V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí

Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a podpoří metabolismus.

Zahřejí, ale i pomohou s hubnutím

Někdy už jen při představě salátu nebo jogurtu máte pocit, že vám po jeho konzumaci bude zima. Ano, je tomu tak. Navíc tělo bude opravdu pociťovat chlad a bude se snažit uložit si do zásob tuk. Naopak u zahřívacích potravin převažuje energie jang, po jejich konzumaci se tělo zpevní a prohřeje. Tělo bude také s jejich pomocí snadněji odbourávat uložený tuk.

Nejen horká polévka zahřeje

Jsou potraviny, které zahřívají sami o sobě, ale můžete toho docílit i jejich tepelnou úpravou. Klidně si je dopřejte hned po ránu. Můžete si pochutnat na ovesné nebo pohankové kaši ochucené skořicí, medem nebo ořechy. Někomu po ránu udělá dobře i horká polévka.

Ze zeleniny sáhněte po pórku, pažitce, česneku nebo cibuli. Další zeleninu si připravte dušením v páře, ugrilováním nebo ji dejte vařit do polévky. K zahřátí vám dále může pomoct pohanka, rýže, vejce, drůbeží, hovězí, vepřové maso, ořechy nebo různá semínka.

Na druhé straně jako ochlazující je vnímána káva, zelený čaj, sladkosti a potraviny z bílé mouky. Z nápojů si raději dopřejte černý, ovocný čaj nebo již dříve zmiňovaný zázvorový. Můžete si do něj přidat med, hřebíček i skořici.

Okořeňte si život

K zahřátí vám dopomůže také koření. Milovníci ostrých jídel jistě vědí, jaké horko jim je po jejich konzumaci. Výborným prostředkem je zázvor. Zahřeje vám celé tělo a zároveň zajistí prevenci proti nachlazení nebo jeho léčbu. Můžete si z něj udělat čaj nebo ho využít při vaření. Lze ho přidat ke směsi zeleniny s rýží nebo bulgurem, ale klidně i do polévky s rajčaty a červenou čočkou. Zahřívací efekt má i skořice. Lze ji dát do moučníku, ale i svařeného vína nebo punče. Z dalších bylinek se hodí oregano, rozmarýn, tymián nebo hřebíček.

Všeho moc škodí

Samozřejmě platí, že vaše strava by měla být pestrá a měla by vám přinést vše, co vaše tělo potřebuje. Je spíše dobré dopřávat si zahřívacích potravin víc, ale rozhodně se nedoporučuje sestavit si jídelníček pouze z nich. Vaše tělo by na takovou změnu nereagovalo pozitivně a snadno by se mohlo stát, že by vám po pár dnech chyběly důležité látky.

Můžete bez obav sáhnout po neutrálních potravinách. Mezi ně patří ovoce, které běžně roste u nás – jablka, hrušky, švestky. Nekonzumujte však příliš citrusy, které vás ochladí. Dále si můžete dát listovou a kořenovou zeleninu, luštěniny, ryby a brambory.

Přečtěte si také

Co nám dodají konopná semínka? Semínka pocházející z rostliny často označované jako „technické konopí“ zřejmě nepatří mezi ta nejznámější a často konzumovaná. Nenechte se však mýlit představou, že by semínka obsahovala omamné látky, což může člověka snadno při vyslechnutí slova „konopí“ napadnout. Za to obsahují prospěšné tuky, v...
Jaké má zelený čaj účinky na zdraví? Pití čaje je pro naše zdraví jedině přínosem. Pakliže i vy raději sáhnete po šálku čaje nežli kávy, děláte dobře a máte od nás palec nahoru. Možná to nevíte, ale o pozitivním dopadu čajů na naše zdraví a o jejich léčivých účincích věděli již naši předci před více jak 2000. lety. My se dnes společ...
Proč by quinoa neměla chybět ve vašem jídelníčku Když se řekne quinoa, většina lidí vůbec neví, co si pod tímto slovíčkem vlastně představit. A to je škoda, protože quinoa je pro naše zdraví velkým přínosem a rozhodně by neměla chybět v našem jídelníčku. A co vy? Víte, co je quinoa? Nebo o tomto pojmu dneska slyšíte úplně poprvé? Ať už je to ta...