Rozdíl mezi třtinovým a bílým cukrem

Pokud se chcete stravovat zdravě, musíte vyměnit bílý cukr za třtinový, protože je mnohem zdravější. Možná jste se s podobným tvrzením setkali i vy. Zatímco někdo bezmyšlenkovitě jde a veškerý bílý cukr vysype nemilosrdně do koše, jiný se nad tím pozastaví a zamyslí se, jestli je skutečně pravda, že je třtinový cukr lepší než ten bílý.

A co vy? Jaký na to máte názor? Myslíte si, že na barvě cukru nezáleží? Nebo patříte k lidem, kteří by po přečtení příkazu „zbavte se bílého cukru a nahraďte jej třtinovým“ okamžitě klasický cukr zlikvidovali a nakoupili si kilové zásoby cukru hnědého? Pokud stále ještě nemáte jasno, kde je pravda, přečtěte si dnešní článek!

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Asi si teď pohráváte s otázkou, jaký je mezi těmito dvěma cukry vlastně rozdíl. Jasně, ten úplně první je viditelný okamžitě – barva. Bílý cukr je bílý, třtinový cukr je hnědý. A co dále? Jaké jsou další rozdíly? Bílý cukr se vyrábí tak, že projde chemickým procesem, což znamená, že je z něho odstraněna melasa a on tím pádem získá svou sněhově bílou barvu. Oproti tomu třtinový cukr žádným chemickým procesem neprošel, takže melasu obsahuje a díky tomu má hnědou barvu.

Co je melasa?

Co je vlastně melasa a proč se tolik řeší? Možná to nevíte, ale právě melasa je plná všech vitamínů a minerálů, o které nám tolik jde. Mluvíme zde především o:

  • draslíku
  • sodíku
  • vápníku
  • železu
  • zinku
  • selenu
  • manganu
  • mědi
  • hořčíku
  • molybdenu
  • chromu
  • fosforu

Nutno ale dodat, že i když se jako rozdíl mezi bílým a třtinovým cukrem udává právě absence a naopak obsah melasy, ve skutečnosti je i v třtinovém cukru melasy málo.

Pozor na rozdíl mezi hnědým cukrem

Často se pro třtinový cukr označuje termín hnědý cukr. Jen málokdo už ale ví, že hnědý cukr se dále dělí na další dva druhy:

  • cukr hnědý řepný
  • cukr tmavý třtinový

Zajímá vás, jaké jsou mezi nimi rozdíly? V tomto případě musíme zmínit, že se hnědý cukr vyrábí z řepy, takže vlastně úplně stejně jako bílý cukr a třtinový cukr je vyrobený z cukrové třtiny. Třtinový cukr obsahuje zdravou melasu, která je v něm obsažena v jeho základní podobě. Tmavý řepný cukr také může melasu obsahovat, ale je do něho dodávána uměle.

Proč je třtinový cukr tak oblíbený?

Popularita třtinového cukru stále roste a vás možná zajímá, proč tomu tak je. Jeho výhodou je obsah cenných látek, jako již výše zmíněných vitamínů skupiny B a minerálů (draslík, hořčík, vápník, železo). Pokud byste se domnívali, že konzumací třtinového cukru zachráníte svou štíhlou linii, pak byste byli velmi brzy nemile překvapeni. I po třtinovém cukru se totiž přibírá.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Zdravé potraviny za hubičku: prospívají zdraví a skoro nic nestojí Chcete se začít stravovat zdravě? Chcete zhubnout nebo si svou ideální váhu udržet? Pak vás možná stejně jako spoustu dalších lidí od zdravého stravování odrazuje vidina vyšší finanční investice. Většina lidí má v sobě zakořeněnou představu, že kdo chce jíst zdravě, musí se připravit na to, že ho po...
Rakytník poslouží pro posílení imunity Znáte rakytník? Ne? Tak to byste určitě měli! Rakytník je dlouholetý keř, který si pro své nenáročné podmínky dokáže najít své čestné místečko úplně všude. Celým jménem rakytník řešetlákový poznáte podle výrazně oranžových bobulí, které mají lehce oválný tvar a jsou známé svým zdraví prospěšným obsa...
Zdraví prospěšné tuky vám doplní avokádo Avokádo se těší stále větší popularitě. Naleznete jej jako častou přísadu v receptech, je doporučováno při rozličných dietních stylech. Jako ovoce je v určitých ohledech opravdu specifické a našemu tělu doplní mnoho potřebných látek. Zkuste jej tedy čas od času také zařadit do svého jídelníčku. Zdr...