Už jste slyšeli o raw stravě?

Jedním z moderních stravovacích stylů je tzv. raw strava, což v doslovném překladu může znamenat živá strava. Je to odnož vegetariánství a vyznavači raw stravování se nazývají vitariáni. Základní myšlenka tohoto stravování je zanechat stravu v syrovém stavu a tím pádem našemu tělu dopřát všechny výživné látky a enzymy, které jsou v potravinách obsaženy.

Co je raw strava?

Raw stravování znamená konzumovat potraviny v jejich základní podobě, nejlépe tedy syrové. Nevylučuje se zcela tepelná úprava, ovšem teplota při zpracování potravin nesmí překročit 42°C. Jakmile je překročena tato teplota, v potravinách jsou ničeny vitamíny a enzymy a potraviny již nejsou pro náš organismus tolik prospěšné.

Potraviny konzumované ve vitariánství nezatěžují náš organismus, dodávají energii a díky jejich základní podobě naše tělo nemusí snězené jídlo složitě zpracovávat a máme tak neustále dostatek energie.

Pravidla raw stravování

Vitariáni dodržují ve stravování několik základních pravidel. Především se jedná o nemíchání různých druhů potravin. Základem stravy jsou ovoce, zelenina, semínka a strava je doplněna o ořechy a správně sušené ovoce, které splňuje raw zásady. U správného vitariána nikdy neuvidíte na jednom talíři kombinaci ovoce a zeleniny nebo nějakého ovoce se semínky. Jsou to totiž rozdílné potraviny a při konzumaci v jednu chvíli tělo nebude vědět, kterou potravinu zpracovat dříve.

Co je zapovězeno?

Ve vitariánské stravě se vůbec nevyskytují potraviny živočišného původu, ať už je to mléko, živočišné tuky nebo maso. Velmi zřídka jsou konzumovány obiloviny, protože v nich obsažený lepek nevyhovuje zásadám této stravovací alternativy.

Vitariáni do své stravy bez výčitek zahrnují med, protože splňuje zásady živé stravy, odlišují se tím ovšem od veganů, kterým je med zapovězen z důvodu jeho živočišného původu. Jak tedy vyplývá, v raw stravování nenajdeme jídla vařená, pečená či smažená. Má to tu výhodu, že v kuchyni nemusíme trávit mnoho času, který je tolik vzácný.

Raw strava šetří organismus i peněženku

S klidným svědomím můžeme říci, že raw strava velmi šetří náš organismus a prospívá mu. Naše trávicí ústrojí není zatěžováno dlouhým zpracováváním zkonzumovaných potravin a v kuchyni při přípravě jídla strávíme většinou jen krátký čas. Může se zdát, že jídelníček vitariánů je velmi omezený, ovšem opak je pravdou.

Výhodou je využívání sezónních plodin, které se ve správný čas dají pořídit velmi výhodně a krom času se tak dají ušetřit i finance. Díky živé stravě se dobře pročistí organismus a můžeme tak lépe bojovat s bakteriemi a viry, které na nás číhají takřka všude. Navíc po jídle není organismus unavený a nastává zlepšení kondice, fyzického i psychického zdraví.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte Velikonoce plné chutí, ale zdravě Stejně jako s jinými svátky v průběhu roku, i s Velikonocemi se nám mnohdy pojí představa připravených dobrot. Stoly máme plné pochoutek, po kterých naše chuťové buňky prahnou, nikam nespěcháme, odpočíváme a příchod jara si užíváme s přáteli, plnými talíři i sklenicemi. Pokud to chcete letos pojmout...
Je lepší pít vodu z kohoutku nebo balenou? Tahle otázka zřejmě již každého někdy napadla - s méně či více jasnou odpovědí. Je lepší ušetřit peníze utracené za kupování vody v PET lahvích nebo tím svému zdraví opravdu tak výrazně prospíváme, že se to ve výsledku vyplatí? Napáchá na našem těle voda z kohoutku nějaké škody, když ji budeme dlouh...
Máme dnes Vánoce zdravější než dřív? Leckdy máme chuť poměřovat, jak jedli naši předkové, a jak jíme my. Jak by toto dopadlo v případě srovnání staročeských Vánoc a těch dnešních? Možná bychom se mohli v přípravě jídla trochu inspirovat a prostřít štědrovečerní stůl o něco zdravěji. Tradiční dřívější menu K běžně dodržovaným zvykům p...