Které potraviny se nevyplatí jíst syrové?

U mnoha druhů ovoce a zeleniny se jednoznačně preferuje jíst je co nejméně upravené, protože v tomto stavu nám dodají maximum prospěšných látek. Pak jsou tu ale potraviny, které se jíst syrové nevyplácí, a měli bychom si opravdu dát pozor, jestli je jíme jen dobře tepelně upravené.

Maso a vejce

Na prvním místě vás zřejmě napadnou vejce a syrové maso. Syrová vajíčka (tedy konkrétně nedokonale uvařený žloutek) v sobě mohou skrývat riziko vzniku salmonelózy. Stejnou neplechu u nás může způsobit i syrové drůbeží maso. Vepřové maso zase může být domovem tasemnice. Dbejte tedy na důkladné uvaření nebo propečení.

Brambory a fazole

Pozor si dejte i v případě brambor. Kvůli jejich mírně nahořklé chuti by bylo zvláštní předpokládat, že by je někdo úmyslně konzumoval neuvařené, ale může se stát, že je nedovaříte nebo nedopečete tak, jak by bylo potřeba. Syrové však obsahují pro nás nestravitelné amidy, které mohou negativně poznamenat trávení. Škroby mohou způsobit nadýmání a další střevní obtíže. Pokud by byly brambory déle v teple, jsou ještě nebezpečnější z důvodu obsahu solaninu.

Pokud byste si dali syrové červené fazole, následovaly by u vás příznaky podobné otravě jídlem. Je to z důvodu obsahu toxinu fytohemaglutininu.

Jadérka a pecky

Pecky a jadérka z některých druhů ovoce mohou způsobit vznik kyanovodíku v trávicím traktu. Sami na sobě pak pocítíte nevolnost, ale třeba i bušení srdce. Jedná se zejména o jablka, meruňky, hrušky nebo broskve. Platí to zejména při konzumaci většího množství.

Mléko

Se zcela neupraveným mlékem má mnoho lidí vlastní zkušenosti. Někdo si celoživotně dopřává mléko přímo od souseda, co chová krávy, jinému je po něm akorát zle. Pokud je mléko pasterizováno, zničí se tím v něm škodlivé bakterie – zejména escherichia coli a salmonela. Kvalita mléka bez pasterizace je značně závislá na kvalitě chovu, ale i dodržení dalších podmínek.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...
Druhy rýže – v čem se liší basmati od jasmínové? Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít. Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou suro...
Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje. Co v sobě skrývají? Sluneč...