Vyzkoušejte Velikonoce plné chutí, ale zdravě

Stejně jako s jinými svátky v průběhu roku, i s Velikonocemi se nám mnohdy pojí představa připravených dobrot. Stoly máme plné pochoutek, po kterých naše chuťové buňky prahnou, nikam nespěcháme, odpočíváme a příchod jara si užíváme s přáteli, plnými talíři i sklenicemi. Pokud to chcete letos pojmout jinak, promyslete předem, které z následujících tradičních velikonočních pokrmů nesmějí chybět na vašem stole, a zkuste třeba připravit jejich zdravější variantu.

Promyšlené přípravy

Na to, že nechcete devastovat své zdraví nebo svou linii, myslete už při předvelikonočním nákupu. Bude znát, pokud domů nakoupíte spoustu sladkostí nebo se zásobíte čerstvým ovocem, zeleninou a oříšky. I ty vám přijdou vhod a zároveň vašemu zdraví neuškodí. Neodmyslitelně k tomu ale patří i rozhodnutí, abyste pak vše konzumovali v rozumné míře.

Dobroty pro koledníky

V rodinách, kde jsou malé děti, se obvykle po Velikonocích nastřádá velké množství nejrůznějších sladkostí. Populární jsou čokoládové figurky, bonbóny, lízátka, sušenky. Ani rodiče pak mnohdy neodolají, aby ratolestem nepomohli s postupnou konzumací. Dopřejte si ale každý den jen jednu malou část – zřejmě stejně jako to povolujete svým dětem.

Pokud doma připravujete různé balíčky a pamlsky pro příchozí koledníky, i jim můžete dopřát zdravější variantu. Namíchejte ovoce (čerstvé i sušené), oříšky nebo kvalitní čokoládu s vysokým množstvím kakaa. Kreativní typy třeba vytvoří z dobrot zvířátko nebo mohou upéct různě tvarované ovesné sušenky.

Tradiční beránek

Na stole mnoha domácností dominuje beránek politý čokoládou a ozdobený tak, že vyloženě láká k nakousnutí. Beránek sice čipernější při změně receptu nebude, ale vaše zdraví vám může poděkovat. Klasickou pšeničnou mouku můžete nahradit celozrnnou žitnou a pohankovou. Slaďte méně, využijte třtinový cukr nebo med.

Do těsta lze dle chuti vmíchat oříšky, semínka nebo kousky sušeného ovoce. Beránka můžete nechat nepolitého nebo využít čokoládu, kde je hojně obsažené kakao. Existuje i varianta mrkvového beránka, kdy je základem těsta nastrouhaná mrkev a špaldová mouka.

Nepostradatelná vajíčka

Vejce sama o sobě nelze jednoznačně řadit mezi potraviny, které vám nějak škodí. Mají sice vysoký obsah cholesterolu, ale na druhé straně vaše tělo zásobí kvalitními bílkovinami, nenasycenými mastnými kyselinami, vitamíny (A, B, D, E) a cennými minerálními látkami. Problém nastává v případě, kdy jich během několika dní zkonzumujete opravdu velké množství. Nemusíte se jim vyhýbat obloukem, ale hlídejte si, kolik jich do sebe dostanete. Přijímejte spolu s nimi potraviny bohaté na vlákninu, pomohou k lepšímu využití obsaženého cholesterolu.

Chlebíčky a jednohubky

Místo světlé veky s vrstvou másla, salámem, sýrem a troškou zeleniny, můžete vytvořit jednohubky nebo chlebíčky, co jen hýří zdravými složkami. Využijte celozrnné pečivo, hummus, uzeného lososa, různé luštěninové pomazánky, mozarellu, ricottu a samozřejmě dostatek zeleniny a čerstvé bylinky k ozdobení.

Alkohol

S příchodem jara může mít někdo spjaté i bujaré veselí, kdy pivo a další alkohol teče proudem. Pokud nechcete, aby právě pití alkoholu zanechalo následky na vaší postavě, rozmyslete předem, co budete pít a v jakém množství. Mezi nejméně kalorické patří bílé víno (ještě lepší, když si dáte střik) a tvrdší alkohol. Naopak pořádnou dávku kalorií do těla vpravíte pivem nebo různými smetanovými likéry. Kromě alkoholických nápojů ale další tekutiny přijímejte v potřebném množství.

Velikonoční nádivka

V různých krajích může nést různá pojmenování, ale její základ bývá většinou stejný – rohlíky, maso, vejce, vývar a něco zeleného ze zahrádky (petržel, libeček nebo kopřivy). Pokud byste chtěli hodně experimentovat, můžete si ze základního receptu odmyslet maso nebo ho nahradit třeba tofu. Chuť to ale výrazně ovlivní. Bez většího utrpení svých chuťových buněk můžete uzený bůček nahradit uzenou kýtou.

Sníh z bílků je nutností, abyste získali požadovanou konzistenci. Pečivo můžete využít celozrnné, dát ho v menším množství a místo něj přidat více zeleniny. Nádivka bude jiná, ale třeba barevnější a nakonec si ji vaše rodina zamiluje.

Zdroje:

Přečtěte si také

Vyzkoušejte naše tipy na rychlé a zdravé snídaně Ne každý má to privilegium, že by ráno nikam nechvátal a měl plno času jen pro sebe. Mnohdy se pak právě u snídaně jen rychle odbudeme něčím k jídlu, aby nám nekručelo v břiše, a nestíháme řešit, jak moc našemu zdraví prospějeme. Existují však i možnosti, jak si snídani připravit rychle - a přitom z...
6 tipů, jak začít žít zdravě právě teď Mnoho z nás by chtělo žít zdravě, ale velmi často pro sebe hledáme nejrůznější výmluvy, proč to nejde. Zpravidla sami sebe přesvědčujeme, že na to nemáme čas. Že zrovna teď máme jiné starosti a povinnosti, které nám brání začít žít jinak. Že to nezvládneme a počkáme raději na dobu, kdy náš život neb...
Hlavní rozdíly mezi probiotiky a prebiotiky Není divu, že tyhle dva pojmy se často pletou. Úzce spolu souvisí, a pokud do života zařadíme jen jedno z nich, trochu to ztrácí smysl. Pojďte se tedy blíže podívat, o co se konkrétně jedná. Bakterie ve střevech Slovo probiotika pochází z částí pro (příznivý) a bios (život). Jedná se o zdraví pros...