Už jste slyšeli o raw stravě?

Jedním z moderních stravovacích stylů je tzv. raw strava, což v doslovném překladu může znamenat živá strava. Je to odnož vegetariánství a vyznavači raw stravování se nazývají vitariáni. Základní myšlenka tohoto stravování je zanechat stravu v syrovém stavu a tím pádem našemu tělu dopřát všechny výživné látky a enzymy, které jsou v potravinách obsaženy.

Co je raw strava?

Raw stravování znamená konzumovat potraviny v jejich základní podobě, nejlépe tedy syrové. Nevylučuje se zcela tepelná úprava, ovšem teplota při zpracování potravin nesmí překročit 42°C. Jakmile je překročena tato teplota, v potravinách jsou ničeny vitamíny a enzymy a potraviny již nejsou pro náš organismus tolik prospěšné.

Potraviny konzumované ve vitariánství nezatěžují náš organismus, dodávají energii a díky jejich základní podobě naše tělo nemusí snězené jídlo složitě zpracovávat a máme tak neustále dostatek energie.

Pravidla raw stravování

Vitariáni dodržují ve stravování několik základních pravidel. Především se jedná o nemíchání různých druhů potravin. Základem stravy jsou ovoce, zelenina, semínka a strava je doplněna o ořechy a správně sušené ovoce, které splňuje raw zásady. U správného vitariána nikdy neuvidíte na jednom talíři kombinaci ovoce a zeleniny nebo nějakého ovoce se semínky. Jsou to totiž rozdílné potraviny a při konzumaci v jednu chvíli tělo nebude vědět, kterou potravinu zpracovat dříve.

Co je zapovězeno?

Ve vitariánské stravě se vůbec nevyskytují potraviny živočišného původu, ať už je to mléko, živočišné tuky nebo maso. Velmi zřídka jsou konzumovány obiloviny, protože v nich obsažený lepek nevyhovuje zásadám této stravovací alternativy.

Vitariáni do své stravy bez výčitek zahrnují med, protože splňuje zásady živé stravy, odlišují se tím ovšem od veganů, kterým je med zapovězen z důvodu jeho živočišného původu. Jak tedy vyplývá, v raw stravování nenajdeme jídla vařená, pečená či smažená. Má to tu výhodu, že v kuchyni nemusíme trávit mnoho času, který je tolik vzácný.

Raw strava šetří organismus i peněženku

S klidným svědomím můžeme říci, že raw strava velmi šetří náš organismus a prospívá mu. Naše trávicí ústrojí není zatěžováno dlouhým zpracováváním zkonzumovaných potravin a v kuchyni při přípravě jídla strávíme většinou jen krátký čas. Může se zdát, že jídelníček vitariánů je velmi omezený, ovšem opak je pravdou.

Výhodou je využívání sezónních plodin, které se ve správný čas dají pořídit velmi výhodně a krom času se tak dají ušetřit i finance. Díky živé stravě se dobře pročistí organismus a můžeme tak lépe bojovat s bakteriemi a viry, které na nás číhají takřka všude. Navíc po jídle není organismus unavený a nastává zlepšení kondice, fyzického i psychického zdraví.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Hlavní rozdíly mezi probiotiky a prebiotiky Není divu, že tyhle dva pojmy se často pletou. Úzce spolu souvisí, a pokud do života zařadíme jen jedno z nich, trochu to ztrácí smysl. Pojďte se tedy blíže podívat, o co se konkrétně jedná. Bakterie ve střevech Slovo probiotika pochází z částí pro (příznivý) a bios (život). Jedná se o zdraví pros...
11 způsobů, s jejichž pomocí zaženete chuť na nezdravé jídlo Chuť na jídlo je nejhorším nepřítelem každé diety. Velmi často se jedná o chuť na nezdravé potraviny s vysokým obsahem cukru. Chutě jsou jedním z největších důvodů, proč lidé mají problémy snižovat tělesnou hmotnost a udržet si ji. Proto níže uvádíme, jak se takových chutí na nezdravé jídlo zbavit. ...
Vyzkoušejte naše tipy na rychlé a zdravé snídaně Ne každý má to privilegium, že by ráno nikam nechvátal a měl plno času jen pro sebe. Mnohdy se pak právě u snídaně jen rychle odbudeme něčím k jídlu, aby nám nekručelo v břiše, a nestíháme řešit, jak moc našemu zdraví prospějeme. Existují však i možnosti, jak si snídani připravit rychle - a přitom z...