Mnoho lidí má dojem, že jakmile chce zhubnout, je nutné co nejméně jíst. Pokud takovou snahu o zhubnutí praktikujete několik let, fungování vašeho těla se naprosto změní. Pak přestože jíte málo, ve výsledku nehubnete.
Příprava na horší časy
Naše tělo je přirozeně nastavené na to, aby v něm byla určitá rovnováha. Pokud mu dodáte veškeré potřebné živiny v adekvátním množství, je spokojené. Pokud mu stabilně dopřáváte málo energie, naučí se fungovat v úsporném režimu.
Na první pohled je vše v pořádku, ale pozor na to, co se stane, jakmile tělu dodáte přiměřené porce jídla. Začne si vše ukládat do zásob, protože už jen bezmocně očekává, kdy ho pět necháte vyhladovět. Chce tak být připravené na horší časy.
Jojo efekt
Možná jste si toho už nechtěně někdy všimli. Když se nějakou dobu trápíte hlady, po návratu k běžnému jídelníčku jdou kila nahoru velmi rychle. Může se vám to stát třeba i v případě, kdy jste krátkodobě ve velkém stresu. Je pochopitelné, že člověk pak nemá chuť k jídlu. Během pár dní můžete výrazně zhubnout. Jakmile se ale vrátíte ke svému navyklému stravování, váha půjde rychle nahoru.
Nízkotučné potraviny vás nespasí
Problematické je, pokud ze stravy dočasně vyloučíte některou z jejích základních složek. Lidé se obvykle začnou soustředit na to, aby rapidně snížili příjem tuků nebo sacharidů. Prvotní efekt sice bude takový, že začnete hubnout, ale jinak to vaše zdraví neocení. Navíc pak nastoupí již zmiňovaný jojo efekt.
Mylný je také dojem, že je vhodné zahrnout do jídelníčku co největší množství nízkotučných potravin a kila hned půjdou dolů. Rizikem je, že ve výsledku si jich dovolíte sníst víc – právě proto, že máte pocit, že vlastně dietu nijak neohrožují. Výzkumy také prokázaly, že jejich konzumace může zvyšovat chuť na sladké.
Dodejte tělu vše potřebné
I při hubnutí je tedy nutné (pokud chcete, aby byl efekt dlouhodobý), zařadit do jídelníčku veškeré potřebné složky. Energetický příjem by měl pocházet z tuků, sacharidů a bílkovin. Podle organizace Public Health by měli lidé v dospělosti přijímat až 35 % celkové energie z tuků a 50 % ze sacharidů. Je podstatné dbát na správné složení stravy a dopřávat si ji v adekvátním množství. Jen tak se vyhnete výše zmíněným neblahým následkům.
Zdroje:
- Co vede k obezitě? Nejen přejídání, ale také hladovění nebo nedostatek spánku. Vitalia [online]. 2011 [cit. 12.8.2019]. Dostupné z: https://www.vitalia.cz/clanky/co-vede-k-obezite/
- ČTK. Nízkotučné diety mohou vést k tloustnutí, ukázal výzkum. Lidovky [online]. 2015 [cit. 12.8.2019]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/nizkotucne-diety-mohou-vest-k-tloustnuti-ukazal-vyzkum.A151017_183207_ln-zdravi_ELE
- Nízkotučné diety mohou zvýšit riziko předčasné smrti. Novinky [online]. 2017 [cit. 12.8.2019]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/447967-nizkotucne-diety-mohou-zvysit-riziko-predcasne-smrti.html