Hlavní rozdíly mezi probiotiky a prebiotiky

Není divu, že tyhle dva pojmy se často pletou. Úzce spolu souvisí, a pokud do života zařadíme jen jedno z nich, trochu to ztrácí smysl. Pojďte se tedy blíže podívat, o co se konkrétně jedná.

Bakterie ve střevech

Slovo probiotika pochází z částí pro (příznivý) a bios (život). Jedná se o zdraví prospěšné bakterie, které sehrávají velmi důležitou úlohu ve střevech. Jsou zodpovědné za jeho osídlení – tzv. střevní mikroflóru. Je tu opravdu velké množství bakterií, ale pro správné fungování je zapotřebí, aby převažovaly ty prospěšné. Mají následně vliv na celý imunitní systém. Nejčastěji zmiňované jsou bakterie rodu Lactobacillus.

Výživa pro bakterie

Prebiotika jsou stravou živých organismů, které právě tvoří tu již jmenovanou střevní mikroflóru. Jedná se o nestravitelnou složku potravy, kterou tyto bakterie k životu potřebují. Rozumí se tím zejména vláknina.

Součást jídelníčku

Samozřejmě probiotika i prebiotika můžete zakoupit jako doplňky stravy v lékárně. Je možné zaslechnout i termín synbiotika. Označují se tak produkty, které obsahují oba tyto druhy látek.

Vše ale můžeme nalézt v běžně konzumovaných potravinách. Probiotika jsou zejména v zakysaných mléčných výrobcích, tvrdých sýrech a kvašené zelenině. Prebiotika najdeme v obilovinách, ovoci a zelenině (např. česneku, cibuli, pórku, artyčocích).

Narušení mikroflóry

Střevní mikroflóra bývá nejčastěji narušena při užívání antibiotik. Ty totiž ničí nejen škodlivé bakterie, ale i ty zdraví prospěšné, které potřebujeme ve střevech mít. Negativní vliv může mít i špatné složení stravy (zejména jde o nadbytek tučných a kořeněných jídel) a dlouhodobý stres.

Neznamená to však, že bychom probiotika a prebiotika potřebovali jen v mimořádných situacích. Jejich užívání podpoří obranyschopnost organismu, může zmírnit alergické a atopické projevy, jsou vhodnou léčbou při zažívacích potížích, přispívají ke snížení hladiny cholesterolu i cukru v krvi a jsou i účinnou prevencí rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Přečtěte si také

Už jste slyšeli o raw stravě? Jedním z moderních stravovacích stylů je tzv. raw strava, což v doslovném překladu může znamenat živá strava. Je to odnož vegetariánství a vyznavači raw stravování se nazývají vitariáni. Základní myšlenka tohoto stravování je zanechat stravu v syrovém stavu a tím pádem našemu tělu dopřát všechny výž...
Máme dnes Vánoce zdravější než dřív? Leckdy máme chuť poměřovat, jak jedli naši předkové, a jak jíme my. Jak by toto dopadlo v případě srovnání staročeských Vánoc a těch dnešních? Možná bychom se mohli v přípravě jídla trochu inspirovat a prostřít štědrovečerní stůl o něco zdravěji. Tradiční dřívější menu K běžně dodržovaným zvykům p...
Jak omezit příjem soli? Sůl je nezbytnou složkou stravy. Naše tělo ji potřebuje, avšak doporučené denní množství je jen zhruba půlka čajové lžičky a my obvykle spotřebujeme dvakrát tolik. Zvyšujeme si tím riziko vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce, řídnutí kostí i obezity, jelikož při výraznější konzumaci soli vzrůst...