Co jsou to batáty a jak nám prospějí?

Pokud by si někdo nevybavil, jak batáty vypadají, lze je připodobnit k velkým bramborám načervenalé barvy. I když si o nich můžete v obchodě pomyslet, že se jedná zase o nějakou novinku, co se snaží potlačit konzumaci klasických brambor, není tomu tak. Batáty se do Evropy dostaly ještě dříve než nám známější brambory. Neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.

Zásobárna vitamínů a minerálů

Původ mají ve Střední Americe. Díky jejich oranžové barvě je zřejmé, že obsahují barvivo betakaroten podobně jako třeba mrkev. Ten se v těle přemění na vitamín A. Dále je v nich ve velkém obsažen vitamín C, B6, vláknina a celá škála minerálů.

Pokud je porovnáme s klasickými bramborami, vyjdou z toho vítězně. Sice mají víc kalorií, ale zato u nás vyvolají dříve pocit sytosti. Ve výsledku jich tedy sníme mnohem míň. Také obsahují skoro dvojnásobek vlákniny.

Přínos v mnoha ohledech

Jejich konzumace prospívá zdraví srdce a cév. Zvyšují naši imunitu a podporují dobré trávení. Svou úlohu sehrávají obsažené látky v prevenci rakoviny prsou a prostaty. Snižují riziko vzniku různých degenerativních onemocnění. Když budou ve vašem jídelníčku zastoupené pravidelně, měly by zmírnit únavu, eliminovat pocity úzkosti, snížit riziko deprese. Bývají doporučované i pro diabetiky, kterým prospějí vysokým obsahem vlákniny.

Různé možnosti přípravy

Na talíři vás potěší nejen jejich zářivě oranžová barva, ale i mírně nasládlá chuť. Nejvýhodnější je konzumovat je i se slupkou – díky tomu se do těla dostane nerozpustná vláknina. Můžete je upéct nakrájené v troubě, stačí je potřít olejem, česnekem a směsí bylinek. Lze je zapéct se zeleninou a se sýrem. Pyré z nich se výborně hodí k rybě. Bramborovou kaši můžete udělat z kombinace brambor a batátů. Využijí se i do salátu, do polévky nebo z nich můžete vytvořit bramboráky.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Využíváte v kuchyni amarant? Zkuste jej přidat do jídelníčku Drobná semínka laskavce můžete při vaření využít mnoha způsoby. Ať již si oblíbíte jakýkoliv, při konzumaci amarantu své tělo zásobíte bílkovinami, vlákninou, ale i železem a zinkem. Když se vám nebude líbit užít jej jako přílohu, můžete si z něj vytvořit jakousi obdobu popcornu. Zrnka nabitá zdrav...
Méně obvyklé, ale velmi zdravé přílohy k jídlům Možná si při snaze o zdravý jídelníček připadáte, že vlastně konzumujete stále ty samé přílohy, případně se je snažíte nahrazovat zeleninou. Nedopřejete si knedlíky, vyhýbáte se těstovinám. Co ale vyzkoušet zcela jiné možnosti, které si klidně můžete při dietě dopřát? Kuskus Někdy ho můžete vidět ...
6 potravin s vysokým obsahem vody Máte problém s dodržováním pitného režimu? V tom případě je dnešní článek určený právě vám! Divili byste se, kolik lidí nepije tolik, kolik by mělo. A to je samozřejmě špatně, protože naše tělo vodu potřebuje. Pokud jí má nedostatek, může se to negativně projevit nejen na našem vzhledu, ale i fyzick...