Superpotraviny mají vysoký obsah zdraví prospěšných látek

Poslední dobou se můžeme stále častěji setkat s názvem superpotravina. Pochází z anglického originálu superfoods a je často skloňovaný zejména ve spojení se zdravou výživou a zdravým životním stylem. V dnešním článku se těmto superpotravinám, které své přízvisko „super“ nedostaly jen tak pro nic za nic, společně blíže podíváme na zoubek. Jdete do toho s námi?

Co jsou superpotraviny?

Přesná definice termínu superpotravina vlastně není, jeho interpretace se mírně liší autor od autora. V zásadě ale platí, že jsou to potraviny, které obsahují velké množství vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů, aminokyselin, antioxidantů a mnoho dalších látek. Koncentrace těchto látek je v potravinách nadprůměrná a jsou velmi prospěšné pro lidský organismus a jejich konzumace je vítaným obohacením jídelníčku.

Kde superpotraviny najdeme?

Superpotraviny většinou pochází z oblastí mimo Evropu a díky dovozu tak může být jejich pořizovací cena mírně vyšší. Pro obyvatele domovských zemí a krajin těchto potravin jsou účinky těchto produktů známé už velmi dlouho, protože naši předkové se obraceli k přírodní medicíně a jejím zdrojům.

Domovskou oblastí mnoha potravin jsou často nehostinné a těžké životní podmínky pro její lidské obyvatele. Možná právě proto jsou tamní potraviny tolik bohaté na zdraví prospěšné látky, aby obyvatelům pomohly přežít a zvládnout život ve složitých podmínkách.

Jak superpotraviny konzumovat?

superpotravinách je potřeba zachovat co nejvíce jejich blahodárných látek, proto se doporučuje konzumovat je v jejich základní podobě. Ideálně tedy syrové nebo velmi šetrně upravené. Při tepelné úpravě se většina látek začíná poškozovat či vytrácet při dosažení teploty 42°C, úprava potravin by tedy neměla přesáhnout tuto teplotu. Tento fakt koresponduje se zásadami vitariánské stravy, která může být upravována také pouze nejvýše v této teplotě.

Znáte některé superpotraviny?

Superpotraviny je možné vyjmenovat jednotlivě nebo je rozřadit do několika skupin. Jedná se o zelené potraviny, produkty z rostlin, ovocné plody a šťávy, oleje, semínka a různé druhy ořechů, zeleninové šťávy a v neposlední řadě i houby.

Některé potraviny jsou notoricky známé, ovšem ne vždy víme, jaký poklad v sobě vlastně skrývají. Může se jednat o aloe vera, které si mnozí z nás pěstují přímo doma. Využíváme jejich listy k léčbě kožních onemocnění a látky obsažené v aloe pomáhají stimulovat imunitní systém, působí protizánětlivě a mohou mít mimo jiné i antidiabetické účinky.

Mezi další často užívané superpotraviny patří brusinky, rakytník, goji a v našich podmínkách si v lese můžeme nasbírat maliny, ostružiny a borůvky. Dále je velmi cennou superpotravinou zelený ječmen, chlorela, chia semínka, kokosový a arganový olej, guarana, karob či nepražené kakaové boby. Vynikající účinky na lidský organismus mají zeleninové šťávy, především celerová, brokolicová nebo mrkvová.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Co našemu zdraví přinese kapsaicin z chilli papriček? Jestliže si dáme do úst chilli papričku nebo se s ní třeba jen dotkneme okraje rtů, ucítíme ostré pálení. Za to je právě zodpovědná látka kapsaicin. Našemu tělu ale přináší mnoho dobrého, což jistě nadchne milovníky ostrých jídel. Chemicky se jedná o alkaloid. Jeho původním záměrem, proč byl v pa...
Čaga – houba ze Sibiře pro posílení imunity Čaga je druh houby, kterou najdeme růst zejména na Sibiři. Někdy se o ní hovoří jako o houbě nesmrtelnosti. Botanicky se jedná o rezavec šikmý (latinsky Inonotus Obliquus). Může pomoci ke zklidnění trávení, posílení imunity i k probrání po prohýřené noci. Na Sibiři se po dlouhá léta jedná o součást ...
Co jsou to artyčoky a jaké mají přínosy pro zdraví Na první pohled tato zelenina asi úplně lákavě nevypadá. S největší pravděpodobností vám připomene bodlák a jen stěží si lze představit, co vlastně ukrývá ve svém nitru, a jak se dá v kuchyni využít. Když jí ale dáte šanci, objevíte její máslovou, hořko-sladkou chuť. Co jsou artyčoky? Artyčoku se ...