Zajímavé přínosy mrkve na zdraví

„Sněz všechnu mrkev, je dobrá na oči“ říkávala často babička každému z nás a apelovala na to, aby z talíře zmizela všechna vesele oranžová zelenina. Možná jste jí jako děti nesnášely, protože byla díky nízké ceně a snadné dostupnosti častou součástí pokrmů, když se ale na mrkev podíváte pozorněji, rázem zjistíte, že nenávidět jí byla vlastně chyba.

Mrkev spadá mezi cenově dostupné druhy zeleniny, které pořídíte za pár korun prakticky na každém rohu. I když je velmi často podceňována, rozhodně si nezaslouží, aby se na ní hledělo skrze prsty.

Dobrá nejen na oči

Pokud vám babička nebo maminka říkávaly, že je mrkev dobrá na oči, měly pravdu. Není to však pozitivní vliv na náš zrak, co z mrkve činí ideální složku vašeho – nejen zdravého – jídelníčku. Existuje několik dalších důvodů, pro které určitě stojí za to mrkev pravidelně konzumovat a vědomě se jí nevyhýbat.

Zelenina je součást každého zdravého jídelníčku

Zdravá jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství zeleniny. A právě mrkev je jedna z vhodných možností, co můžete do jídelníčku zařadit. Ať již v základním stavu, nebo v libovolné úpravě se může mrkev stát součástí mnoha pokrmů. A například jednoduchý mrkvový salát může být skvělou svačinou pro každého.

Pročistí tělo a zbaví jej škodlivin!

Dalším důvodem, pro který je určitě rozumné mrkev nepodceňovat, je její pomoc při detoxikaci organismu. Obsahuje totiž důležitý vitamín A, který dokáže játra očistit od nadbytečného tuku a nežádoucích toxinů, které v těle nemají co dělat.

Funguje jako prevence vzniku infekce!

Další skvělý účinek mrkve je prevence vzniku infekcí. Konzumace mrkve napomáhá k tomu, aby se naše tělo dokázalo lépe bránit nejrůznějším infekci. Pomáhá předcházet riziku infekce mandlí, dutin nebo očí.

Má široké využití!

Jedním z hlavních důvodů, proč se nebránit konzumaci mrkve, je její opravdu pestré využití. Pokud se alespoň trochu pohybujete v kuchyni, pak určitě víte, že se dá použít jak pro sladkou, tak i slanou kuchyni. S pomocí mrkve snadno a hravě vytvoříte celou řadu pokrmů, na kterých si určitě pochutnáte.

Může být součástí salátů, můžete jí přidat do nádivky, hodí se do polévek i omáček. Dá se jíst jak syrová, tak dušená i vařená. Těch možností je opravdu hodně, stačí si vybrat.

Přečtěte si také

Opravdu je kokosová voda zázrak pro zdraví? O kokosové vodě se toho napsalo i namluvilo poměrně dost. Jenže čím víc se toho napovídalo, tím více se i protiřečilo. Na jedné straně jsou názory, které mluví jasně ve prospěch kokosové vody a jejích pozitivních účinků a na straně druhé jsou negativní názory, jež o kokosové vodě tvrdí, že je to pou...
Co může přinést březová voda? Slyšeli jste již někdy o březové vodě? Pokud v tuto chvíle kroutíte hlavou na nesouhlas, pak vám všemi deseti doporučujeme začíst se do dnešního článku. Ten jsme totiž věnovali březové vodě, o které se říkalo, že je univerzálním všelékem. Co všechno z toho je pravda? Co je březová voda? Hned na za...
Objevte kouzlo vlašských ořechů Když se řekne vlašské ořechy, možná si stejně jako spousta dalších lidí vybavíte Vánoce, při kterých jsou lidově nazývané vlašáky nedílnou součástí pečení vánočního cukroví. Ačkoli je pravda, že vlašské ořechy představují nepostradatelnou součást zdravého pečení, mohou našemu tělu nabídnout daleko v...