Co jsou to batáty a jak nám prospějí?

Pokud by si někdo nevybavil, jak batáty vypadají, lze je připodobnit k velkým bramborám načervenalé barvy. I když si o nich můžete v obchodě pomyslet, že se jedná zase o nějakou novinku, co se snaží potlačit konzumaci klasických brambor, není tomu tak. Batáty se do Evropy dostaly ještě dříve než nám známější brambory. Neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.

Zásobárna vitamínů a minerálů

Původ mají ve Střední Americe. Díky jejich oranžové barvě je zřejmé, že obsahují barvivo betakaroten podobně jako třeba mrkev. Ten se v těle přemění na vitamín A. Dále je v nich ve velkém obsažen vitamín C, B6, vláknina a celá škála minerálů.

Pokud je porovnáme s klasickými bramborami, vyjdou z toho vítězně. Sice mají víc kalorií, ale zato u nás vyvolají dříve pocit sytosti. Ve výsledku jich tedy sníme mnohem míň. Také obsahují skoro dvojnásobek vlákniny.

Přínos v mnoha ohledech

Jejich konzumace prospívá zdraví srdce a cév. Zvyšují naši imunitu a podporují dobré trávení. Svou úlohu sehrávají obsažené látky v prevenci rakoviny prsou a prostaty. Snižují riziko vzniku různých degenerativních onemocnění. Když budou ve vašem jídelníčku zastoupené pravidelně, měly by zmírnit únavu, eliminovat pocity úzkosti, snížit riziko deprese. Bývají doporučované i pro diabetiky, kterým prospějí vysokým obsahem vlákniny.

Různé možnosti přípravy

Na talíři vás potěší nejen jejich zářivě oranžová barva, ale i mírně nasládlá chuť. Nejvýhodnější je konzumovat je i se slupkou – díky tomu se do těla dostane nerozpustná vláknina. Můžete je upéct nakrájené v troubě, stačí je potřít olejem, česnekem a směsí bylinek. Lze je zapéct se zeleninou a se sýrem. Pyré z nich se výborně hodí k rybě. Bramborovou kaši můžete udělat z kombinace brambor a batátů. Využijí se i do salátu, do polévky nebo z nich můžete vytvořit bramboráky.

Přečtěte si také

6 potravin s vysokým obsahem vody Máte problém s dodržováním pitného režimu? V tom případě je dnešní článek určený právě vám! Divili byste se, kolik lidí nepije tolik, kolik by mělo. A to je samozřejmě špatně, protože naše tělo vodu potřebuje. Pokud jí má nedostatek, může se to negativně projevit nejen na našem vzhledu, ale i fyzick...
Jaké jsou přínosy brokolice pro naše zdraví? Tahle košťálová zelenina je stále málo oblíbená ve srovnání s tím, kolik užitku nám může přinést. Když ji budete jíst pravidelně (a máte na výběr z mnoha jejích úprav), můžete se vyhnout vážným nemocem, posílit obranyschopnost svého těla i podpořit srdeční činnost. Stačí jediné – pochutnat si na ní....
Čaj Rooibos a jeho účinky Pod tímto názvem si zřejmě většina lidí vybaví druh čaje. Skutečnost je však zcela jiná. S čajem nemá Rooibos nic společného. Pro přípravu se totiž užívají lístky čajovníkovce kapského, a tak někdy bývá Rooibos označován jako „čaj nečaj“. Při jeho konzumaci však kromě podpory pitného režimu také zle...