Jak svému tělu zajistit dostatek kyseliny listové

O kyselině listové toho většina z nás ví jen málo. Přitom se jedná o důležitý ve vodě rozpustný vitamín spadající do skupiny B-komplex. Mnoho lidí si jej správně spojuje s těhotenstvím, kdy je jeho příjem důležitý pro zajištění správného vývoje miminka. Skutečnost je ale taková, že dostatek kyseliny listové potřebuje každý z nás.

Pozitivní účinky kyseliny listové totiž mají vliv na naše zdraví, proto rozhodně není radno podceňovat její příjem. Kyselina listová je prevencí proti onemocnění srdce, dokáže ochránit i před vznikem rakoviny prsu, je důležitá pro krvetvorbu.

Jak poznáte nedostatek kyseliny listové?

Na příjem kyseliny listové bychom se měli soustředit všichni. Přesto si dovolíme apelovat především na těhotné ženy, u kterých může nedostatek tohoto vitamínu způsobit vrozen vady u jejich miminka. Kyselina listová je důležitá pro lidský mozek a její nedostatek poznáte podle následujících symptomů:

  • závratě
  • slabost
  • únava
  • dušnost
  • náladovost
  • rudý jazyk
  • deprese

Proč by vám neměla chybět?

Jak jsme již zmínili o pár řádků výše, kyselina listová společně s železem a vitamínem B12 zajišťuje v našem těle tvorbu červených krvinek. Pokud jí má naše tělo dostatek, dokáže se tak mnohem lépe bránit proti vzniku aterosklerózy. Mimo to napomáhá při stavech deprese, starším lidem zase může snížit riziko vzniku stařecké demence. Z toho plyne, že kyselina listová je důležitá jak pro nenarozené miminko, tak i dospělého člověka.

Kde ji najdete?

Především těhotným ženám nebo těm, které těhotenství plánují, jsou doporučovány nejrůznější pilulky obsahující kyselinu listovou. Ženy následně ve snaze zajistit pro své miminko to nejlepší bezmyšlenkovitě zobou jednu pilulku za druhou, což je vlastně úplně zbytečné, protože se kyselina listová v hojném množství objevuje i v potravinách. Je proto daleko lepší zaměřit se na konzumaci potravin s jejím obsahem, nežli utrácet peníze za prášky a cpát do sebe kdoví co.

Zdroje kyselina listové

Ovoce:

  • avokádo
  • pomeranče
  • banány
  • třešně
  • jahody

Zelenina:

  • brokolice
  • špenát
  • kapusta
  • chřest
  • květák

Ořechy:

  • vlašské ořechy
  • pistácie
  • arašídy

Mléčné výrobky:

  • plísňové sýry
  • měkké sýry

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Jak odbourat ze svého života přejídání? Sklony ke konzumaci většího množství jídla, než je v danou chvíli potřeba, úzce souvisí s celkovým životním stylem člověka a také jeho psychickým rozpoložením. Mnohdy se necháme strhnout stresem nebo po celém dni, kdy nestíháme jíst, večer vtrhneme do lednice a zlikvidujeme veškeré zásoby. Jak tento...
Éčka, která by vás měla odradit od konzumace výrobku Do potravin je přidáváno mnoho dalších látek ve snaze udělat je pro zákazníky co nejlákavějšími. Mnohdy to však může být na úkor našeho zdraví. Mezinárodní kód těchto látek má tvar E a za ním nějaké číslo – proto se o nich hovoří jako o éčkách. Můžeme zaslechnout i označení aditiva neboli přídatné l...
Vyzkoušejte Velikonoce plné chutí, ale zdravě Stejně jako s jinými svátky v průběhu roku, i s Velikonocemi se nám mnohdy pojí představa připravených dobrot. Stoly máme plné pochoutek, po kterých naše chuťové buňky prahnou, nikam nespěcháme, odpočíváme a příchod jara si užíváme s přáteli, plnými talíři i sklenicemi. Pokud to chcete letos pojmout...