Už jste slyšeli o raw stravě?

Jedním z moderních stravovacích stylů je tzv. raw strava, což v doslovném překladu může znamenat živá strava. Je to odnož vegetariánství a vyznavači raw stravování se nazývají vitariáni. Základní myšlenka tohoto stravování je zanechat stravu v syrovém stavu a tím pádem našemu tělu dopřát všechny výživné látky a enzymy, které jsou v potravinách obsaženy.

Co je raw strava?

Raw stravování znamená konzumovat potraviny v jejich základní podobě, nejlépe tedy syrové. Nevylučuje se zcela tepelná úprava, ovšem teplota při zpracování potravin nesmí překročit 42°C. Jakmile je překročena tato teplota, v potravinách jsou ničeny vitamíny a enzymy a potraviny již nejsou pro náš organismus tolik prospěšné.

Potraviny konzumované ve vitariánství nezatěžují náš organismus, dodávají energii a díky jejich základní podobě naše tělo nemusí snězené jídlo složitě zpracovávat a máme tak neustále dostatek energie.

Pravidla raw stravování

Vitariáni dodržují ve stravování několik základních pravidel. Především se jedná o nemíchání různých druhů potravin. Základem stravy jsou ovoce, zelenina, semínka a strava je doplněna o ořechy a správně sušené ovoce, které splňuje raw zásady. U správného vitariána nikdy neuvidíte na jednom talíři kombinaci ovoce a zeleniny nebo nějakého ovoce se semínky. Jsou to totiž rozdílné potraviny a při konzumaci v jednu chvíli tělo nebude vědět, kterou potravinu zpracovat dříve.

Co je zapovězeno?

Ve vitariánské stravě se vůbec nevyskytují potraviny živočišného původu, ať už je to mléko, živočišné tuky nebo maso. Velmi zřídka jsou konzumovány obiloviny, protože v nich obsažený lepek nevyhovuje zásadám této stravovací alternativy.

Vitariáni do své stravy bez výčitek zahrnují med, protože splňuje zásady živé stravy, odlišují se tím ovšem od veganů, kterým je med zapovězen z důvodu jeho živočišného původu. Jak tedy vyplývá, v raw stravování nenajdeme jídla vařená, pečená či smažená. Má to tu výhodu, že v kuchyni nemusíme trávit mnoho času, který je tolik vzácný.

Raw strava šetří organismus i peněženku

S klidným svědomím můžeme říci, že raw strava velmi šetří náš organismus a prospívá mu. Naše trávicí ústrojí není zatěžováno dlouhým zpracováváním zkonzumovaných potravin a v kuchyni při přípravě jídla strávíme většinou jen krátký čas. Může se zdát, že jídelníček vitariánů je velmi omezený, ovšem opak je pravdou.

Výhodou je využívání sezónních plodin, které se ve správný čas dají pořídit velmi výhodně a krom času se tak dají ušetřit i finance. Díky živé stravě se dobře pročistí organismus a můžeme tak lépe bojovat s bakteriemi a viry, které na nás číhají takřka všude. Navíc po jídle není organismus unavený a nastává zlepšení kondice, fyzického i psychického zdraví.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Zajímavosti o stravování na Novém Zélandu. Jí se tam zdravěji než u nás? Nový Zéland a Českou republiku dělí 18 tisíc kilometrů. Obtížně byste hledali stát od nás vzdálenější. Přesto je kultura této bývalé kolonie Velké Británie velice blízká evropské. I tak se ovšem objevují specifika, která Čechy žijící na Zélandu v mnohém překvapí, a jedním z nich je zdravý životní st...
Jak zahnat chuť na sladké? Pravidelná strava pomáhá Přichází nečekaně a cítíme ji velmi intenzivně. Řeč je o touze po čemkoliv sladkém. Dokážeme si detailně představit chuť čokolády a i když víme, že naší postavě zrovna nepomůže, už se pomalu vydáváme lovit něco dobrého do kuchyně. Dá se vyhnout těmto momentům nebo touhu po sladkém zahnat něčím zdrav...
Tipy, jak nachystat dětem svačinu do školy Rodiče školáků o tom jistě ví své. Připravit dítěti svačinu, na kterou si ve svém vytíženém harmonogramu najde čas, a zároveň se nejedná o ryze nezdravou pochoutku, může být opravdu nelehký úkol. Pro děti je však svačina důležitou součástí každodenního jídelníčku a je dobré nabídnout jim jídlo zdrav...