Tradiční stravování během svátků jara

Velikonoce jsou důležitým svátkem z hlediska křesťanství. Dnes se na ně však mnozí dívají více jako na svátek jara, kdy se příroda probouzí po zimním útlumu. Ani to nám ale nebrání inspirovat se tím, jak se před svátky a během nich stravovali naši předkové.

Mnoho pokrmů v sobě nese křesťanskou symboliku. Zároveň se jedná o stravu pestrou, barevnou, z čerstvých surovin a s mnoha ingrediencemi, které jsou právě pro jaro charakteristické.

Předvelikonoční střídmost

Před Velikonocemi se držel čtyřicet dní půst. Ten začínal Popeleční středou a po jeho dobu se dodržovala střídmost v jídle a zejména omezení konzumace masa. Dále se v tento čas neholdovalo alkoholu, lidé se zklidnili a více vnímali sami sebe. Dle křesťanské víry právě čtyřicet dní trvala potopa, stejně tak dlouho putoval Mojžíš na Horu, Izrael pouští a přesně tolik dní zůstával Ježíš v poušti.

Pašijový týden

Od Škaredé středy se pak na stole začala objevovat typická velikonoční jídla. Konkrétně ve středu měly všechny pokrmy zvláštní potrhaný vzhled, aby tento den dostál svému jménu. Připravovaly se různé placky, bramboráky.

Zelený čtvrtek byl opravdu dnem, kdy veškeré chody hýřily zelení. Dělala se polévka z kopřiv nebo špenátu. Konzumovaly se v hojné míře luštěniny, škvarkové placky. Na Velký pátek se držel celodenní půst. V některých krajích se jedla polévka nebo ryba. V každém případě se ale ve stravě neobjevovala vejce a mléko.

Na Bílou sobotu došlo na tradiční velikonoční nádivku. Jejím základem byly vejce, pečivo, maso a kopřivy. Pekl se mazanec s křížkem na povrchu. Na Boží hod velikonoční se už všude připravovalo maso – ať už se jednalo o drůbeží nebo třeba jehněčí. Pekl se beránek, boží milosti a jidáše. Velikonoční pondělí bylo charakterizováno především vajíčky a to na všemožné způsoby. Připravovala se smažená, jako omeleta, dávala se do polévky.

Zdroje:

  • ŽDÁRKOVÁ, Pavlína. Tradiční jídla o Velikonocích. In Ošatka.cz [online]. 15.3.2015 [cit. 6.4.2019]. Dostupné z: https://www.osatka.cz/clanky?zv-velikonoce-tradice-jidlo-strava

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak svému tělu dopřát dostatek vlákniny? O vláknině se hovoří poměrně často. I když je to v podstatě nestravitelná složka potravy, pro naše tělo má blahodárný přínos. Prospívá mu hned v několika ohledech. Zajistí pocit sytosti, dobré trávení a je prevencí mnoha onemocnění. Jak se můžete postarat o to, abyste jí měli každý den dostatek? Ef...
Jak se můžete bez větších zásahů zbavit chrápání? Pokud vy nebo člověk, který s vámi sdílí ložnici, chrápe, je to značně obtěžující. Není příjemné poslouchat stížnosti partnera nebo být svědkem toho, že ložnici raději opustí. Zároveň se ale těžko usíná, pokud vedle vás někdo doslova „řeže dříví“.  Než přistoupíte k radikálnějším řešením chrápání, m...
Tofu jako náhrada masa a zdroj bílkovin Při vyslovení „tofu“ si možná plno lidí představí jen bílou kostku čehosi, dle odpůrců zcela bez chuti. Tofu si však na našem trhu nachází své místo. Je ryze rostlinného původu, ale přitom našemu tělu dodá pořádnou porci bílkovin. Nachází oblibu nejen u lidí, kteří chtějí ze svého jídelníčku živočiš...