Co je to syrovátka a k čemu vlastně slouží?

Syrovátka je pojem, o který se v posledních pár letech začíná zajímat stále více lidí. Zatímco někteří nemají sebemenší tušení o definici syrovátky, pro jiné je tzv. mléčné sérum každodenním chlebem. Možná i vy chcete o tomto produktu, který vzniká po sražení mléka, vědět něco více. Především vás zajímá, jaké je využití syrovátky ve zdravé stravě a zda do ní vůbec patří.

Nejdříve si vysvětlíme, co to syrovátka vlastně je. Možná jsou mezi vámi totiž tací, kteří stále ještě nemají v jejím významu jasno.

Co je to syrovátka?

Syrovátka se ve skutečnosti nazývá mléčné sérum, což je produkt vznikající při sražení mléka. Pokud se srazí mléko, vznikne tvaroh a zároveň i tekutina, která má žlutozelenou barvu – a to je právě syrovátka, o které si dnes budeme povídat.

K čemu je dobrá?

Když už jsme si ujasnili, co to ta syrovátka vlastně je a jakým procesem vzniká, možná vám teď v hlavě běží další otázka: k čemu je ta syrovátka vlastně dobrá? Stručně řečeno lze říci, že syrovátka představuje cenný zdroj bílkovin, které jsou nezbytné pro správnou funkci těla a ve zdravé stravě bezesporu mají své čestné místo.

Účinky syrovátky na naše zdraví:

  • snižuje pocity hladu
  • napomáhá při hubnutí
  • podporuje správné trávení
  • snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění
  • snižuje hladinu vody v těle
  • je protizánětlivá
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • bohatá na důležité živiny

Věděli jste, že syrovátka dokáže zlepšit náladu?

Kromě výše zmíněných pozitivních účinků na naše zdraví se může syrovátka pyšnit ještě dalším velkým plusem: vyvolává dobrou náladu! Možná si teď říkáte, co je to za hloupost. Jak by mohla nějaká žlutozelená tekutina plná bílkovin napomoci k tomu, že se vaše špatná nálada jako mávnutím kouzelného proutku obrátí k lepšímu. A víte co? Opravdu je tomu tak!

Syrovátka totiž obsahuje velké množství bílkovin – ve skutečnosti až 70 % – které fungují nejen jako prevence proti vysokému cholesterolu, ale které se zároveň mohou postarat o to, že se ve vašem mozku zvýší hladina hormonu zvaného serotonin. Ten je zodpovědný za vaší dobrou náladu.

Místo jídla? Ano, ale s rozumem!

Závěrem ještě pár slov k využití syrovátky. Ta se dá pít jak studená, tak i teplá, takže záleží na vašich chutích. Je pravda, že je potřeba syrovátce nejdříve přijít na chuť, ale pokud se vám to povede, uděláte něco pozitivního pro své zdraví a vaše tělo se vám za tento dobrý počin určitě odvděčí.

Syrovátkou můžete nahradit i jedno jídlo denně, protože vás dokáže natolik zasytit, že tělo nebudete trápit hladem. Určitě ale nedoporučujeme nahrazovat syrovátkou více jak jedno jídlo denně – pamatujte, že všeho moc škodí!

Přečtěte si také

Co je to hummus a jak si jej připravit? Hummus není na jídelním stole žádnou novinkou. V Turecku se běžně konzumoval už ve středověku. Prošel pak postupným vývojem a dnešní podobu získal zhruba na přelomu 19. a 20. století. Přestože název pokrmu ve vás nemusí vyvolávat nijak vášnivou chuť k jídlu, tato pochoutka se těší stále větší oblibě...
Zdraví prospěšné tuky vám doplní avokádo Avokádo se těší stále větší popularitě. Naleznete jej jako častou přísadu v receptech, je doporučováno při rozličných dietních stylech. Jako ovoce je v určitých ohledech opravdu specifické a našemu tělu doplní mnoho potřebných látek. Zkuste jej tedy čas od času také zařadit do svého jídelníčku. Zdr...
Proč by quinoa neměla chybět ve vašem jídelníčku Když se řekne quinoa, většina lidí vůbec neví, co si pod tímto slovíčkem vlastně představit. A to je škoda, protože quinoa je pro naše zdraví velkým přínosem a rozhodně by neměla chybět v našem jídelníčku. A co vy? Víte, co je quinoa? Nebo o tomto pojmu dneska slyšíte úplně poprvé? Ať už je to ta...