Tradiční stravování během svátků jara

Velikonoce jsou důležitým svátkem z hlediska křesťanství. Dnes se na ně však mnozí dívají více jako na svátek jara, kdy se příroda probouzí po zimním útlumu. Ani to nám ale nebrání inspirovat se tím, jak se před svátky a během nich stravovali naši předkové.

Mnoho pokrmů v sobě nese křesťanskou symboliku. Zároveň se jedná o stravu pestrou, barevnou, z čerstvých surovin a s mnoha ingrediencemi, které jsou právě pro jaro charakteristické.

Předvelikonoční střídmost

Před Velikonocemi se držel čtyřicet dní půst. Ten začínal Popeleční středou a po jeho dobu se dodržovala střídmost v jídle a zejména omezení konzumace masa. Dále se v tento čas neholdovalo alkoholu, lidé se zklidnili a více vnímali sami sebe. Dle křesťanské víry právě čtyřicet dní trvala potopa, stejně tak dlouho putoval Mojžíš na Horu, Izrael pouští a přesně tolik dní zůstával Ježíš v poušti.

Pašijový týden

Od Škaredé středy se pak na stole začala objevovat typická velikonoční jídla. Konkrétně ve středu měly všechny pokrmy zvláštní potrhaný vzhled, aby tento den dostál svému jménu. Připravovaly se různé placky, bramboráky.

Zelený čtvrtek byl opravdu dnem, kdy veškeré chody hýřily zelení. Dělala se polévka z kopřiv nebo špenátu. Konzumovaly se v hojné míře luštěniny, škvarkové placky. Na Velký pátek se držel celodenní půst. V některých krajích se jedla polévka nebo ryba. V každém případě se ale ve stravě neobjevovala vejce a mléko.

Na Bílou sobotu došlo na tradiční velikonoční nádivku. Jejím základem byly vejce, pečivo, maso a kopřivy. Pekl se mazanec s křížkem na povrchu. Na Boží hod velikonoční se už všude připravovalo maso – ať už se jednalo o drůbeží nebo třeba jehněčí. Pekl se beránek, boží milosti a jidáše. Velikonoční pondělí bylo charakterizováno především vajíčky a to na všemožné způsoby. Připravovala se smažená, jako omeleta, dávala se do polévky.

Zdroje:

  • ŽDÁRKOVÁ, Pavlína. Tradiční jídla o Velikonocích. In Ošatka.cz [online]. 15.3.2015 [cit. 6.4.2019]. Dostupné z: https://www.osatka.cz/clanky?zv-velikonoce-tradice-jidlo-strava

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Proč dopřát svému tělu půst? Přináší očištění těla i mysli V případě, že je půst dobře prováděn, a člověk má pro něj vhodnou motivaci, může být ideálním společníkem k udržení harmonie v těle. Je podstatné, abychom při něm brali ohledy na své pocity a chápali jej opravdu jako očištění těla i mysli. Neměl by to být den, kdy trpíte hlady, ale kdy vnímáte sami ...
Způsoby jak si udržet váhu Sice vám to dalo hodně práce a ještě více odříkání, ale povedlo se: konečně jste zhubli přebytečná kila, která vám na těle jen překážela a jste sami se sebou spokojení. Nám nezbývá nic jiného, nežli vám pogratulovat. Dokázali jste to! Když už jste do hubnutí dali maximum, určitě nechcete, aby se ...
Jak na dovolené nepřibrat a zachovat si svoji vydřenou postavu? Období dovolených je tady. Pro někoho dlouho očekávaná odměna za celoroční práci, pro jiné stresující okamžik spojený s nutností odhodit svrchní vrstvy oblečení, nedejbože svléknout se do plavek. Právě hubnutí do plavek patří k jednomu z nejčastějších důvodů, proč mnozí začínají s dietou. Již od nov...