Maca peruánská – dopřejte si bohatství z peruánských And

Na každém kroku dnes můžeme slyšet o superpotravinách, které naše tělo dokážou zásobit potřebnými látkami a mají pozitivní účinky na mnoho zdravotních obtíží. Jednou z nich je i maca peruánská, u které bychom jen stěží hledali část lidského těla, kde by nám tato vysokohorská rostlinka nemohla prospět. Jak je možné ji konzumovat a kdy nám tedy pomůže?

Jak vypadá?

Pro národy Májů, Inků a Aztéků se jednalo o běžně používanou rostlinku s mnoha léčivými účinky. Používá se pro ni též označení peruánský ženšen. Roste ve vysokohorských oblastech Peru a Bolívie, kde se jí daří i ve velmi náročných podmínkách. Využívá se zejména její kořen, který můžete zakoupit v podobě mletého prášku nebo přetvořený do kapslí. Kořen by vám svým vzhledem připomínal nejspíše ředkvičku, avšak má našedlou nebo tmavou barvu.

Čím nám prospívá?

Maca obsahuje velké množství sacharidů, bílkovin a vlákniny. Aminokyseliny, které se v ní nachází, jsou z velké části esenciální, tedy ty, jež si naše tělo neumí samo vytvořit a je nutné je přijímat ve stravě. Dále nám dodává vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, zinek
a jód. Jsou v ní též vitamíny – B, C a E.

Kdy nám pomůže?

Výborně se hodí zejména v období, kdy máme zvýšené psychické napětí nebo jsme fyzicky vyčerpáni. Tělo dokáže efektivně harmonizovat a brzy se opět navodí rovnováha. Mezi její účinky lze uvést následující:

  • podpora imunitního systému,
  • zvýšení psychické odolnosti,
  • urychlení regenerace,
  • zvýšení libida,
  • zajištění hormonální rovnováhy,
  • zlepšení koncentrace,
  • podpora plodnosti žen i mužů,
  • dodání energie,
  • podpora trávení tuků.

Kdo a jak ji smí užívat?

Kořen rostliny má příjemně nasládlou chuť i vůni. Obvykle se užívají dvě čajové lžičky prášku rozpuštěné ve vodě. Tento nápoj konzumujeme dvakrát denně – vždy nalačno. V případě, kdy chcete macu užít nějak jinak než rozmíchanou ve vodě, můžete zkusit ji přidat do ovocného smoothie, jogurtu, ovesné kaše nebo pudinku. Odlišné je dávkování, pokud si zakoupíte již vyhotovené kapsle, zde je vždy nejlepší řídit se dle doporučení výrobce. Nejsou známé žádné nepříjemné vedlejší účinky při užívání.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a...
Vlašské ořechy jsou zdrojem vitamínů, minerálů a zdravých tuků Když se řekne vlašské ořechy, možná si stejně jako spousta dalších lidí vybavíte Vánoce, při kterých jsou lidově nazývané vlašáky nedílnou součástí pečení vánočního cukroví. Ačkoli je pravda, že vlašské ořechy představují nepostradatelnou součást zdravého pečení, mohou našemu tělu nabídnout daleko v...
Nejhorší jídla, která si můžete dát na snídani I když váš mozek potřebuje po ránu šálek kávy, vaše tělo potřebuje něco jiného: snídani. Když spíte, metabolismus vašeho těla se zpomalí, protože se připravuje na půst, který ho čeká v noci. Když se probudíte, je stále v pomalém režimu, ale výživná snídaně může nakopnout váš metabolismus a poskytnou...