Jedl ho i Pepek Námořník: špenát není jen pro svaly, ale i pro zdraví!

Určitě si vybavíte legendárního Pepka Námořníka, pro kterého byla typická nejen kouřící dýmka v ústech, ale i plechovka špenátu v ruce. A právě o špenátu, na který Pepek nikdy nedal dopustit, bude náš dnešní článek.

Zelená barva a zkřivené obličeje dětí ve školkách – to jsou dvě věci, které si možná i vy vybavíte, když se řekne špenát. Tahle zelenina je ve skutečnosti docela oblíbená, i když se na první pohled může zdát, že je tomu spíše naopak. Věřte tomu nebo ne, ale i špenát, ke kterému jste možná jako děti pociťovaly odpor, má pozitivní účinky na naše zdraví a jednoznačně patří do jídelníčku každého, kdo se chce stravovat zdravě.

Původně planě rostoucí plevel, dnes hojně využívaná zelenina

Špenát pochází z oblasti Afganistánu a Íránu, kde byl původně považován za planě rostoucí plevel. Skutečnost se má tak, že špenát, jak ho známe dnes, pochází doopravdy ze svého dříve planě rostoucího předka a do Evropy se dostal díky Španělům. Existuje hned několik odrůd špenátu, takže se nedá říci, že je špenát jako špenát.

Jaké zdraví prospěšné látky špenát obsahuje?

Špenát je zelenina, která se může pyšnit celou řadou pozitivních účinků na naše zdraví. Mohou za to v něm obsažené cenné látky, které jsou mnohdy i nezbytné pro zdraví. Špenát obsahuje:

  • vitamín A
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín C
  • draslík
  • hořčík
  • sodík
  • železo
  • měď
  • mangan
  • betakaroten

Patří do zdravé stravy?

Špenát je zelenina a o té se ve spojitosti se zdravou stravou často říká, že jí člověk může sníst klidně neomezen množství a na váze to určitě nepozná. Takže i špenát určitě patří na seznam potravin, které si můžete i v rámci zdravého jídelníčku s klidným srdcem dopřávat. Ještě bychom měli zmínit, že je z 88 % tvořen vodou, což je další velké plus k dobru a další důvod k tomu, proč se nebát špenát jíst i tehdy, kdy si hlídáte svou stravu a váhu.

Jak se dá špenát využít v kuchyni?

Co se totiž špenátu týče, budete mile překvapeni, kolik zdravých a především chutných pokrmů se s ním dá vykouzlit a čeho všeho může být součástí. Můžete si na něm pochutnat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu.

Pokud se rozhodnete pro jeho syrovou podobu, připravte si s ním třeba salát nebo jej použijte jako svěží předkrm. V případě, kdy dostanete chuť na tepelně upravený špenát, můžete ho použít do nádivky, hodí do polévek, omáček nebo třeba do těstovin. Možností je opravdu nespočet, takže si na chuť dokáže přijít i ten největší labužník.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Zdravé potraviny za hubičku: prospívají zdraví a skoro nic nestojí Chcete se začít stravovat zdravě? Chcete zhubnout nebo si svou ideální váhu udržet? Pak vás možná stejně jako spoustu dalších lidí od zdravého stravování odrazuje vidina vyšší finanční investice. Většina lidí má v sobě zakořeněnou představu, že kdo chce jíst zdravě, musí se připravit na to, že ho po...
Opravdu je kokosová voda zázrak pro zdraví? O kokosové vodě se toho napsalo i namluvilo poměrně dost. Jenže čím víc se toho napovídalo, tím více se i protiřečilo. Na jedné straně jsou názory, které mluví jasně ve prospěch kokosové vody a jejích pozitivních účinků a na straně druhé jsou negativní názory, jež o kokosové vodě tvrdí, že je to pou...
Mořské řasy mají mnoho pozitivních účinků. Využijte je! Mořské řasy jsou zdomácnělé především v asijské kuchyni, ale i v jiných zemí se postupně těší stále větší popularitě. Nejznámější je dnes nejspíš řasa Nori, která se uplatňuje při výrobě sushi. Když se je naučíte v kuchyni používat, mohou vaše tělo zásobit mnoha blahodárnými látkami. Co obsahují? ...