Zajímavé přínosy mrkve na naše zdraví

„Sněz všechnu mrkev, je dobrá na oči“ říkávala často babička každému z nás a apelovala na to, aby z talíře zmizela všechna vesele oranžová zelenina. Možná jste jí jako děti nesnášely, protože byla díky nízké ceně a snadné dostupnosti častou součástí pokrmů, když se ale na mrkev podíváte pozorněji, rázem zjistíte, že nenávidět jí byla vlastně chyba.

Mrkev spadá mezi cenově dostupné druhy zeleniny, které pořídíte za pár korun prakticky na každém rohu. I když je velmi často podceňována, rozhodně si nezaslouží, aby se na ní hledělo skrze prsty.

Dobrá nejen na oči

Pokud vám babička nebo maminka říkávaly, že je mrkev dobrá na oči, měly pravdu. Není to však pozitivní vliv na náš zrak, co z mrkve činí ideální složku vašeho – nejen zdravého – jídelníčku. Existuje několik dalších důvodů, pro které určitě stojí za to mrkev pravidelně konzumovat a vědomě se jí nevyhýbat.

Zelenina je součást každého zdravého jídelníčku

Zdravá jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství zeleniny. A právě mrkev je jedna z vhodných možností, co můžete do jídelníčku zařadit. Ať již v základním stavu, nebo v libovolné úpravě se může mrkev stát součástí mnoha pokrmů. A například jednoduchý mrkvový salát může být skvělou svačinou pro každého.

Pročistí tělo a zbaví jej škodlivin!

Dalším důvodem, pro který je určitě rozumné mrkev nepodceňovat, je její pomoc při detoxikaci organismu. Obsahuje totiž důležitý vitamín A, který dokáže játra očistit od nadbytečného tuku a nežádoucích toxinů, které v těle nemají co dělat.

Funguje jako prevence vzniku infekce!

Další skvělý účinek mrkve je prevence vzniku infekcí. Konzumace mrkve napomáhá k tomu, aby se naše tělo dokázalo lépe bránit nejrůznějším infekci. Pomáhá předcházet riziku infekce mandlí, dutin nebo očí.

Má široké využití!

Jedním z hlavních důvodů, proč se nebránit konzumaci mrkve, je její opravdu pestré využití. Pokud se alespoň trochu pohybujete v kuchyni, pak určitě víte, že se dá použít jak pro sladkou, tak i slanou kuchyni. S pomocí mrkve snadno a hravě vytvoříte celou řadu pokrmů, na kterých si určitě pochutnáte.

Může být součástí salátů, můžete jí přidat do nádivky, hodí se do polévek i omáček. Dá se jíst jak syrová, tak dušená i vařená. Těch možností je opravdu hodně, stačí si vybrat.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Co s naším zdravím udělá pravidelná konzumace borůvek Poznat v lese borůvky zřejmě není pro nikoho takový problém. I když je můžeme snadno nalézt a natrhat, mnohdy si ani neuvědomíme, jak mnoho mohou našemu zdraví pomoci. Nejen plody, ale i listy lze využít k řešení mnoha zdravotních obtíží. Keříky s borůvkami (tzv. divoké borůvky) najdeme zejména v...
Jaké má zelený čaj účinky na zdraví? Pití čaje je pro naše zdraví jedině přínosem. Pakliže i vy raději sáhnete po šálku čaje nežli kávy, děláte dobře a máte od nás palec nahoru. Možná to nevíte, ale o pozitivním dopadu čajů na naše zdraví a o jejich léčivých účincích věděli již naši předci před více jak 2000. lety. My se dnes společ...
Co jsou to batáty a jak nám prospějí? Pokud by si někdo nevybavil, jak batáty vypadají, lze je připodobnit k velkým bramborám načervenalé barvy. I když si o nich můžete v obchodě pomyslet, že se jedná zase o nějakou novinku, co se snaží potlačit konzumaci klasických brambor, není tomu tak. Batáty se do Evropy dostaly ještě dříve než nám...