Zdravé potraviny za hubičku: prospívají zdraví a skoro nic nestojí

Chcete se začít stravovat zdravě? Chcete zhubnout nebo si svou ideální váhu udržet? Pak vás možná stejně jako spoustu dalších lidí od zdravého stravování odrazuje vidina vyšší finanční investice. Většina lidí má v sobě zakořeněnou představu, že kdo chce jíst zdravě, musí se připravit na to, že ho potraviny budou stát daleko více.

Co když to ale není pravda? Co když jsou to jen výmluvy vycházející z úst těch, kteří sami sobě pořád jen něco slibují, ale ve skutečnosti nemají dostatek odhodlání cokoli změnit? Co když zdravé stravování vůbec není dražší?

Zdravý jídelníček, který vás nezruinuje

Jasně, je pravda, že na trhu je dostupná široká škála potravin, nad jejichž cenou musíte protáčet panenky. Kdo ale říká, že právě tyhle potraviny musíte kupovat? Kde je psáno, že pouze tyhle potraviny patří na zdravý jídelníček? Věřte nebo ne, ale zdravě se můžete stravovat i bez nutnosti při každém nákupu vyždímat peněženku do poslední koruny! Existují totiž potraviny, které jsou zdravé, chutné a jako třešnička na dortu i cenově přijatelné! Chcete vědět, které potraviny to jsou? V tom případě si udělejte pohodlí a přečtěte si následující řádky!

Vajíčka

Vajíčka bezesporu patří na zdravý jídelníček. Obsahují totiž celou řadu zdraví prospěšných látek – jako například proteiny, cholin, vitamíny A, B a D, spoustu minerálních látek atd. Sníst můžete 2-3 vajíčka denně, nedoporučuje se je konzumovat úplně každý den, ale rozhodně e jim nemusíte vyhýbat. Navíc máte-li vlastní slepice nebo možnost kupovat domácí vajíčka od někoho známého, získáte přijatelný zdroj zdravé potraviny, kterou si i ve zdravém jídelníčku můžete připravit na spoustu způsobů.

Ovesné vločky

Pokud jste až do dnešního dne ovesné vločky v obchodě pouze míjeli, po přečtení dnešního článku je naopak začnete vyhledávat. Ovesné vločky pořídíte opravdu za hubičku, samozřejmě záleží na konkrétní značce, ale ty nejlevnější začínají na cca 10 korunách za kilo vloček. I ovesné vločky se dají připravit na mnoho způsobů, někdo má rád ovesné kaše, jiný si vločky mixuje a používá je jako zdravou náhražku mouky, další si z nich vyrobí ovesné rostlinné mléko. Měli byste vědět, že ovesné vločky obsahují vitamíny skupiny B, jsou bohaté na sacharidy i bílkoviny a nechybí jim ani želeno, zinek, hořčík, draslík nebo vápník.

Fazole

Do třetice všeho dobrého dnes zmíníme fazole, které jsou pro mnoho lidí velké tabu. Divili byste se, kolik lidí fazole vůbec nejí a to zpravidla jen proto, že jednoduše netuší, jak je připravit. Způsobů je přitom hned několik a každý si tak dokáže najít ten svůj. Fazole jsou známé pro obsah vitamínu B, velkého množství antioxidantů, vápníku, draslíku i železa. Navíc je o nich známo, že podporují zdraví srdce.

A zdravých potravin, které jsou cenově dostupné, je samozřejmě daleko více. Nebojte se tedy hledat i mezi zcela obyčejnými potravinami. O zdraví opravdu cena nerozhoduje.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

6 potravin pro dobrou náladu Lidé už před nějakým časem zjistili, že když se budete usmívat (i když vám moc veselo není), tak to povede ke zlepšení vaší nálady. Věděli jste ale, že je možné jíst i potraviny pro dobrou náladu? Některé z těchto potravin nemusí být přímo nejzdravější, ale rozhodně je lepší si občas zahřešit, než s...
Indický angrešt – nebeské ovoce plné vitamínů Kromě označení amla můžeme zaslechnout také indický angrešt, nebeské ovoce nebo botanicky Phyllanthus emblica. Zelené bobulky, které jsou na první pohled opravdu podobné angreštu, rostou na stromě amalaki. Výskyt je omezen na určité hornaté oblasti v Indii. Ovoce nám může přinést mnoho užitku, mnohd...
Druhy rýže – v čem se liší basmati od jasmínové? Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít. Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou suro...