Mák: nejen pro výbornou chuť, ale i pro pevné zdraví

Mák patří v české kuchyni mezi oblíbené pochoutky. Hodí se na koláče, do buchet, ale můžete ho využít i pro jeho léčebné účinky. Vašemu tělu dodá plno cenných látek. Jeho největším producentem je právě Česká republika, tak by byla škoda, kdybychom sami tento poklad na našem stole opomíjeli.

Co vše dodá mák našemu tělu?

Mák není v našem jídelníčku žádným nováčkem. Nejstarší nález máku pochází z pozdní doby bronzové. Po staletí byl vnímán jako symbol hojnosti a bohatství. Kromě samotného máku se z rostliny získává také opium. To je důvodem, proč je v některých státech jeho pěstování dnes zakázáno. Semena máku však opium neobsahují, tak si je klidně dopřejte.

Pyšní se především vysokým obsahem vápníku. Navíc jeho využitelnost z máku je opravdu velmi vysoká. Dále v něm najdeme mangan, hořčík, fosfor, železo, draslík, vitamín E a vitamíny skupiny B. Je výborným zdrojem tuků s obsahem vícenenasycených a mononenasycených mastných kyselin. Naše tělo ocení i vlákninu a kvalitní bílkoviny. Ty tvoří až 20 % obsahu máku.

Jak nám mák prospěje?

Obsažené mastné kyseliny snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi. Mák má antioxidační účinky, je tedy vhodný jako prevence mnoha onemocnění. Podpoří využitelnost vitamínů rozpustných v tucích. Je vhodnou prevencí vzniku zubního kazu, snižuje riziko vzniku osteoporózy. Příznivě ovlivňuje stav vlasů a nehtů. Podporuje krvetvorbu.

Pokud si uděláte odvar z okvětních lístků máku, můžete ho využít při léčbě dráždivého kašle. Ze dvou lžic medu a půl sklenice odvaru z jedné lžičky sušených lístků můžete připravit léčivý sirup.

Jak využít v kuchyni?

Mák je ideální kupovat čerstvý celý, pak si ho můžete doma uskladnit. Nechávejte ho v chladu a temnu. Uzavřete ho třeba do vzduchotěsné sklenice, aby se k němu nedostala vlhkost. Kdykoliv ho pak můžete použít při vaření nebo pečení. Jídlu dodá specifickou mírně ořechovou chuť a vůni, kterou způsobují obsažené těkavé oleje a mastné kyseliny. Chuť zvýrazníte tím, když mák před použitím opražíte na pánvi.

A co si tak připravit makové mléko?

Kromě různých moučníků si můžete doma udělat i makové mléko. To může pak tvořit základ třeba pro smoothie, ovesnou kaši nebo pudink. Na 1,5 litru mléka potřebujete šálek máku a 4 šálky vody. Nejprve mák propláchnete a i s vodou rozmixujete. Někdo nechává mák namočený přes noc, i to tedy můžete vyzkoušet. Nechte chvilku odstát, mléko pak přeceďte přes pláténko. Do mléka pak můžete přidat ovoce, kakao nebo třeba vanilku. Tady už záleží čistě na vaší chuti.

Zdroje:

  • HLAVATÁ, Karolína. Mák – tolik zdravý a přitom nedoceněný. Vím, co jím [online]. 2017 [cit. 22.6.2019]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Mak—tolik-zdravy-a-pritom-nedoceneny__s10010x10101.html
  • Jezte mák alespoň jednou týdně. Snižuje cholesterol a má hodně vápníku. Moje zdraví [online]. 2018 [cit. 22.6.2019]. Dostupné z: https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/jezte-mak-alespon-jednou-tydne-snizuje-cholesterol-a-ma-hodne-vapniku-4278.html
  • Mák je zdravou pochoutkou – jaké má účinky na zdraví? Rehabilitace [online]. 2018 [cit. 22.6.2019]. Dostupné z: https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/mak-je-zdravou-pochoutkou/

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Potraviny pomáhající zpomalit stárnutí Strava a rychlost stárnutí našeho těla spolu neodmyslitelně souvisí. Jistě se na stavu vašeho celkového zdraví odrazí skutečnost, že tělo zásobíte dostatečně vitamíny a prospěšnými látkami. Pokud mu naopak nebudete dodávat vše potřebné, bude se zanášet škodlivinami a stárnutí bude postupovat rychlej...
Zdraví prospěšné tuky vám doplní avokádo Avokádo se těší stále větší popularitě. Naleznete jej jako častou přísadu v receptech, je doporučováno při rozličných dietních stylech. Jako ovoce je v určitých ohledech opravdu specifické a našemu tělu doplní mnoho potřebných látek. Zkuste jej tedy čas od času také zařadit do svého jídelníčku. Zdr...
Strašák s názvem geneticky modifikované potraviny Snahou genetické modifikace je zajistit snazší pěstování rostlin. Nejčastěji zmiňovanou geneticky upravenou plodinou je kukuřice. Můžeme si ale povšimnout zmatků, které se v diskuzích ohledně těchto potravin objevují. Na jedné straně je prezentován jejich přínos a možné zajištění vyšší produkce, na ...