Jaké jsou zásady zdravého stravování?

Dnešní uspěchaná doba na nás klade velké nároky a ubírá nám mnoho času. Dlouhý čas trávený v zaměstnání, doma péče o děti, domácnost, zajistit aby vše fungovalo a nic nechybělo.

Při všem tom spěchu a shonu často mnoho lidí zanedbává právě stravování. Rychlý oběd v restauraci nebo fast foodu, nějaký polotovar koupený v obchodě a následně doma ohřátý v mikrovlnné troubě rozhodně nesplňují podmínky zdravé a vyvážené stravy, kterou potřebujeme.

Zdravě se stravovat přitom není nic složitého, je třeba se jen zamyslet a ujasnit si jak využít čas a kam nasměrovat styl života. Mnohdy k tomu postačí mít na paměti několik zásad pro správné a zdravé stravování.

Osvojte si zásady zdravého stravování i vy

Snídaně je základ – základem každého dne by měla být snídaně. Tělo je jako stroj a aby mohl dobře fungovat, je třeba ho pořádně nastartovat. Snídaně může být sladká, slaná nebo i nakombinovaná, každému vyhovuje něco jiného.

Pravidelnost v jídle – velmi důležitá je pravidelnost a plynulost v jídle. Tělo by mělo po celý den fungovat rovnoměrně, a proto se doporučují časové rozestupy mezi jednotlivými jídly 2,5-3,5 hodiny.

Jednoduchost – jak se říká, v jednoduchosti je krása a tak nějak to platí i v jídle. Zejména u kupovaných potravin je třeba kontrolovat složení, aby výrobek nebyl místo jídla jen chemický preparát.

Dostatek tekutin – během celého dne je potřeba dostatečně pít tekutiny, nejvíce se doporučuje čistá voda a neslazené čaje.

Čerstvost a kvalita – pro vyváženou stravu je důležité během dne dostatečně jíst čerstvé ovoce a zeleninu. Obsahují mnoho vitamínů a dalších látek, které jsou pro lidský organismus velmi prospěšné.

Pestrý jídelníček – v obchodech a na trzích je v nabídce obrovské množství potravin a můžeme tak sestavit opravdu pestrý jídelníček. Krom ovoce a zeleniny je třeba zařadit maso, mléčné výrobky, ryby a stravu mít vyváženou.

Kvalitní suroviny – ve zdravém životním stylu je velmi důležitá kvalita potravin. Mnoho potravin je možné pořídit od lokálních farmářů, kde opravdu víte, co kupujete a jíte.

Pohyb – ke zdravému stravování a zažívání je důležité zařadit i pohyb. Tělo se díky pravidelnému pohybu lépe zahřeje a metabolismus funguje mnohem lépe.

Pozor na cukry – cukry jsou obsaženy mnohdy i v potravinách, kde bychom jejich výskyt příliš nečekali. Je tedy důležité zajímat se o složení a příjem především umělých cukrů omezit a kontrolovat.

Hřešte bez výčitek – i ve zdravém stravování je možné dopřát si nějakou nepříliš zdravou dobrotu, která potěší chuťové buňky a zahřeje na duši. Nějaké to nezdravé jídlo čas od času neublíží, důležité je si to nevyčítat. Zdravá strava je ku prospěchu, není to otročina a je zapotřebí si to uvědomit.

Přečtěte si také

11 způsobů, s jejichž pomocí zaženete chuť na nezdravé jídlo Chuť na jídlo je nejhorším nepřítelem každé diety. Velmi často se jedná o chuť na nezdravé potraviny s vysokým obsahem cukru. Chutě jsou jedním z největších důvodů, proč lidé mají problémy snižovat tělesnou hmotnost a udržet si ji. Proto níže uvádíme, jak se takových chutí na nezdravé jídlo zbavit. ...
Jak na zdravé mlsání? Může se vám to stát kdykoliv v průběhu dne. Jste chvilku v klidu a začne vás něco urputně vybízet, že zrovna teď nutně potřebujete sníst třeba kus čokolády nebo naopak hrstičku solených arašídů. Dají se chutě kočírovat zdravým mlsáním, a proč se u nás vlastně takovéto touhy objevují? Proč nás „honí...
Jak omezit příjem soli? Sůl je nezbytnou složkou stravy. Naše tělo ji potřebuje, avšak doporučené denní množství je jen zhruba půlka čajové lžičky a my obvykle spotřebujeme dvakrát tolik. Zvyšujeme si tím riziko vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce, řídnutí kostí i obezity, jelikož při výraznější konzumaci soli vzrůst...