Jaké jsou zásady zdravého stravování?

Dnešní uspěchaná doba na nás klade velké nároky a ubírá nám mnoho času. Dlouhý čas trávený v zaměstnání, doma péče o děti, domácnost, zajistit aby vše fungovalo a nic nechybělo.

Při všem tom spěchu a shonu často mnoho lidí zanedbává právě stravování. Rychlý oběd v restauraci nebo fast foodu, nějaký polotovar koupený v obchodě a následně doma ohřátý v mikrovlnné troubě rozhodně nesplňují podmínky zdravé a vyvážené stravy, kterou potřebujeme.

Zdravě se stravovat přitom není nic složitého, je třeba se jen zamyslet a ujasnit si jak využít čas a kam nasměrovat styl života. Mnohdy k tomu postačí mít na paměti několik zásad pro správné a zdravé stravování.

Osvojte si zásady zdravého stravování i vy

Snídaně je základ – základem každého dne by měla být snídaně. Tělo je jako stroj a aby mohl dobře fungovat, je třeba ho pořádně nastartovat. Snídaně může být sladká, slaná nebo i nakombinovaná, každému vyhovuje něco jiného.

Pravidelnost v jídle – velmi důležitá je pravidelnost a plynulost v jídle. Tělo by mělo po celý den fungovat rovnoměrně, a proto se doporučují časové rozestupy mezi jednotlivými jídly 2,5-3,5 hodiny.

Jednoduchost – jak se říká, v jednoduchosti je krása a tak nějak to platí i v jídle. Zejména u kupovaných potravin je třeba kontrolovat složení, aby výrobek nebyl místo jídla jen chemický preparát.

Dostatek tekutin – během celého dne je potřeba dostatečně pít tekutiny, nejvíce se doporučuje čistá voda a neslazené čaje.

Čerstvost a kvalita – pro vyváženou stravu je důležité během dne dostatečně jíst čerstvé ovoce a zeleninu. Obsahují mnoho vitamínů a dalších látek, které jsou pro lidský organismus velmi prospěšné.

Pestrý jídelníček – v obchodech a na trzích je v nabídce obrovské množství potravin a můžeme tak sestavit opravdu pestrý jídelníček. Krom ovoce a zeleniny je třeba zařadit maso, mléčné výrobky, ryby a stravu mít vyváženou.

Kvalitní suroviny – ve zdravém životním stylu je velmi důležitá kvalita potravin. Mnoho potravin je možné pořídit od lokálních farmářů, kde opravdu víte, co kupujete a jíte.

Pohyb – ke zdravému stravování a zažívání je důležité zařadit i pohyb. Tělo se díky pravidelnému pohybu lépe zahřeje a metabolismus funguje mnohem lépe.

Pozor na cukry – cukry jsou obsaženy mnohdy i v potravinách, kde bychom jejich výskyt příliš nečekali. Je tedy důležité zajímat se o složení a příjem především umělých cukrů omezit a kontrolovat.

Hřešte bez výčitek – i ve zdravém stravování je možné dopřát si nějakou nepříliš zdravou dobrotu, která potěší chuťové buňky a zahřeje na duši. Nějaké to nezdravé jídlo čas od času neublíží, důležité je si to nevyčítat. Zdravá strava je ku prospěchu, není to otročina a je zapotřebí si to uvědomit.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Jaký je skutečný vliv fytoestrogenů na naše zdraví? Pojmem fytoestrogeny se označují rostlinné estrogeny. Trochu problematické se může zdát, že někdy bývají vychvalované, a jindy zase zdraví škodlivé a nebezpečné. Pojďme v tom tedy udělat trochu jasno, abychom věděli, co s naším tělem dělají a kde je vůbec můžeme najít. Podobnost s estrogeny Tyto l...
Už jste slyšeli o raw stravě? Jedním z moderních stravovacích stylů je tzv. raw strava, což v doslovném překladu může znamenat živá strava. Je to odnož vegetariánství a vyznavači raw stravování se nazývají vitariáni. Základní myšlenka tohoto stravování je zanechat stravu v syrovém stavu a tím pádem našemu tělu dopřát všechny výž...
Z čeho připravit zdravou a chutnou večeři? Právě poslední jídlo dne může být z hlediska hubnutí tím rizikovým. Pokud se nám nepodaří stravovat se zdravě přes den, snadno pak večer podlehneme různým chutím a svému tělu dopřejeme i to, co si jinak zakazujeme. Zkuste si ale i večer připravit jídlo, na kterém si pochutnáte, neohrozí vaši linii a...