V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí

Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a podpoří metabolismus.

Zahřejí, ale i pomohou s hubnutím

Někdy už jen při představě salátu nebo jogurtu máte pocit, že vám po jeho konzumaci bude zima. Ano, je tomu tak. Navíc tělo bude opravdu pociťovat chlad a bude se snažit uložit si do zásob tuk. Naopak u zahřívacích potravin převažuje energie jang, po jejich konzumaci se tělo zpevní a prohřeje. Tělo bude také s jejich pomocí snadněji odbourávat uložený tuk.

Nejen horká polévka zahřeje

Jsou potraviny, které zahřívají sami o sobě, ale můžete toho docílit i jejich tepelnou úpravou. Klidně si je dopřejte hned po ránu. Můžete si pochutnat na ovesné nebo pohankové kaši ochucené skořicí, medem nebo ořechy. Někomu po ránu udělá dobře i horká polévka.

Ze zeleniny sáhněte po pórku, pažitce, česneku nebo cibuli. Další zeleninu si připravte dušením v páře, ugrilováním nebo ji dejte vařit do polévky. K zahřátí vám dále může pomoct pohanka, rýže, vejce, drůbeží, hovězí, vepřové maso, ořechy nebo různá semínka.

Na druhé straně jako ochlazující je vnímána káva, zelený čaj, sladkosti a potraviny z bílé mouky. Z nápojů si raději dopřejte černý, ovocný čaj nebo již dříve zmiňovaný zázvorový. Můžete si do něj přidat med, hřebíček i skořici.

Okořeňte si život

K zahřátí vám dopomůže také koření. Milovníci ostrých jídel jistě vědí, jaké horko jim je po jejich konzumaci. Výborným prostředkem je zázvor. Zahřeje vám celé tělo a zároveň zajistí prevenci proti nachlazení nebo jeho léčbu. Můžete si z něj udělat čaj nebo ho využít při vaření. Lze ho přidat ke směsi zeleniny s rýží nebo bulgurem, ale klidně i do polévky s rajčaty a červenou čočkou. Zahřívací efekt má i skořice. Lze ji dát do moučníku, ale i svařeného vína nebo punče. Z dalších bylinek se hodí oregano, rozmarýn, tymián nebo hřebíček.

Všeho moc škodí

Samozřejmě platí, že vaše strava by měla být pestrá a měla by vám přinést vše, co vaše tělo potřebuje. Je spíše dobré dopřávat si zahřívacích potravin víc, ale rozhodně se nedoporučuje sestavit si jídelníček pouze z nich. Vaše tělo by na takovou změnu nereagovalo pozitivně a snadno by se mohlo stát, že by vám po pár dnech chyběly důležité látky.

Můžete bez obav sáhnout po neutrálních potravinách. Mezi ně patří ovoce, které běžně roste u nás – jablka, hrušky, švestky. Nekonzumujte však příliš citrusy, které vás ochladí. Dále si můžete dát listovou a kořenovou zeleninu, luštěniny, ryby a brambory.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Co jsou to batáty a jak nám prospějí? Pokud by si někdo nevybavil, jak batáty vypadají, lze je připodobnit k velkým bramborám načervenalé barvy. I když si o nich můžete v obchodě pomyslet, že se jedná zase o nějakou novinku, co se snaží potlačit konzumaci klasických brambor, není tomu tak. Batáty se do Evropy dostaly ještě dříve než nám...
Přírodní urychlovače metabolismu: zázvor, skořice i chilli Rychlost metabolismu v těle je u každého z nás jiná. Mají na ni vliv genetické dispozice, životní styl, skladba stravy, tělesné aktivity i psychická kondice. Někomu funguje metabolismus velmi rychle a spalování tuků v těle je bezproblémové. Takový člověk může sníst takřka cokoli a stejně to na jeho ...
Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje. Co v sobě skrývají? Sluneč...