Hlavní rozdíly mezi probiotiky a prebiotiky

Není divu, že tyhle dva pojmy se často pletou. Úzce spolu souvisí, a pokud do života zařadíme jen jedno z nich, trochu to ztrácí smysl. Pojďte se tedy blíže podívat, o co se konkrétně jedná.

Bakterie ve střevech

Slovo probiotika pochází z částí pro (příznivý) a bios (život). Jedná se o zdraví prospěšné bakterie, které sehrávají velmi důležitou úlohu ve střevech. Jsou zodpovědné za jeho osídlení – tzv. střevní mikroflóru. Je tu opravdu velké množství bakterií, ale pro správné fungování je zapotřebí, aby převažovaly ty prospěšné. Mají následně vliv na celý imunitní systém. Nejčastěji zmiňované jsou bakterie rodu Lactobacillus.

Výživa pro bakterie

Prebiotika jsou stravou živých organismů, které právě tvoří tu již jmenovanou střevní mikroflóru. Jedná se o nestravitelnou složku potravy, kterou tyto bakterie k životu potřebují. Rozumí se tím zejména vláknina.

Součást jídelníčku

Samozřejmě probiotika i prebiotika můžete zakoupit jako doplňky stravy v lékárně. Je možné zaslechnout i termín synbiotika. Označují se tak produkty, které obsahují oba tyto druhy látek.

Vše ale můžeme nalézt v běžně konzumovaných potravinách. Probiotika jsou zejména v zakysaných mléčných výrobcích, tvrdých sýrech a kvašené zelenině. Prebiotika najdeme v obilovinách, ovoci a zelenině (např. česneku, cibuli, pórku, artyčocích).

Narušení mikroflóry

Střevní mikroflóra bývá nejčastěji narušena při užívání antibiotik. Ty totiž ničí nejen škodlivé bakterie, ale i ty zdraví prospěšné, které potřebujeme ve střevech mít. Negativní vliv může mít i špatné složení stravy (zejména jde o nadbytek tučných a kořeněných jídel) a dlouhodobý stres.

Neznamená to však, že bychom probiotika a prebiotika potřebovali jen v mimořádných situacích. Jejich užívání podpoří obranyschopnost organismu, může zmírnit alergické a atopické projevy, jsou vhodnou léčbou při zažívacích potížích, přispívají ke snížení hladiny cholesterolu i cukru v krvi a jsou i účinnou prevencí rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Přečtěte si také

Jak zahnat chuť na sladké? Přichází nečekaně a cítíme ji velmi intenzivně. Řeč je o touze po čemkoliv sladkém. Dokážeme si detailně představit chuť čokolády a i když víme, že naší postavě zrovna nepomůže, už se pomalu vydáváme lovit něco dobrého do kuchyně. Dá se vyhnout těmto momentům nebo touhu po sladkém zahnat něčím zdrav...
Jak se po ránu nastartovat? Ráno je pro většinu z nás nejnáročnější částí dne. Určitě i vy znáte ten nepříjemný tón budíku, který vás nutí otevřít oči a vstát z vyhřáté postele. Následně se po domácnosti ploužíte ještě v polospánku, a co možná nejrychleji hledáte konvici, abyste si udělali kafe. Je pravda, že většina lidí po r...
Proč je důležité se vyhnout překyselení organismu? Pro rovnováhu v našem těle je důležitý poměr mezi kyselými a zásaditými látkami. Vlivem nevhodné stravy, stresu a minima pohybu může snadno dojít k vychýlení pH k nižším hodnotám - a tedy k překyselení organismu. Mezi projevy lze zařadit oslabení imunity, únavu, bolesti v kloubech, bolesti hlavy a i...