Jedl ho i Pepek Námořník: špenát není jen pro svaly, ale i pro zdraví!

Určitě si vybavíte legendárního Pepka Námořníka, pro kterého byla typická nejen kouřící dýmka v ústech, ale i plechovka špenátu v ruce. A právě o špenátu, na který Pepek nikdy nedal dopustit, bude náš dnešní článek.

Zelená barva a zkřivené obličeje dětí ve školkách – to jsou dvě věci, které si možná i vy vybavíte, když se řekne špenát. Tahle zelenina je ve skutečnosti docela oblíbená, i když se na první pohled může zdát, že je tomu spíše naopak. Věřte tomu nebo ne, ale i špenát, ke kterému jste možná jako děti pociťovaly odpor, má pozitivní účinky na naše zdraví a jednoznačně patří do jídelníčku každého, kdo se chce stravovat zdravě.

Původně planě rostoucí plevel, dnes hojně využívaná zelenina

Špenát pochází z oblasti Afganistánu a Íránu, kde byl původně považován za planě rostoucí plevel. Skutečnost se má tak, že špenát, jak ho známe dnes, pochází doopravdy ze svého dříve planě rostoucího předka a do Evropy se dostal díky Španělům. Existuje hned několik odrůd špenátu, takže se nedá říci, že je špenát jako špenát.

Jaké zdraví prospěšné látky špenát obsahuje?

Špenát je zelenina, která se může pyšnit celou řadou pozitivních účinků na naše zdraví. Mohou za to v něm obsažené cenné látky, které jsou mnohdy i nezbytné pro zdraví. Špenát obsahuje:

  • vitamín A
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín C
  • draslík
  • hořčík
  • sodík
  • železo
  • měď
  • mangan
  • betakaroten

Patří do zdravé stravy?

Špenát je zelenina a o té se ve spojitosti se zdravou stravou často říká, že jí člověk může sníst klidně neomezen množství a na váze to určitě nepozná. Takže i špenát určitě patří na seznam potravin, které si můžete i v rámci zdravého jídelníčku s klidným srdcem dopřávat. Ještě bychom měli zmínit, že je z 88 % tvořen vodou, což je další velké plus k dobru a další důvod k tomu, proč se nebát špenát jíst i tehdy, kdy si hlídáte svou stravu a váhu.

Jak se dá špenát využít v kuchyni?

Co se totiž špenátu týče, budete mile překvapeni, kolik zdravých a především chutných pokrmů se s ním dá vykouzlit a čeho všeho může být součástí. Můžete si na něm pochutnat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu.

Pokud se rozhodnete pro jeho syrovou podobu, připravte si s ním třeba salát nebo jej použijte jako svěží předkrm. V případě, kdy dostanete chuť na tepelně upravený špenát, můžete ho použít do nádivky, hodí do polévek, omáček nebo třeba do těstovin. Možností je opravdu nespočet, takže si na chuť dokáže přijít i ten největší labužník.

Přečtěte si také

Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Jaké jsou přínosy brokolice pro naše zdraví? Tahle košťálová zelenina je stále málo oblíbená ve srovnání s tím, kolik užitku nám může přinést. Když ji budete jíst pravidelně (a máte na výběr z mnoha jejích úprav), můžete se vyhnout vážným nemocem, posílit obranyschopnost svého těla i podpořit srdeční činnost. Stačí jediné – pochutnat si na ní....
Čočka na Nový rok přinese štěstí po zbytek roku Pokud dodržujete tradice, pravděpodobně u vás na Nový rok nechybí na stole čočka. V dalších měsících by se vás pak měly držet peníze. Není však jednoznačně dané, jak si čočku připravit, a nabízí se vám tedy plno možností. I pokud vám klasická zelená nebo hnědá čočka nechutná, můžete vyzkoušet třeba ...