozí dívají více jako na svátek jara, kdy se příroda probouzí po zimním útlumu. Ani to nám ale nebrání inspirovat se tím, jak se před svátky a během nich stravovali naši předkové.

Mnoho pokrmů v sobě nese křesťanskou symboliku. Zároveň se jedná o stravu pestrou, barevnou, z čerstvých surovin a s mnoha ingrediencemi, které jsou právě pro jaro charakteristické.

Předvelikonoční střídmost

Před Velikonocemi se držel čtyřicet dní půst. Ten začínal Popeleční středou a po jeho dobu se dodržovala střídmost v jídle a zejména omezení konzumace masa. Dále se v tento čas neholdovalo alkoholu, lidé se zklidnili a více vnímali sami sebe. Dle křesťanské víry právě čtyřicet dní trvala potopa, stejně tak dlouho putoval Mojžíš na Horu, Izrael pouští a přesně tolik dní zůstával Ježíš v poušti.

Pašijový týden

Od Škaredé středy se pak na stole začala objevovat typická velikonoční jídla. Konkrétně ve středu měly všechny pokrmy zvláštní potrhaný vzhled, aby tento den dostál svému jménu. Připravovaly se různé placky, bramboráky.

Zelený čtvrtek byl opravdu dnem, kdy veškeré chody hýřily zelení. Dělala se polévka z kopřiv nebo špenátu. Konzumovaly se v hojné míře luštěniny, škvarkové placky. Na Velký pátek se držel celodenní půst. V některých krajích se jedla polévka nebo ryba. V každém případě se ale ve stravě neobjevovala vejce a mléko.

Na Bílou sobotu došlo na tradiční velikonoční nádivku. Jejím základem byly vejce, pečivo, maso a kopřivy. Pekl se mazanec s křížkem na povrchu. Na Boží hod velikonoční se už všude připravovalo maso – ať už se jednalo o drůbeží nebo třeba jehněčí. Pekl se beránek, boží milosti a jidáše. Velikonoční pondělí bylo charakterizováno především vajíčky a to na všemožné způsoby. Připravovala se smažená, jako omeleta, dávala se do polévky.

Zdroje:

  • ŽDÁRKOVÁ, Pavlína. Tradiční jídla o Velikonocích. In Ošatka.cz [online]. 15.3.2015 [cit. 6.4.2019]. Dostupné z: https://www.osatka.cz/clanky?zv-velikonoce-tradice-jidlo-strava

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Víte, co znamená oxidační stres a jak vznikají volné radikály? U mnoha potravin poukazujeme na jejich benefit, že v sobě obsahují antioxidanty. Častokrát s dovětkem, že ty ničí volné radikály, které jinak poškozují buňky. Jak ale tyto radikály vznikají a v čem nám vlastně mohou tak škodit? Můžeme se jejich působení nějak bránit? Přirozený vznik radikálů Volné...
Jaké si dopřát ovoce v těhotenství? V době, kdy čekáme na příchod potomka, obvykle hlídáme svůj jídelníček mnohem víc než kdy dřív. Existují potraviny, které se vážně nehodí konzumovat právě v těhotenství. Ovoce je obecně zdraví prospěšné, ale je tomu stejně i v tomhle období? Zásobárna vitamínů Ovoce je samozřejmě v těhotenství důl...
Co o vašem zdraví prozradí krevní tlak? Zjištění hodnoty krevního tlaku je nedílnou součástí návštěvy lékaře téměř jakéhokoliv zaměření. Jakmile si o vás sestřička zjistí potřebné informace, již vám nasazuje na paži manžetu. Někdo si musí tlak pravidelně měřit i doma. Snadno pak na sobě může jeho výkyvy sledovat. Krevní tlak není jen pouh...