Jaké jsou zásady zdravého stravování?

Dnešní uspěchaná doba na nás klade velké nároky a ubírá nám mnoho času. Dlouhý čas trávený v zaměstnání, doma péče o děti, domácnost, zajistit aby vše fungovalo a nic nechybělo.

Při všem tom spěchu a shonu často mnoho lidí zanedbává právě stravování. Rychlý oběd v restauraci nebo fast foodu, nějaký polotovar koupený v obchodě a následně doma ohřátý v mikrovlnné troubě rozhodně nesplňují podmínky zdravé a vyvážené stravy, kterou potřebujeme.

Zdravě se stravovat přitom není nic složitého, je třeba se jen zamyslet a ujasnit si jak využít čas a kam nasměrovat styl života. Mnohdy k tomu postačí mít na paměti několik zásad pro správné a zdravé stravování.

Osvojte si zásady zdravého stravování i vy

Snídaně je základ – základem každého dne by měla být snídaně. Tělo je jako stroj a aby mohl dobře fungovat, je třeba ho pořádně nastartovat. Snídaně může být sladká, slaná nebo i nakombinovaná, každému vyhovuje něco jiného.

Pravidelnost v jídle – velmi důležitá je pravidelnost a plynulost v jídle. Tělo by mělo po celý den fungovat rovnoměrně, a proto se doporučují časové rozestupy mezi jednotlivými jídly 2,5-3,5 hodiny.

Jednoduchost – jak se říká, v jednoduchosti je krása a tak nějak to platí i v jídle. Zejména u kupovaných potravin je třeba kontrolovat složení, aby výrobek nebyl místo jídla jen chemický preparát.

Dostatek tekutin – během celého dne je potřeba dostatečně pít tekutiny, nejvíce se doporučuje čistá voda a neslazené čaje.

Čerstvost a kvalita – pro vyváženou stravu je důležité během dne dostatečně jíst čerstvé ovoce a zeleninu. Obsahují mnoho vitamínů a dalších látek, které jsou pro lidský organismus velmi prospěšné.

Pestrý jídelníček – v obchodech a na trzích je v nabídce obrovské množství potravin a můžeme tak sestavit opravdu pestrý jídelníček. Krom ovoce a zeleniny je třeba zařadit maso, mléčné výrobky, ryby a stravu mít vyváženou.

Kvalitní suroviny – ve zdravém životním stylu je velmi důležitá kvalita potravin. Mnoho potravin je možné pořídit od lokálních farmářů, kde opravdu víte, co kupujete a jíte.

Pohyb – ke zdravému stravování a zažívání je důležité zařadit i pohyb. Tělo se díky pravidelnému pohybu lépe zahřeje a metabolismus funguje mnohem lépe.

Pozor na cukry – cukry jsou obsaženy mnohdy i v potravinách, kde bychom jejich výskyt příliš nečekali. Je tedy důležité zajímat se o složení a příjem především umělých cukrů omezit a kontrolovat.

Hřešte bez výčitek – i ve zdravém stravování je možné dopřát si nějakou nepříliš zdravou dobrotu, která potěší chuťové buňky a zahřeje na duši. Nějaké to nezdravé jídlo čas od času neublíží, důležité je si to nevyčítat. Zdravá strava je ku prospěchu, není to otročina a je zapotřebí si to uvědomit.

Přečtěte si také

6 tipů, jak začít žít zdravě právě teď Mnoho z nás by chtělo žít zdravě, ale velmi často pro sebe hledáme nejrůznější výmluvy, proč to nejde. Zpravidla sami sebe přesvědčujeme, že na to nemáme čas. Že zrovna teď máme jiné starosti a povinnosti, které nám brání začít žít jinak. Že to nezvládneme a počkáme raději na dobu, kdy náš život neb...
Krabičková dieta: ano nebo ne? Krabičková dieta se stala trendem posledních pár let, kdy se o ní hodně mluvilo, hodně se o ní psalo a spousta lidí jí chtěla vyzkoušet. Jedná se o dietu, při které konzumujete jídlo z krabiček. Těch máte 5 na den a tuhle službu si můžete objednat u mnoha firem, jež se na krabičkovou dietu specializ...
Problémy stravování při práci na směny Existují povolání, v nichž se práci na směny nevyhneme. Můžeme na tom nalézt i výhody a někdo na takovouto profesi nedá dopustit, ale jakmile chcete mít aspoň trochu pravidelný režim a zdravě se stravovat, můžete zde narazit hned na několik problémů. Výraznější je to v situaci, kdy máte střídavě též...