Rozdíl mezi třtinovým a bílým cukrem

Pokud se chcete stravovat zdravě, musíte vyměnit bílý cukr za třtinový, protože je mnohem zdravější. Možná jste se s podobným tvrzením setkali i vy. Zatímco někdo bezmyšlenkovitě jde a veškerý bílý cukr vysype nemilosrdně do koše, jiný se nad tím pozastaví a zamyslí se, jestli je skutečně pravda, že je třtinový cukr lepší než ten bílý.

A co vy? Jaký na to máte názor? Myslíte si, že na barvě cukru nezáleží? Nebo patříte k lidem, kteří by po přečtení příkazu „zbavte se bílého cukru a nahraďte jej třtinovým“ okamžitě klasický cukr zlikvidovali a nakoupili si kilové zásoby cukru hnědého? Pokud stále ještě nemáte jasno, kde je pravda, přečtěte si dnešní článek!

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Asi si teď pohráváte s otázkou, jaký je mezi těmito dvěma cukry vlastně rozdíl. Jasně, ten úplně první je viditelný okamžitě – barva. Bílý cukr je bílý, třtinový cukr je hnědý. A co dále? Jaké jsou další rozdíly? Bílý cukr se vyrábí tak, že projde chemickým procesem, což znamená, že je z něho odstraněna melasa a on tím pádem získá svou sněhově bílou barvu. Oproti tomu třtinový cukr žádným chemickým procesem neprošel, takže melasu obsahuje a díky tomu má hnědou barvu.

Co je melasa?

Co je vlastně melasa a proč se tolik řeší? Možná to nevíte, ale právě melasa je plná všech vitamínů a minerálů, o které nám tolik jde. Mluvíme zde především o:

  • draslíku
  • sodíku
  • vápníku
  • železu
  • zinku
  • selenu
  • manganu
  • mědi
  • hořčíku
  • molybdenu
  • chromu
  • fosforu

Nutno ale dodat, že i když se jako rozdíl mezi bílým a třtinovým cukrem udává právě absence a naopak obsah melasy, ve skutečnosti je i v třtinovém cukru melasy málo.

Pozor na rozdíl mezi hnědým cukrem

Často se pro třtinový cukr označuje termín hnědý cukr. Jen málokdo už ale ví, že hnědý cukr se dále dělí na další dva druhy:

  • cukr hnědý řepný
  • cukr tmavý třtinový

Zajímá vás, jaké jsou mezi nimi rozdíly? V tomto případě musíme zmínit, že se hnědý cukr vyrábí z řepy, takže vlastně úplně stejně jako bílý cukr a třtinový cukr je vyrobený z cukrové třtiny. Třtinový cukr obsahuje zdravou melasu, která je v něm obsažena v jeho základní podobě. Tmavý řepný cukr také může melasu obsahovat, ale je do něho dodávána uměle.

Proč je třtinový cukr tak oblíbený?

Popularita třtinového cukru stále roste a vás možná zajímá, proč tomu tak je. Jeho výhodou je obsah cenných látek, jako již výše zmíněných vitamínů skupiny B a minerálů (draslík, hořčík, vápník, železo). Pokud byste se domnívali, že konzumací třtinového cukru zachráníte svou štíhlou linii, pak byste byli velmi brzy nemile překvapeni. I po třtinovém cukru se totiž přibírá.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Jaké jsou přínosy brokolice pro naše zdraví? Tahle košťálová zelenina je stále málo oblíbená ve srovnání s tím, kolik užitku nám může přinést. Když ji budete jíst pravidelně (a máte na výběr z mnoha jejích úprav), můžete se vyhnout vážným nemocem, posílit obranyschopnost svého těla i podpořit srdeční činnost. Stačí jediné – pochutnat si na ní....
Není tuk jako tuk, ale naše tělo ho potřebuje Zdravá strava a zdravý životní styl jdou ruku v ruce s vyváženým jídelníčkem, který by v ideálním případě neměl být moc kalorický a bohatý na tuky. Když se někdo začne zajímat o zdravé stravování, zpravidla jako první omezí právě tuky a to s vidinou, že tak pro své tělo dělá jen to nejlepší. Jenže o...
V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a...