Rozdíl mezi třtinovým a bílým cukrem

Pokud se chcete stravovat zdravě, musíte vyměnit bílý cukr za třtinový, protože je mnohem zdravější. Možná jste se s podobným tvrzením setkali i vy. Zatímco někdo bezmyšlenkovitě jde a veškerý bílý cukr vysype nemilosrdně do koše, jiný se nad tím pozastaví a zamyslí se, jestli je skutečně pravda, že je třtinový cukr lepší než ten bílý.

A co vy? Jaký na to máte názor? Myslíte si, že na barvě cukru nezáleží? Nebo patříte k lidem, kteří by po přečtení příkazu „zbavte se bílého cukru a nahraďte jej třtinovým“ okamžitě klasický cukr zlikvidovali a nakoupili si kilové zásoby cukru hnědého? Pokud stále ještě nemáte jasno, kde je pravda, přečtěte si dnešní článek!

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Asi si teď pohráváte s otázkou, jaký je mezi těmito dvěma cukry vlastně rozdíl. Jasně, ten úplně první je viditelný okamžitě – barva. Bílý cukr je bílý, třtinový cukr je hnědý. A co dále? Jaké jsou další rozdíly? Bílý cukr se vyrábí tak, že projde chemickým procesem, což znamená, že je z něho odstraněna melasa a on tím pádem získá svou sněhově bílou barvu. Oproti tomu třtinový cukr žádným chemickým procesem neprošel, takže melasu obsahuje a díky tomu má hnědou barvu.

Co je melasa?

Co je vlastně melasa a proč se tolik řeší? Možná to nevíte, ale právě melasa je plná všech vitamínů a minerálů, o které nám tolik jde. Mluvíme zde především o:

  • draslíku
  • sodíku
  • vápníku
  • železu
  • zinku
  • selenu
  • manganu
  • mědi
  • hořčíku
  • molybdenu
  • chromu
  • fosforu

Nutno ale dodat, že i když se jako rozdíl mezi bílým a třtinovým cukrem udává právě absence a naopak obsah melasy, ve skutečnosti je i v třtinovém cukru melasy málo.

Pozor na rozdíl mezi hnědým cukrem

Často se pro třtinový cukr označuje termín hnědý cukr. Jen málokdo už ale ví, že hnědý cukr se dále dělí na další dva druhy:

  • cukr hnědý řepný
  • cukr tmavý třtinový

Zajímá vás, jaké jsou mezi nimi rozdíly? V tomto případě musíme zmínit, že se hnědý cukr vyrábí z řepy, takže vlastně úplně stejně jako bílý cukr a třtinový cukr je vyrobený z cukrové třtiny. Třtinový cukr obsahuje zdravou melasu, která je v něm obsažena v jeho základní podobě. Tmavý řepný cukr také může melasu obsahovat, ale je do něho dodávána uměle.

Proč je třtinový cukr tak oblíbený?

Popularita třtinového cukru stále roste a vás možná zajímá, proč tomu tak je. Jeho výhodou je obsah cenných látek, jako již výše zmíněných vitamínů skupiny B a minerálů (draslík, hořčík, vápník, železo). Pokud byste se domnívali, že konzumací třtinového cukru zachráníte svou štíhlou linii, pak byste byli velmi brzy nemile překvapeni. I po třtinovém cukru se totiž přibírá.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Mořské řasy mají mnoho pozitivních účinků. Využijte je! Mořské řasy jsou zdomácnělé především v asijské kuchyni, ale i v jiných zemí se postupně těší stále větší popularitě. Nejznámější je dnes nejspíš řasa Nori, která se uplatňuje při výrobě sushi. Když se je naučíte v kuchyni používat, mohou vaše tělo zásobit mnoha blahodárnými látkami. Co obsahují? ...
Dopřejte svému zdraví kaki – pokrm bohů Tohle ovoce vás může velmi snadno nalákat už svým vzhledem - sytě oranžová barva vám na první pohled učaruje. Jakmile ho pak ochutnáte, osloví vás sladkou chutí, příjemnou konzistencí i lahodnou vůní. Navíc v mnoha ohledech podpoří vaše zdraví. Název kaki lze přeložit jako „pokrm bohů“ nebo také ...
Hlíva pomůže s hubnutím i posílením imunity U hlívy bylo prokázáno mnoho pozitivních vlivů na lidské zdraví. Může se zdát zvláštní, že se v podstatě jedná o parazita dřevin. Vás však může oslovit nejen její chuť,  ale i účinek – podpora imunitního systému, zmírnění alergií nebo třeba pomoc s řešením kožních obtíží. Jedná se o houbu, která ...