Zajímavé přínosy mrkve na naše zdraví

„Sněz všechnu mrkev, je dobrá na oči“ říkávala často babička každému z nás a apelovala na to, aby z talíře zmizela všechna vesele oranžová zelenina. Možná jste jí jako děti nesnášely, protože byla díky nízké ceně a snadné dostupnosti častou součástí pokrmů, když se ale na mrkev podíváte pozorněji, rázem zjistíte, že nenávidět jí byla vlastně chyba.

Mrkev spadá mezi cenově dostupné druhy zeleniny, které pořídíte za pár korun prakticky na každém rohu. I když je velmi často podceňována, rozhodně si nezaslouží, aby se na ní hledělo skrze prsty.

Dobrá nejen na oči

Pokud vám babička nebo maminka říkávaly, že je mrkev dobrá na oči, měly pravdu. Není to však pozitivní vliv na náš zrak, co z mrkve činí ideální složku vašeho – nejen zdravého – jídelníčku. Existuje několik dalších důvodů, pro které určitě stojí za to mrkev pravidelně konzumovat a vědomě se jí nevyhýbat.

Zelenina je součást každého zdravého jídelníčku

Zdravá jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství zeleniny. A právě mrkev je jedna z vhodných možností, co můžete do jídelníčku zařadit. Ať již v základním stavu, nebo v libovolné úpravě se může mrkev stát součástí mnoha pokrmů. A například jednoduchý mrkvový salát může být skvělou svačinou pro každého.

Pročistí tělo a zbaví jej škodlivin!

Dalším důvodem, pro který je určitě rozumné mrkev nepodceňovat, je její pomoc při detoxikaci organismu. Obsahuje totiž důležitý vitamín A, který dokáže játra očistit od nadbytečného tuku a nežádoucích toxinů, které v těle nemají co dělat.

Funguje jako prevence vzniku infekce!

Další skvělý účinek mrkve je prevence vzniku infekcí. Konzumace mrkve napomáhá k tomu, aby se naše tělo dokázalo lépe bránit nejrůznějším infekci. Pomáhá předcházet riziku infekce mandlí, dutin nebo očí.

Má široké využití!

Jedním z hlavních důvodů, proč se nebránit konzumaci mrkve, je její opravdu pestré využití. Pokud se alespoň trochu pohybujete v kuchyni, pak určitě víte, že se dá použít jak pro sladkou, tak i slanou kuchyni. S pomocí mrkve snadno a hravě vytvoříte celou řadu pokrmů, na kterých si určitě pochutnáte.

Může být součástí salátů, můžete jí přidat do nádivky, hodí se do polévek i omáček. Dá se jíst jak syrová, tak dušená i vařená. Těch možností je opravdu hodně, stačí si vybrat.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a...
Ne všechny tuky škodí, existují i ty zdraví prospěšné Bojíte se tuků? Nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku a bez tuku se staly normou. Bylo nám řečeno, že nízkotučná strava nám pomůže získat takové tělo, po jakém toužíme. Skutečnost je ale úplně jiná. Jedná se o jednu z největšíc...
Zelený jíl můžete využít více způsoby Můžete zaslechnout též označení „francouzský jíl“. K zakoupení je tento rozemletý minerál ve formě prášku, který můžete chápat jako doplněk stravy, ale má též široké možnosti zevního použití. Oceníte zejména jeho schopnost vstřebat z našeho těla nahromaděné škodliviny. Čím nám prospěje? Pyšní se o...