Éčka, která by vás měla odradit od konzumace výrobku

Do potravin je přidáváno mnoho dalších látek ve snaze udělat je pro zákazníky co nejlákavějšími. Mnohdy to však může být na úkor našeho zdraví. Mezinárodní kód těchto látek má tvar E a za ním nějaké číslo – proto se o nich hovoří jako o éčkách. Můžeme zaslechnout i označení aditiva neboli přídatné látky.

Proč se éčka do potravin dávají?

Veškeré tyto látky dodají výslednému produktu některé potřebné vlastnosti. Mohou pozměnit chuť, barvu nebo zajistit požadovanou trvanlivost. Valná většina z těchto látek je uměle vyrobena.

Všechny jsou evidované Evropskou komisí pro zdravé potraviny. Bohužel ani to není zárukou toho, že nám nemohou uškodit. U každé látky je určeno, v jakém množství může být použita. Není ale třeba příliš známé, jak některá éčka mohou působit v kombinaci s dalšími.

Čemu se opravdu vyhnout?

  • E110 Potravinářská žluť: Jedná se o barvivo, které může být příčinou alergií. Neměli by ho dostávat děti. Používá se při výrobě sladkostí, nealkoholických nápojů, ale i třeba hořčice. Další uplatnění má v kosmetickém průmyslu.
  • E132 Potravinářská modř: Toto tmavě modré barvivo se přidává do žvýkaček a různých sladkostí. Může vyvolat nevolnost, zvýšení krevního tlaku nebo alergickou reakci.
  • E133 Brilantní modř: Tomuto aditivu je dobré vyhnout se zejména u dětí. Může totiž způsobovat hyperaktivitu. Je u něj podezření na karcinogenní účinky.
  • E210 Kyselina benzoová: Patří mezi konzervanty. Můžeme ji nalézt třeba v kečupu. U citlivějších jedinců může vyvolat kopřivku nebo až anafylaktický šok.
  • E250 Dusitan sodný: Jedná se o konzervant a stabilizátor. Najdeme ho především v uzeninách. Může mít na svědomí bolest hlavy, bývají mu připisovány i karcinogenní účinky.
  • E952 Cyklamáty: Pod tímto označením se skrývají umělá sladidla. Nevyskytují se jen ve výrobcích pro diabetiky, ale i třeba v multivitamínech. Mohou zvyšovat účinek karcinogenů.
  • E951 Aspartam: Opět nachází použití jako náhražka cukru. Užívá se ke slazení žvýkaček, dezertů, jogurtů nebo majonézy. Může přispět k vyvolání závratí, bolestí hlavy, u někoho může způsobit vyrážku.

Jak eliminovat škodlivá éčka ze života?

Uvedená éčka je vážně lepší vůbec nekonzumovat. Je třeba opatrnosti zejména u těch nejmenších, u nichž mohou napáchat největší škody. Můžete využít i mobilní aplikaci. Při zjišťování složení výrobku pak stačí jednoduše naskenovat čárový kód. Pokud si chcete pátrání mezi vhodnými potravinami usnadnit, kupujte potraviny nesoucí na obalech logo CEFF. Tyto potraviny neobsahují nejvíce sledovaná éčka.

Zdroje:

  • MEDLÍKOVÁ, Zuzana. Éčka v potravinách: kombinace nejsou testovány. Vitalia [online]. 2013 [cit. 2.7.2019]. Dostupné z: https://www.vitalia.cz/clanky/ecka-v-potravinach-kombinace-nejsou-testovany/
  • ROTTOVÁ, Johana. Víte co jíte? Seznam deseti nejškodlivějších éček. Nazeleno [online]. 2019 [cit. 2.7.2019]. Dostupné z: https://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziva-2/ecka-seznam-10-nejskodlivejsich-v-potravinach.aspx

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak svému tělu zajistit dostatek kyseliny listové O kyselině listové toho většina z nás ví jen málo. Přitom se jedná o důležitý ve vodě rozpustný vitamín spadající do skupiny B-komplex. Mnoho lidí si jej správně spojuje s těhotenstvím, kdy je jeho příjem důležitý pro zajištění správného vývoje miminka. Skutečnost je ale taková, že dostatek kyseliny...
Jakými způsoby se dají připravovat ryby? Že jsou ryby zdravé a dodají nám potřebné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a jód, je jistě již všeobecně známý fakt. Při přípravě ryb ale můžeme zaváhat, co si s nimi vlastně počít. Je lepší dát je do trouby? Jaké použít koření? Dají se nějak zdravěji obalit a připravit? Kupujte čerstvé ryby Dej...
Jak ovlivní pálivá jídla naše zdraví? Jeden ostrá jídla zbožňuje, druhý už při prvním soustu nechápe, jak to někdo vůbec může sníst. Jen stěží lze někoho přesvědčovat ke konzumaci pálivých pokrmů - ať by byly sebezdravější, ale když už si je čas od času dopřejete, může vás potěšit, že vaše zdraví to jedině podpoří. Některé národy kon...