Strašák s názvem geneticky modifikované potraviny

Snahou genetické modifikace je zajistit snazší pěstování rostlin. Nejčastěji zmiňovanou geneticky upravenou plodinou je kukuřice. Můžeme si ale povšimnout zmatků, které se v diskuzích ohledně těchto potravin objevují. Na jedné straně je prezentován jejich přínos a možné zajištění vyšší produkce, na straně druhé jsou pochyby a možná rizika spojená s jejich konzumací.

Proč je ve světě snaha o genetickou modifikaci potravin?

Ve světě dnes narazíme na potraviny geneticky upravené tak, aby měly vyšší nutriční hodnotu. Výhodou může být vyšší obsah vitamínů, lepší skladba mastných kyselin nebo dalších pro člověka esenciálních látek. Třeba po modifikaci je kukuřice odolnější proti škůdcům, snadněji vyroste i v horších podmínkách. Celkově dochází ke zjednodušení pěstování rostlin a zvýšení jejich produkce.

U nás se nejčastěji setkáte s rostlinnými oleji (sójové, řepkové) z geneticky modifikovaných potravin. Modifikovány ale dnes už nejsou jen látky rostlinného původu. Postupně se připravují i geneticky modifikované potraviny živočišného původu (např. losos). Na evropském trhu však momentálně nic takového nenajdete.

Jaká jsou možná rizika jejich konzumace?

Nelze se odvolávat na věrohodné studie, ale často je zmiňováno vyšší riziko vzniku některých onemocnění. Potraviny totiž v sobě mohou obsahovat stopy látek, které měly původně za cíl rostlinu ochránit před působením vysokých dávek pesticidů. Existuje i riziko vyššího počtu alergických reakcí.

Spekuluje se také o tom, že by mohlo dojít k přenosu odolnosti vůči antibiotikům z modifikovaných organismů na bakterie žijící ve střevech. Je nutné podotknout, že mohou nastat i rizika v dlouhodobém horizontu. Díky pozměnění genetické informace rostlin může dojít k proměně vztahů s dalšími aktéry v přírodě. Postupně mohou nastat různé předem neočekávané změny.

Jak se geneticky modifikovaným potravinám vyhnout?

Evropská unie reguluje dovoz geneticky modifikovaných plodin. Potraviny, které je obsahují, o tomto musí nést jasné označení na svém obalu. U výrobků živočišného původu se však už nemusíte dozvědět, že u zvířat byla využívána geneticky modifikovaná krmiva. Pokud byste se jim chtěli vyhnout, je nutné vsadit na biopotraviny. Ty jsou přísněji kontrolovány.

Zdroje:

  • Geneticky modifikované potraviny a krmiva. Informační centrum bezpečnosti potravin [online]. 2018 [cit. 14.5.2019]. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/geneticky-modifikovane-potraviny-a-krmiva.aspx
  • Geneticky modifikované potraviny: jaká jsou rizika? Nazeleno [online]. 2008 [cit. 14.5.2019]. Dostupné z: https://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziva/geneticky-modifikovane-potraviny-jaka-jsou-rizika.aspx

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

6 potravin s vysokým obsahem vody Máte problém s dodržováním pitného režimu? V tom případě je dnešní článek určený právě vám! Divili byste se, kolik lidí nepije tolik, kolik by mělo. A to je samozřejmě špatně, protože naše tělo vodu potřebuje. Pokud jí má nedostatek, může se to negativně projevit nejen na našem vzhledu, ale i fyzick...
Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé? Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě ...
Zázvor je velmi blahodárná a účinná rostlina V mnoha domácnostech se doslova zabydluje a jeho používání začíná patřit především k zimnímu období. Pomáhá a léčí mnoho neduhů a onemocnění, čímž je jeho využití velmi široké. Opominout nemůžeme ani jeho velmi zajímavou chuť, díky čemuž je hojně využívaný i v kuchyni. Co je zázvor? Zázvor je štíh...