Co jsou to batáty a jak nám prospějí?

Pokud by si někdo nevybavil, jak batáty vypadají, lze je připodobnit k velkým bramborám načervenalé barvy. I když si o nich můžete v obchodě pomyslet, že se jedná zase o nějakou novinku, co se snaží potlačit konzumaci klasických brambor, není tomu tak. Batáty se do Evropy dostaly ještě dříve než nám známější brambory. Neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.

Zásobárna vitamínů a minerálů

Původ mají ve Střední Americe. Díky jejich oranžové barvě je zřejmé, že obsahují barvivo betakaroten podobně jako třeba mrkev. Ten se v těle přemění na vitamín A. Dále je v nich ve velkém obsažen vitamín C, B6, vláknina a celá škála minerálů.

Pokud je porovnáme s klasickými bramborami, vyjdou z toho vítězně. Sice mají víc kalorií, ale zato u nás vyvolají dříve pocit sytosti. Ve výsledku jich tedy sníme mnohem míň. Také obsahují skoro dvojnásobek vlákniny.

Přínos v mnoha ohledech

Jejich konzumace prospívá zdraví srdce a cév. Zvyšují naši imunitu a podporují dobré trávení. Svou úlohu sehrávají obsažené látky v prevenci rakoviny prsou a prostaty. Snižují riziko vzniku různých degenerativních onemocnění. Když budou ve vašem jídelníčku zastoupené pravidelně, měly by zmírnit únavu, eliminovat pocity úzkosti, snížit riziko deprese. Bývají doporučované i pro diabetiky, kterým prospějí vysokým obsahem vlákniny.

Různé možnosti přípravy

Na talíři vás potěší nejen jejich zářivě oranžová barva, ale i mírně nasládlá chuť. Nejvýhodnější je konzumovat je i se slupkou – díky tomu se do těla dostane nerozpustná vláknina. Můžete je upéct nakrájené v troubě, stačí je potřít olejem, česnekem a směsí bylinek. Lze je zapéct se zeleninou a se sýrem. Pyré z nich se výborně hodí k rybě. Bramborovou kaši můžete udělat z kombinace brambor a batátů. Využijí se i do salátu, do polévky nebo z nich můžete vytvořit bramboráky.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...
Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni....
Jak je to s kávou doopravdy – je zdraví prospěšná nebo škodlivá? Před pár lety byla velkým hitem neprůstřelná káva. Často můžete zaslechnout anglické označení bulletproof coffee. Je součástí diety, kdy kávou s tukem můžete nahradit celou snídaně. Podívejme se ale na to, jestli by vám takové stravování opravdu prospělo. Rychlý a lehký recept Bulletproof coffee p...